Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor de nazomer

Door de vaste elementen van een kijktafel te combineren tot een geheel, wordt een kijktafel vanzelf mooi. Hoe dit komt en wat er gebeurt als iemand een kijktafel ziet, daar vertel ik je meer over in een apart bijdrage elders op de site. Ga naar...

Bij het thema 'Wat mooi' maakte ik verschillende kijktafels. Wat dit thema kent verschillende facetten. 

Kijktafel WM scheppingsverhaal geheel 2 IMG 1331Wat mooi! : De Schepping

Op deze kijktafel komen elementen voor uit het scheppingsverhaal dat we vinden in het eerste Bijbelboek Genesis (Gen 1,1- 31)

De ondergrond is een blauw ronde placemat. Zij verwijst naar de derde scheppingsdag, waarop het water samenvloeide. De kleur blauw verwijst dus naar de zee.
Toen het water samenvloeide kwam er droog lang tevoorschijn.  Het land wordt voorgesteld door de schijf hout die als het ware een soort eiland vormt.

Kijktafel WM met scheppingsverhaal detail pagina dieren IMG 1330En God zei: 'Het land moet zich tooien met jong groen gras. zaadvormend gewas en vruchtbomen die ieder zijn soort vruchten dragen. met zaad erin. Zo gebeurde het.' 

Er staan daarom enkele zaailingen van een berkenboom voor de plaat van het bos vol verschillende dieren.

Nadat de gevleugelde dieren het luchtruim bevolken en het water gaat wemelen van de vissen op de vijfde dag, schept God op de zesde dag de dieren: de tamme dieren, kruipende dieren en de wilde beesten: soort naar soort. De afbeelding van de Prentenbijbel staat open bij deze scheppingsdag en het hertje lijkt zo uit de plaat gestapt.

kijktafels WM detail scheppingsverhaal adam en eva IMG 1332Op dezelfde dag schept God de mens. 'En God schiep de mens als zijn beeld; als het beeld van God schiep hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep hij hen.

Adam en Eva vinden elkaar duidelijk mooi en lief!

De zee, het land, de natuur, de dieren, de mensen: allemaal voortgekomen uit Gods hand. 
De schoonheid van de schepping is als balsem voor onze ziel.
Iemand zei eens: 'Kijk eens naar een doorgesneden rode kool en zeg dan nog een keer dat God niet bestaat'. In elk detail van de schepping is God aanwezig. 'Wat mooi!'

KIjktafel WM genieten van schoonheid geheel 2 IMG 1310Wat mooi!: Genieten van schoonheid.

Op een ronde gele placemat staat een grillig gevormde schaal met een binnenkant van paarlemoer. IK zocht naar mijn 'mooiste' schaal en daarom viel de keus op deze mooi gevormde schaal met zijn glanzende binnenkant.

Als natuurelement is gekozen voor de gewoonste bloem die er op mijn  balkon groeit: een lichtroze geranium.
Maar heb je die bloemetjes al wel eens van dichtbij bekeken? Zo prachtig gevormd en alle bloemetjes op de rozet zo gerangschikt dat ze allemaal het licht van de zon kunnen vangen. En dan die roze kleine streepjes op ieder blaadje... wat een schoonheid wordt ons zomaar geschonken. Om er met volle teugen van te genieten.

Het beeldje is van 'Willow Tree' en straalt vreugde en verwondering uit. Als het lichtje brandt kunnen we met haar samen zeggen: 'Wat mooi!'

Kijktafel WM detail geodes

Wat mooi! : Van buiten gewoon, van binnen prachtig.

Ken je de half-edelstenen die 'geodes' heten? Van buiten lijken het gewone, grote, bruinige saaie kiezelstenen. Maar als je deze stenen splijt blijken ze van binnen echt prachtig! Ze schitteren en fonkelen je dan tegemoet.

Van buiten gewoon en van binnen van een ongekende schoonheid.
Kijktafel WM met geodesIs het met mensen niet precies hetzelfde?
Van buiten zijn we vaak heel gewoon: aardse mensen. Maar onze binnenkant, dat is een ander verhaal. In ons woont onze ziel. Deze ziel is 'made in heaven', in ons neergelegd toen wij werden geweven in de moederschoot (zo zegt psalm 139).

Ook deze kijktafel is mooi door zijn eenvoud en harmonie.
Het lichtje brandt in een gele glazen houder en vormt zo een eenheid met de ondergrond.

De helften van geodes komen qua vorm en kleur overeen met de schaal. Zo is alles in harmonie met elkaar: Wat mooi!

Kijktafel WM tuinkruiden ingelijst 2 IMG 1335

 

Wat mooi! Ingelijst

Schilderijen in een museum zijn meestal ingelijst. Zo word je als bezoeker en kijker nog bewuster van de schoonheid van de kunst.  Deze kijktafel speelt hier een beetje mee.

Achter een mooi lijstje staat vaasje met wat groene takjes en blaadjes. Als je goed kijkt zie je dat het kruiden zijn:  Blaadjes basilicum, peterselie, bladselderij, tijm, bieslook...

'KOOKKUNST' zou een mooie titel zijn voor deze kijktafel.

Het lijstje (het is een fotolijstje waar de achterkant van is verwijderd) staat op de blauwe ronde placemat en houten schijf die ook bij de kijktafel van de Schepping is gebruikt.

Het lichtje staat in en mooie groene houder met een zilveren randje en past zo mooi bij de kleur van het 'stilleven'. Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven: Wat mooi!

Kijktafel WM detail kogelhulskruisje en vredesduif
Wat mooi! Voor de Vredesweek.

De derde week van september (15 - 23 september) is het Vredesweek.
Iedereen die in vrede gelooft, kan iets voor vrede doen. Met de Vredesweek laten we zien dat er ondanks alle berichten over oorlogen, vluchtelingen en groeiende polarisatie ook veel bijzondere en mooie dingen gebeuren. Voor meer informatie over de vredesweek en plaatselijke initiatieven. Ga naar...

tafel WM met kogelhulskruisje en vredesduif geheel 2 KijkVoormalig kindsoldaten uit Liberia maken van kogelhulzen kleine koperen kruisjes. Ze worden aan toeristen verkocht en zo kunnen zij in hun eigen onderhoud voorzien.

Ernaast staat een glazen duifje, gekocht in een wereldwinkel. Glas breekt snel en is dus kwetsbaar, net als vrede iets kwetsbaars is. Die moet je koesteren en behoeden...

Op deze manier maak je dus een moderne variant op het beeld van 'zwaarden die omgesmeed worden tot ploegijzers en speerpunten tot sikkels' waar al in de Bijbel over wordt gesproken. (Jesaja 2,4). Wat mooi!

3 Heel de schepping zingt voor U scan gebedskaart 001
Wat mooi!: Voor Dierendag, 4 oktober feestdag Fransiscus van Assisi

Franciscus van Assisi schreef zijn beroemde Zonnelied. In het Zonnelied heeft Franciscus het over broeder zon, zuster maan, broeder wind, zuster water, broeder vuur en zuster aarde. Wat bijzonder mooi als je de dingen van de natuur die ons omringt kunt beschouwen als familieleden! Voor familieleden zorg je, van familieleden hou je!

De lied-tekst van deze gebedskaart ‘Heel de schepping zingt voor U, lieve God almachtig’ is op het Zonnelied gebaseerd. Deze kaart zit in het groene koffertje 'Ga je mee?'.

In een bijdrage uit het archief vind je de hele tekst en ook de melodie waarop dit lied gezongen kan worden. Ga naar....

Zet de kaart of de uitgeprinte tekst (geplakt op stevig karton) in een tekeningenkaartenhouder en zet deze centraal op de kijktafel voor 4 oktober.

Kijktafel WM met kaart zonnelied schuin bovenaanzicht Op de ondergrond van zuster water en zuster aarde staan enkele zaailingen van een berkenboom in een klein aardewerken potje.

Rondom een kaarsje - in de vorm van een zonnebloem (broeder zon) - staan dieren: een wolf, een hertje, een schildpad, een zeehond en enkele zeemeeuwen.

In de meeste gezinnen zijn wel houten of kunststof speelgoeddieren aanwezig. Zoek samen met je kinderen enkele wilde en tamme dieren, en geef ze een plekje op jullie kijktafel voor Werelddierendag.

Wat mooi!

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Wat mooi!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook