Een herfst vol verhalen

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Kindertekening laten stralen

kindertekening Tim siteKleuters komen bijna wel elke dag met een kleurplaat thuis of een tekening. Meestal komen die op een stapeltje te liggen, om na verloop van tijd als oud papier te worden weggedaan en in het beste geval komen ze op een prikbord terecht.

droomhuis3Kinderen vertellen vaak al tekenend hun eigen verhaal: over wat ze hebben meegemaakt, gezien, gedroomd, belangrijk vinden...

Het kost niet veel moeite om thuis 'de mooiste tekening van de week' een bijzonder plaatsje te geven. We geven vier tips:

* Hang een wissellijst op in de kamer waar een A4 papier inpast. Zo kan je elke week/maand/seizoen de mooiste tekening van je kind in de kamer ophangen en bewonderen. Je kind zal trots zijn dat haar/zijn tekening zo'n mooie plaats heeft.

houdergouden lijstje IMG 2072* Knip uit goud of zilverkarton een lijstje. Maak het karton aan de zijkanten en bovenkant een of twee centimeter groter dan een A4.
Ik gebruikte een kartelschaar, voor een feestelijk randje.
Zet de tekening ervoor en hou hem eventueel met behulp van paperclipsen op zijn plek.

Zet deze achtergrond en de tekening samen in de houten gebedskaart-houder die in het eerste rode koffertje 'Beginnen maar!' zit.

houtren tekeningenhouder IMG 2070* Je kan hetzelfde doen, maar dan met een licht gebogen houten fotohouder en zijn voor rond de vijf euro te koop.

* Maak van elke tekening een foto en bundel later de mooiste tekeningen (bijvoorbeeld van een jaar) in een echt fotoboekje. Zo kunnen jullie er nog jaren samen van genieten. Ik ben blij dat ik enkele van mijn teken-en versjes schriften van de basisschool heb bewaard. Mijn kleindochter van vijf vindt het heel fascinerend om ze te bekijken.

* In ons tweede, groene, koffertje 'Ga je mee?' (dat helaas uitverkocht is) zit een dubbelzijdige tekeningenhouder.  De ene kant is donkerblauw en de andere kant groen, zodat je de sfeer kunt aanpassen aan de tekening van je kind. Heb je dit koffertje? Haal de tekeningenhouder tevoorschijn en zet hem op centrale plaats neer. Je kan er ook eentje zelf maken. Marjet de Jong doet het je voor.


Tekeninghouder

Kijk dat is nog eens leuk: een supersimpele standaard waarin je de tekening van je kind op tafel kunt zetten. Zo kun je er samen goed naar kijken en het verhaal in de tekening ontdekken! Ook kan de tekening de achtergrond vormen voor een kijktafelcompositie.

Nodig:
– dun karton of dik tekenpapier (plak zonodig twee lagen op elkaar) in een brede vorm.
– hobbyverf en kwast, of tijdschrift, schaar en lijm, nagelschaartje

Doen:
– beschilder of beplak het karton met kleuren. Hier zijn herfstkleuren willekeurig aangebracht. Laat drogen.
– Vouw het vel dubbel en knip het symmetrisch in vorm, recht, gegolfd, of zoals je hier ziet met een bladvormig uitstapje. Dit hóeft niet.

tekeninghouder1 IMG 4714

tekeninghouder3 IMG 4716

-  Knip symmetrisch links en rechts met een nagelschaartje inkepingen in de vorm van een diep half rondje (zie foto), zodat een tekening (liggend A4 bijv.) er iets gebogen in past. De afstand tussen de maantjes is (als het vel plat ligt) ongeveer 32 à 34 cm. Knip er evt. nog twee met een tussenruimte van c. 23 à 24 cm voor kleinere tekeningen, bijv. staand A4 of vierkant.  

tekeninghouder2 IMG 4720

- Vouw de tekeningenhouder open en knip uit restanten geverfd papier herfstblaadjes uit en plak deze op de zijkanten van de tekeninghouder, onderaan, om wat zwaarte te creeëren.

tekeninghouder4 IMG 4725

- Zet de houder gevouwen neer, en plaats de tekening erin. Tip voor creabea's: je kunt de inkepingen ook nog met blaadjes beplakken, dan wordt de tekening nog decoratiever 'vastgehouden'. 

tekeninghouder 5 IMG 4726

tekeninghouder klaar IMG 4738

Ellie Keller en Marjet de Jong

Artikelen in dit thema Een herfst vol verhalen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook