Een herfst vol verhalen

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Duizend vragen en een verhaal.

Kinderen kunnen je veel vragen stellen over geloven. Ooit hoorde ik dat een kind aan zijn moeder vroeg: 'Is God overal?' 'Ja, overal', antwoordde zijn moeder. 'Ook hier in de kamer?' 'Ja, ook hier in de kamer.' 'Ook hier aan tafel?” (Zucht) 'Ja, ook hier aan tafel.' 'Ook hier in mijn melkbeker?' (Lichtelijk vertwijfeld): 'Ja, óók hier in je melkbeker!' Waarna het kind zijn hand op de beker legde en zei: 'Hebbes!'

We willen onze kinderen antwoord geven, maar soms zit je met je handen in het haar. Een heel ander antwoord op zo’n vraag zou kunnen liggen in het vertellen van een verhaal. Verhalen spreken een andere taal dan onze rationele wetenschappelijke taal, waarin we helemaal vast komen te zitten in dit soort gesprekjes. Verhalen spreken de taal van de ervaring, de taal van onze ziel.

paddestoelen“Is God overal?”
“Nou ik weet niet, wanneer heb jij wel eens gemerkt dat God er was? Vertel eens.” Je kunt je kind uitnodigen te vertellen. Als je dit vraagt in een klas vol kinderen krijg je soms verrassend trefzekere antwoorden: “Toen ik zo ziek was, toen ik zo’n buikpijn had en iedereen kwam me helpen.” Je kunt iets vertellen uit eigen ervaring: “Als ik ’s morgens in het bos wandel, en het is heel stil, en de zon schijnt door de mist, en ik zie de herfstbladeren en al die paddenstoelen, en het ruikt zo lekker en ik denk 'wat mooi!', dan zeg ik uit mezelf: Dank U wel! Heb jij dat wel eens?” Of : “Toen jij geboren werd en ik je voor het eerst aankeek en het leek alsof ik je altijd al had gekend. En toen oma doodging, ze kon niet meer praten, ze lag heel stil in slaap, ik zat bij haar bed, maar ik voelde dat we niet alleen waren.”

Oude Schildpad herten antwoorden IMG 0384Verhalen uit eigen ervaring maken de meeste indruk. Maar bij zo’n vraag kun je ook een prentenboek pakken, bijvoorbeeld 'De Oude Schildpad'**, waar op aarde een grote ruzie ontstaat over waar God is en waar niet, waar je hem kunt zien en waar niet. Of vertel het verhaal van Sint Maarten. Of een verhaal van Jezus. Want als de leerlingen hem vragen stelden over God, begon Jezus heel vaak een verhaal te vertellen. Als je niet gaat redeneren, maar een verhaal vertelt, geef je je kind een ander antwoord: je geeft het voedsel voor de ziel, in een taal die raakt aan wat er innerlijk leeft. In woorden van een bijbelverhaal: je geeft je kind geen stenen voor brood.

** Het prentenboek 'De Oude Schildpad is niet meer verkrijgbaar. Maar we vertelden het al een keer na op onze site, inclusief de afbeeldingen. Wil je het een keer voorlezen? Ga naar...

Nelleke Spiljard

Artikelen in dit thema Een herfst vol verhalen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook