Een herfst vol verhalen

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Kinderbijbels en verhalen van Jezus zelf

kinderbijbels ellie jonge kinderen IMG 2067De vraag wat een goede kinderbijbel is wordt regelmatig gesteld door ouders bij de voorbereiding van de doop van hun kind of tijdens de ouderavond voor de eerste communie. Soms willen grootouders een kinderbijbel cadeau doen. Hoe kies je een kinderbijbel uit waaruit je graag voorleest aan jouw kind?

De volwassen Bijbel is een boek dat niet in een ruk door een auteur is geschreven. Eigenlijk is de Bijbel een verzameling kleinere boeken in één band. Deze boeken zijn soms opgeschreven na al duizend jaar mondeling te zijn doorverteld. Sommige boeken lijken op een wet- of geschiedenisboek. Maar er staan ook liederen in de bijbel en profetieën en leervertellingen.
De grote overeenkomst tussen alle verhalen en genres is dat bijbelverhalen in de eerste plaats geloofsverhalen zijn. Het zijn dus geen sprookjes of journalistieke verslagen, maar verhalen in 'geloofstaal' geschreven. Elke auteur vertelt iets over 'hoe God met mensen omgaat'. Het eerste (overgrote) deel van de Bijbel noemen we het Oude Testament. Het Oude Testament begint met het Scheppingsverhaal en eindigt ongeveer 100 jaar voor Christus. Het Nieuwe Testament gaat over Jezus: vier verschillende leerlingen vertellen op hun eigen manier over Jezus’ leven, sterven en opstaan in de vier verschillende Evangelies. De 'boeken' erna gaan over het leven van de eerste christengemeenschappen. Daar ijn veel Brieven bij. Een visioen over hoe de eindtijd eruit zal zien is het laatste bijbelboek, Openbaring genaamd.

kinderbijbels ellie oudere kinderen IMG 2069In christelijke vieringen wordt vrijwel altijd een lezing uit het Oude Testament gelezen en eentje uit het Nieuwe Testament.

Een kinderbijbel bevat een selectie uit al die verschillende bijbelboeken. De auteur maakt een eigen keuze uit de veelheid van verhalen en vertelt deze na op zijn of haar manier. De illustrator verbeeldt en ondersteunt het verhaal ook op eigen wijze. Het is dus de kunst om een kinderbijbel te vinden die het beste past bij jouw manier van vertellen, met illustraties die jouw kind (en jezelf) aanspreken.

* Kijk dus als eerste voor welke leeftijd de kinderbijbel geschikt is. De meeste ouders beginnen met voorlezen uit een kinderbijbel vanaf vier jaar. Maar er zijn ook enkele Bijbels die voor nog jongere kinderen geschikt zijn, want ook hele jonge kinderen kan je bijvoorbeeld vertellen over hoe God de wereld schiep, hoe de kleine David de reus Goliath verslaat, of het kerstverhaal vertellen. Een voorbeeld van een Bijbel voor heel jonge kinderen is de Babybijbel van Corien Oranje.

75926e81 klaar* Kies voor thuis een kinderbijbel waarin echt verteld wordt, dus geen bijbel met '365 korte verhalen' vol met namen en historische feitjes. Daarmee is het onmogelijk voor je kind om zich in te leven in de hoofdpersoon of gebeurtenissen die verteld worden. Onze eigen 'Geloven-thuis-kinderbijbel' heet 'Het begon met Licht' , van Gerrie Huiberts & Anne Westerduin is een goed voorbeeld van een kinderbijbel waarin echt verteld wordt!

* Probeer te ontdekken op welke manier de auteur spreekt over God en over Jezus. Sluiten de woorden en beelden die hij gebruikt aan bij jouw eigen denken over God? Wordt er op een evenwichtige manier over God en mensen gesproken?

* Spreken de illustraties je aan? Zijn ze goed voor je kind en passen ze bij de sfeer die je je kind wil meegeven, als het gaat om geloven?

* Op veel sites van boekwinkels kun je even in een boek bladeren. Dan kun je lezen en zien of deze kinderbijbel je aanspreekt. Op www.kinderbijbel.nl kan je veel kinderbijbels inzien. Ook www.katholiekenschede.nl/kinderen/kinderbijbels#vragen, geeft informatie en helpt je bij het kiezen.

Passend bij het thema 'Een herfst vol verhalen' kozen we dit keer voor verhalen die Jezus zelf aan de mensen vertelde. Jezus wist dat verhalen mensen aanspreken, kunnen verrassen en meer zeggingskracht hebben dan uitleg alleen: omdat ze al luisterend hart en ziel raken. Zo kon hij de mensen iets laten zien van de nieuwe wereld van God. In veel kinderbijbels zijn wel gelijkenissen te vinden, wij zochten er enkele waarin alleen de gelijkenissen van Jezus staan.

hoor eens even coverHoor eens even

In deze uitgave vertelt Karel Eykman op een moderne manier
de verhalen van Jezus na.

Zo komen de gelijkenissen dicht bij de belevingswereld van een kind.
Het boek is niet meer leverbaar, maar als je goed zoekt
kun je het tweedehands nog wel vinden.

Karel Eykman, Hoor eens even

 

KB cover werksters half vijfDe werksters van half vijf en andere gelijkenissen

In deze uitgave gaat Karel Eykman op dezelfde
manier te werk. Hij vertelt de gelijkenissen na op
een moderne en eigentijdse manier.

Deze verhalen zijn geschikt voor oudere kinderen,
vanaf een jaar of acht.
De tekst van dit boek is hier te vinden.

Karel Eykman, De werksters van half vijf en andere gelijkenissen

KB acht verhalen cover

Acht verhalen van Jezus

Nick Butterworth vertelt in deze bijbel acht verhalen van Jezus na.
De aansprekende illustraties brengen het verhaal dichtbij en voegen vaak nog iets extra’s toe.

Zo wordt de bouwer van het huis op het zand na het instorten van zijn huisje uitgenodigd in het stevige huis op de rots.

Prachtige bijbel voor kinderen vanaf 2,5 jaar of om zelf te lezen vanaf een jaar of zes. Bij dit boek is ook een kleurboek verschenen.

Nick Butterworth, Acht verhalen van Jezus

KB tien verhalen jezus
Tien verhalen van Jezus

Ook Bram Kasse vertelt de gelijkenissen van Jezus na voor jonge kinderen.
Michel de Boer maakte er frisse, kleurrijke illustraties bij.
Bij ieder verhaal staat een verwijzing naar de oorspronkelijke Bijbeltekst.

Bram Kasse, Tien verhalen van Jezus 

Ellie Keller en Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Een herfst vol verhalen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook