Het geheim van saai

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijktafels voor januari en februari

Kijktafels die iets moeten verbeelden van 'saai' en 'gewoon' kunnen toch erg mooi zijn. Als ze dan ook nog een -klein- geheim bevatten, dan is dat een reden te meer om er een in je huiskamer neer te zetten.

Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden of geef er je eigen draai aan. Ze zijn allemaal eenvoudig (na) te maken en je hebt er niet veel voor nodig.

Ik zocht om te beginnen een saaie ondergrond uit. Een grauw-grijze placemat en een bruin/grijs/zwart gevlochten exemplaar vormen de ondergrond van de kijktafels.

Kleur tussen het bruin/grijs van de winter

Als je 's winters buiten bent, valt er niet echt veel te beleven denk je. De verdorde bladeren, de kale takken, zompige modder. Maar juist omdat alles er vrij eentonig uitziet kan je als je goed kijkt juist de kleur ontdekken.

KT roodborstjes geheel1 IMG 1660

 

Op een gevlochten placemat in grijs/zwart/bruin tinten staat verstopt achter een stukje schors een boom met kale takken. Deze boom maakte ik van bij elkaar gesprokkelde afgebroken takjes en prikte deze in een stukje oasis.

In de tuin knipte ik de bruine verkleurde zaaddozen van een Chinese lantaarnplant, die in de herfst nog zo fel oranje waren. En schikte ze rond de boom en het stukje schors.

Aan deze saaie natuur is niet veel te beleven. Maar.....juist in dit grijs-bruinige stukje natuur valt het rode befje van de roodborstjes heel erg op. KT roodborstje detail IMG 1663

Dat is eerste geheim: tegen een saaie achtergrond vallen kleuren des te meer op. Ook de kleuren van de vogels in de tuin: het koolmeesje, het roodborstje.

Kleur tegen het wit van de sneeuw!

KT met rode besjes dichterbij IMG 1683Een variant  op dit geheim kan je ook maken met een winterlandschap.
Op een grijze placemat zette ik een ronde, bronskleurige schaal die gevuld is met kunstsneeuw.

Wat wit gespoten bij elkaar gezette berkentakjes in een stukje grijze oasis vormen het winterse natuurelement. Het lichtje staat op de blauwe tekst-onderzetter* met de tekst 'bewaar in uw hand': een mooie bede voor de wintertijd waarin er weinig voedsel te vinden is voor de vogels en andere dieren.

Maar gelukkig helpt de heldere kleur rood van de besjes de vogels om ze makkelijk te kunnen vinden! En voor mensen zijn ze ook een lust voor het oog!

KT met saaie geodes kiezels geheel1 IMG 1674Saaie kiezels?

Deze kijktafel heeft dezelfde basis als bovenstaande. Een grijze placemat, een met sneeuw gevulde platte schaal en een winters boompje.

In de sneeuw ligt een bergje doodgewone kiezelsteentjes lijkt het.

KT saai met opengebroken geodes IMG 1676Maar als je de kiezels oppakt en omdraait ontdek je het geheim...

 

 

 

Het zijn geen kiezelstenen, maar geodes.. Dit zijn stenen die als je ze openbreekt prachtige -winterse- kristallen verbergen!

Spelen met niks!

KT spelende dieren geheel2 IMG 1645Een afbeelding met spelende dieren in een winters landschap, staat centraal op deze kijktafel.

De afbeelding staat in een zwarte houten kaartenhouder op een grijze placemat. Achter de houder staat een winterse boompje en op de voorgrond ligt wat donker strooisel.

Wat is het geheim van deze kijktafel?

Dat je net als de dieren kunt spelen met niks. Jezelf heb je altijd bij de hand en zeker als er andere kinderen zijn kan je tikkertje doen, de handstand oefenen, kopje rollen of andere acrobatische toeren uithalen. Maar denk ook aan dansen of zingen.

Als het lichtje brandt zou je kunnen bedenken wat je morgen kunt gaan doen zonder dat je er speelgoed voor nodig hebt.

KT spelen met niks dichterbij IMG 1684Buiten spelen met wat voorhanden is!

Spelen je kinderen graag buiten, maar moet er altijd iets mee om mee te spelen? Deze kijktafel nodigt uit om het bos, park of jullie buurt een keer met andere ogen te bekijken. Dan ontdek je vanzelf het geheim van je vertrouwde buurt: je kunt met alles spelen!

Je kunt van het bankje op-en af springen, je evenwicht proberen te houden op de stoeprand, niet op de voegen tussen de stenen mogen komen, lantarenpalen tellen, buitenschatten verzamelen als steentjes, veertjes, stukjes hout.

KT spelen met niks detaiul op boomstam IMG 1687Op een grijze placemat staan twee winterse bomen gemaakt van geraapte takjes en wit gespoten berkentakjes.
Ervoor ligt een stukje schors en een dikke tak vormt een evenwichtsbalk.
De poppenhuispoppetjes spelen heerlijk.
Het saaie bos biedt talloze mogelijkheden.
Zie je ze ook?

Als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven!

KT wit papier schaar saai geheel1 IMG 1667

 

Toveren met wit papier!

Ouders zouden moeten zorgen voor een mand/bak vol met 'niks'. Denk aan oude lappen, wasknijpers, wit papier en een schaar, elastiekjes/paperclips, oude ijs stokjes, saté prikkers, luciferdoosjes, lege w.c. rollen, gewone houten blokken, bolletjes wol...

Op deze vrij saaie winterse kijktafel ligt als 'symbool' een stapeltje witte papieren blaadjes samen met een schaartje.

KT saai met sneeuwkristallen dichterbij IMG 1670Het geheim zit hem erin dat je elk wit velletje papier kunt omtoveren in een sneeuwkristal. Op YouTube vind je filmpjes met voorbeelden bijv. sneeuwkristal maken

En wat zo bijzonder is? Ze worden allemaal verschillend...

Een jaartje natuur

KT kale takken geheel1 IMG 1655Kort geleden ontdekte een van onze redactieleden het prachtige boek van Kay Maguire & Danielle Kroll, 'Een jaartje natuur'.

Dit boek nodigt je kinderen uit om alles te ontdekken over dieren, planten en bomen: in de tuin, de moestuin, het bos, de boomgaard, de wei, de vijver, op de boerderij en op straat, tijdens alle seizoenen van het jaar.

Het boek staat open op de kijktafel bij de pagina 'kale takken, het bos'.

Het boek wordt opengehouden met behulp van stenen die aan het oog worden onttrokken door het donkere strooisel, enkele boomtakjes en het mos. Op de voorgrond brandt het lichtje in een eenvoudige glazen houder.

KT kale takken detail met vogeltje IMG 1654Het vogeltje op de bladzijde lijkt op de boomstam te zitten!  Zo kan je met een kijktafel 'spelen' en de werkelijkheid een andere draai geven!

kale boom met vogelnestje IMG 1651Deze kijktafel wil jou en je kinderen helpen om te beseffen dat het echt vol wonderen om ons heen is.

Wat is Gods schepping toch mooi, in alle seizoenen. Ook in de saaie winter. Zo kan je alleen in de winter zien, waar de vogels in de lente hun nestjes hadden gebouwd. Wat maken ze toch mooi en stevig. En dat alleen met behulp van een snavel en takjes!

Ellie Keller

onderzetters in kaft boek1 IMG 0365* De tekst-onderzetter, zit samen met drie andere dubbelzijdige tekst-onderzetters in de kaft van het Kijktafelboek.

Het Kijktafelboek staat vol met prachtige voorbeelden van kijktafels passend een thema, het seizoen en de christelijke feesten.

Geloofscommunicatie zonder woorden: wat een mooi middel en binnen ieders handbereik. Want het boek bevat goede uitleg en stap-voor-stap voorbeelden. Echt jij kan het ook! Het Kijktafelboek kost niet langer €24,50, maar is te koop voor maar €14,95 in onze webwinkel. Ga naar...

 

Artikelen in dit thema Het geheim van saai

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook