Het geheim van saai

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Geloof doorgeven aan je kinderen?

woord voor woordKarel Eykman schreef de bekende kinderbijbel “Woord voor Woord”. Aanvankelijk werden de verhalen geschreven, om op tv te worden verteld. Daardoor zijn ze niet lang. De schrijver heeft zijn eigen visie op geloofsopvoeding. Hij vergelijkt: we kunnen onze kinderen een zichzelf besturend kant en klaar autootje geven waar het blij mee zal zijn, maar “het doodt de creativiteit”. We kunnen het ook een stel deugdelijke blokken geven, waar het zelf van alles mee kan gaan bouwen, al weten wij van tevoren niet wat er uit gaat komen.

houten blokkenGeloof bestaat uit bouwstenen
Dit is volgens Eykman de betere manier, en toegepast op geloofsopvoeding stelt hij: “Welnu, welaan, voorwaar: voor kinderen bestaan die blokken uit verhalen.”
Vertel je kinderen Bijbelverhalen, en kies daarbij een goede kinderbijbel. Liefst niet eentje waar de schrijver het verhaal alleen maar als een doorgeefluik in kindertaal vertelt. En ook niet eentje die gaat moraliseren, waar de boodschap “als goedkope klopklop-slagroom er dik boven op ligt”, aldus Eykman.

barmhartige samaritaanGeloofsverhalen als bouwstenen
Met die verhalen krijgt een kind bouwstenen in handen voor een visie op het leven, die wij niet kunnen sturen of beheersen of voorspellen, maar het zal een visie zijn, gebouwd met deugdelijk materiaal. Denk aan wat laatst in de Tweede Kamer gebeurde. Politicus Thierry Baudet, die beweerde dat Jezus het altijd over ‘naasten’ had en niet over mensen van ver weg.
Maar hij werd gecorrigeerd, door mensen, die hem het verhaal van de Barmhartige Samaritaan uitlegden, het verhaal dat Jezus vertelde toen zijn leerlingen vroegen: wie is dan je naaste? Hoe een gewonde man werd geholpen door een Samaritaan, een vreemdeling, iemand van buiten je eigen bubbel, een volkomen oninteressant type, niet ons soort mensen. Hoe deze Samaritaan dus de naaste is geworden van de man die door rovers half dood werd geslagen, en aan wie een priester en een tempeldienaar straal voorbij liepen. Zij hadden belangrijker dingen te doen. Dingen die door Jezus in dit verhaal dus werden aangemerkt als volstrekt onbelangrijk, ze doen er niet toe. Zo’n bouwsteen, daar kun je wat mee, tot op de dag van vandaag.

Nelleke Spiljard

Artikelen in dit thema Het geheim van saai

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook