Het geheim van saai

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Spelen met 'niks'

"Toen ik klein was – een jaar of zes – wou ik detective of spion worden. Die zag ik op de televisie (Wild, Wild West en To Catch a Thief waren favoriete programma’s), en mijn helden deed ik na thuis en op school. Helaas had ik niet zoveel leuke spullen als James Bond, Batman of the Green Hornet, maar vrij snel ontdekte ik dat ik zulke dingen zelf kon maken. Dus knutselde ik de televisie-horloge van Dick Tracey uit stevige papier, en een micro-walkietalkie uit een waskrijtje en speld (voor de antenne). Met een beetje fantasie was het nooit saai. Hutten bouwde ik met verborgen ingangen, de oude auto voor ons huis was voermiddel voor gangsters. Wat was het leuk later toen mijn eigen kinderen hun intrede deden. Weer kon ik heerlijk stoeien, knoeien en leuke dingen bedenken! ", vertelt Tim Schilling tijdens de redactievergadering van Geloven Thuis.

sneeuwkristallenWe dachten ook aan ontwikkelingslanden waar gevoetbald wordt met een bal gemaakt van krantenpapier omwikkeld met stukken binnenband en waar van oude frisdrankblikjes speelgoed wordt gemaakt.

De kracht van verbeelding, van kijken met andere ogen, is groot. Verbeelding maakt van alles mogelijk, de wereld ziet er anders uit. Ook in ons geloof is verbeeldingskracht een bron van kennis. Geloven gaat over onze eigen werkelijkheid, maar tegelijker over een wereld die 'anders' is, ‘anders’ kan zijn.

Wie weet nog hoe je van saai, wit papier en een schaar prachtige sneeuwkristallen kunt knippen? Je moet wel je verbeelding aan het werk zetten en je creatieve talenten aanspreken.

Ouders van nu zouden dan ook moeten zorgen voor een doos, mand of opberg-box gevuld met 'niks', zodat je kinderen leren hun fantasie, verbeelding en creativiteit te ontplooien.


Wat zou je er bijvoorbeeld allemaal in kunnen doen?

- oude lappen
- waardeloos materiaal als wc rolletjes, doosjes van broodbeleg, lege melkpakken e.d.
- plakband, (wit en gekleurd) papier, schaar, lijm
- wasknijpers
- ijsstokjes, saté-prikkers
- elastiekjes, paperclips
- dik en dun touw
- restjes wol
- oude knopen (doos)
- verschillende hoedjes/petten
- rol behangpapier
- vingerverf (uitwasbaar)

Voor grotere kinderen:
- blokken hout, spijkers en hamer
- jongleerballetjes
- paar meter elastiek
- vergrootglas
- enz...

Kort geleden speelden Ellie's kleinkinderen met vijf kerstservetjes.
Met een beetje fantasie heb je dan in een oogwenk - midden in de kamer- een prachtige hinkelbaan....

Hinkelbaan met servetjes

Tim Schilling & Ellie Keller

Artikelen in dit thema Het geheim van saai

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook