Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

De taal verstaan van verhalen

Vertel jij je kind nog sprookjes? Dat is ook voor geloofsopvoeding belangrijk. Want als kinderen niet leren de taal van verhalen te verstaan, hoe kunnen ze dan uit de voeten met een bijbelverhaal waarin de meest wonderlijke dingen gebeuren? Hoeveel mensen zijn niet al op jonge leeftijd afgehaakt als gelovige, omdat ze op een gegeven moment gingen denken: Jezus liep over het water? Mooi niet!

vrouwholle3Vertel dus je kinderen verhalen. En sprookjes, want in sprookjes (‘gesproken’ en dus doorvertelde verhalen) zit heel veel levenswijsheid, ze gaan vaak over wat je tegenkomt in het leven. Denk eens aan het sprookje van vrouw Holle, over twee zussen. Het ene meisje valt in de put en komt in de wonderlijke wereld daar beneden terecht. Ze zoekt haar weg, en komt langs een oven met broodjes, die roepen: “Haal me er uit!” Dat doet het meisje. Dan komt ze langs een boom tegen met appeltjes, die roepen: “Pluk me!” Ook dat doet ze.

vrouwholle1Dan komt ze bij het huis van vrouw Holle en die zet haar flink aan het werk, ze moet de kussens van haar bed opschudden, zodat het op aarde gaat sneeuwen. Ook dat doet ze. Na een jaar mag ze terug naar boven en wordt overdekt met een regen van goud. Als ze thuis komt stuurt de moeder ook het andere zusje, met het oog op het goud. Die hoort de broodjes wel roepen, maar heeft geen zin ze uit de oven te halen. De roepende appeltjes laat ze ook hangen. En ze helpt vrouw Holle niet bij het werk. Ze wil alleen maar dat goud. Als ze dan terug mag keren wordt ze overdekt met pek.Appels

In sprookjes is vaak bepalend wie of wat je tegenkomt op je weg, en hoe je daarop reageert. Net als in de bijbel. Veel motieven uit de sprookjes vind je ook in bijbelverhalen. En je zou kunnen zeggen dat in de bijbel, ‘Gods oude plakboek’, waarin je allerlei soorten verhalen vindt, ook sprookjes of sprookjesachtige verhalen voorkomen. 'Tobias' bijvoorbeeld is zo’n verhaal. Een niet zo bekend bijbelverhaal over een gevaarlijke reis. Gelukkig komt hij een reisgenoot tegen, die hem helpt bij alle moeilijkheden en gevaren die hij onderweg tegenkomt. De reisgenoot blijkt uiteindelijk een engel, Rafaël.

Nelleke Spiljard

Artikelen in dit thema Tegenkomen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook