Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Omarm wat je tegenkomt

  
Vaak vraag ik me af waarom het leven zo moeilijk moet zijn. Je doet oprecht je best, maar wordt geregeld gehinderd door gebreken in jezelf en weerstand van je omgeving. Waarom kunnen onze dromen niet zonder meer waar worden? Met de grootste problemen en teleurstellingen heb ik wel min of meer leren leven: ik accepteer dat de mensheid van de wereld een bende heeft gemaakt, en voor mijn eigen inzet verdien ik ook geen Nobelprijs. Maar het voelt als een ware belediging wanneer zelfs de kleinste handelingen mislopen. Het muntje dat ik van mijn broekzak net heb losgeworsteld, rolt buiten bereik onder de kast, of mijn goed bedoelde opmerking wordt volledig verkeerd begrepen. Hopeloos!

Ade Bethune Christ 1Vertrouwend op God, stel ik me voor dat de weerstand die het leven ons biedt op een mysterieuze manier goed voor ons is. Blijkbaar valt hierin iets te halen. Spieren worden sterker door spanning en tegenwicht, misschien geldt dat ook voor de geest. De filosoof Hegel sprak over de nieuwe synthese die voortkomt uit de botsing tussen de these met de antithese. Met andere woorden, wij komen tot een nieuwe, verbeterde opstelling in het leven wanneer onze oorspronkelijke stelling (houding) geconfronteerd wordt met tegenstelling. Zou best kunnen!

In ieder geval, wat wel vaststaat in geloofsopzicht is dat het kruis (teken van leven dat voortkomt uit de dood) het centrale symbool is van het christendom. Veelzeggend ook is de uitwisseling in de Bijbel tussen Jezus en Petrus, wanneer Jezus wil voorkomen dat Jezus zal lijden. Dan neemt Jezus Petrus apart en leest Hij hem de les: “Weg daar, achter Mij, satan. Je bent een struikelblok voor Mij, want jou gedachten zijn niet Gods gedachten, maar die van mensen” (Matteüs 16:21-23). Lijden hoort erbij; zelfs de Zoon van God gaat er niet omheen.

Leerzaam ook is het verhaal van de bekering van de heilige Paulus (Handelingen 9:1-22). Paulus moest eerst God en dan (daardoor) zichzelf tegenkomen voordat hij kon veranderen in de mens die God wilde. Voor mij zitten er veel herkenbare elementen in dit verhaal. God breekt onverwacht door in Paulus’ leven. Hij brengt hem omlaag en tot bezinning. Paulus beseft hij dat hij verkeerd bezig was. Zijn trots moet hij loslaten en voortaan moet hij naar Jezus luisteren en op Hem vertrouwen. Zoiets maakte ik ook mee als jonge man op de universiteit. Ik dacht dat ik heel de wereld aankon, totdat ik moe werd van mijn eigen gebreken. Alleen het besef van mijn eigen niet-kunnen maakte mij open voor geloof.

                Een voorteken voor mijn latere geloof zie ik in een ervaring op de basisschool. In de kleuterklas heeft mijn moeder mij altijd met de auto naar school gebracht, maar toen ik zes werd, vroeg ze aan mij of ik klaar was om zelf van school naar huis te lopen. Ja, zei ik, maar eigenlijk wist ik niet of ik de weg goed genoeg kende. “Weet je het zeker?” "Ja", zei ik. Maar later op die dag, op weg naar huis, kwam ik een kruispunt tegen, een T-splitsing. Ik kon niet verder in dezelfde richting en moest kiezen, links of rechts. Ik wist het niet. Tranen stroomden van mijn ogen.

Gelukkig liet God me niet in de steek. Hij stuurde een ouder meisje op me af, dat ook op mijn school zat. Zij woonde daar vlakbij. Ze bracht me naar haar moeder toe, en die belde de school. Ondertussen waren mijn moeder en mijn zusje al op zoek naar mij gegaan. Achteraf was het geen makkelijke manier om de weg te leren, maar effectief was het wel. Vanaf die dag wist ik de weg perfect!

Nu als vader van twee kinderen zie ik hoe een beetje weerstand mijn kroost goed doet. Het is niet verkeerd als de les op school of de voetbaltraining een keer lastig wordt. Meningsverschillen in de vriendenkring zijn ook niet mis. Daardoor leer je over menselijke verschillen en hoe ermee om te gaan. Het is zonde als wij al zulke spanningen omzeilen. Dat maakt het misschien voor even wat makkelijker, maar het is minder gezond. De weerstand dat het leven biedt kunnen we beter gewoon accepteren. Gewoon Jezus volgen. Die weet de weg wel.

Tim Schilling

PS: Hier een mooi moment uit de film “Wild”, het verhaal van een vrouw die haar pijnlijke verleden probeert te verwerken door middel van een wandeltocht in de bergen. In deze scene komt ze een kind tegen, dat het ook moeilijk heeft.

 

Artikelen in dit thema Tegenkomen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook