Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen vol onverwachte ontmoetingen

De Bijbel staat vol met verhalen over onverwachte ontmoetingen: ontmoetingen tussen mensen, ontmoetingen met Jezus, ontmoetingen met God zelf. Vaak brengt zo’n ontmoeting iets nieuws. Je ontdekt dat die ander je veel te bieden heeft. Soms ontdekken mensen pas later wie ze eigenlijk ontmoet hebben, zoals in het verhaal van de Emmaüsgangers. Deze verhalen leren ons om met een open blik iedereen te ontmoeten die ons pad kruist. In de ander ontmoeten wij soms God zelf.

bileamBileam
Bileam wordt gevraagd door koning Balak om het volk Israel te vervloeken. Balak voelt zich bedreigd door dit grote volk dat door zijn land trekt. Bileam gaat op weg, maar God stuurt een engel om hem tegen te houden. Bileam ziet de engel niet, maar de ezelin waarop hij rijdt ziet hem wel. Ze weigert om door te lopen. Tot drie keer toe slaat Bileam zijn ezel, om haar weer de weg op te sturen, Dan laat God de ezel tot Bileam spreken en eindelijk ziet hij het ook. Een engel verspert hem de weg. Bileam komt tot inkeer en belooft alleen de woorden te zullen spreken die God tot hem zegt.

Het verhaal van Bileam staat o.a. in Bijbelse verhalen voor jonge kinderen van D.A. Cramer-Schaap

De hoofdman over honderd
Als Jezus het dorp Kapernaum binnenkomt, komt hij een man tegen die voor hem op de knieën valt. Hij smeekt Jezus om hulp voor zijn zieke knecht. Jezus antwoordt dat hij zal meegaan en de knecht zal genezen. Maar de hoofdman houdt hem tegen: Ik ben het niet waard, Heer, dat u in mijn huis komt. Als u slechts één woord spreekt, is dat genoeg en zal mijn knecht genezen. Jezus verbaast zich over het geloof van deze man, die niet eens tot het volk van Israël behoort. Wat een onverwachte ontmoeting!

Je vindt het verhaal over de hoofdman o.a. in Hosanna! van Kolet Janssen


gewonde manDe Barmhartige Samaritaan

Jezus komt niet alleen zelf allerlei mensen tegen, maar hij vertelt ook verhalen om ons te leren hoe wij om kunnen gaan met wie we tegenkomen. Een bekend voorbeeld is het verhaal van de Barmhartige Samaritaan.

Een priester, een leviet en een Samaritaan komen alle drie een gewonde man tegen. Toch kiest slechts een van hen om hem te helpen. Terecht stelt Jezus de vraag: wie wilde voor deze man een naaste zijn?

Je vindt het verhaal over de Barmhartige Samaritaan o.a. in De Kijkbijbel van Kees de Kort

 

EmmausgangersDe Emmaüsgangers
Na de dood van Jezus lijkt alles verloren. Teleurgesteld en moe lopen twee vrienden van Jezus terug naar Emmaus, terug naar huis. Onderweg praatten ze over alles wat er is gebeurd. Dan komt er iemand bij hen lopen, die zich mengt in hun gesprek. Hij begint hen de Bijbel uit te leggen. De Emmausgangers weten niet wie ze onderweg zomaar tegen zijn gekomen. Pas als de vreemdeling met hen mee gaat naar huis en het brood breekt, zien ze het: Het is Jezus!

Je vindt het verhaal van de Emmausgangers o.a. in Bijbelse verhalen voor jonge kinderen van D.A. Cramer-Schaap

bekering van PaulusSaulus wordt Paulus
Saulus is een toegewijde Joodse gelovige man. Hij is ervan overtuigd dat de volgelingen van Jezus een dwaalleer aanhangen. Daarom vervolgt hij hen. Als hij op weg gaat naar Damascus, om de christenen daar gevangen te nemen, wordt hij plotseling verblind door een fel licht. Een stem zegt tegen hem: Saul, Saul, waarom vervolg je mij? Jezus zelf houdt Saulus tegen en laat zien dat Hij leeft. Na deze ontmoeting wordt alles anders. Saulus wordt een volgeling van Jezus en krijgt zelfs een nieuwe naam: Paulus.

Je vindt het verhaal over de bekering van Paulus o.a. in de Prentenbijbel van Marijke ten Cate

 Ruth Hartog-Hoogendam

Artikelen in dit thema Tegenkomen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook