Kijken & spelen

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Avontuurlijke kijktafel

op avontuur geheel1

Geïnspireerd op het prentenboek ’Wij gaan op berenjacht’ maakte ik op een oud dienblad een zomers landschap waarin allerlei avonturen zijn te beleven. Je ziet gras, een beekje, hoog gras, bos, een berg, een donkere grot, strand en zee.

op avontuur detail poppetje met knapzakHet kind met een knapzakje op de rug staat aan het begin van een spannende ontdekkingstocht!

In het landschap de avontuurlijke elementen: een wiebelig bruggetje, struinen door het hoge gras, een berg beklimmen, een klein kerkje binnengaan, een grot ontdekken, in het bos een hert tegenkomen, een sluip-door-kruip-door-paadje vinden, voor het eerst in een roeibootje, aan het strand op ontdekkingstocht….

op avontuur kerkje en grotIn de zomer komen jij en je kinderen vast wel op een plekje waar je nog nooit ben geweest. Wat valt hier allemaal te beleven?

Is er een ruïne? Een kasteel? Een mooi kerkje? Een blote-voetenpad? Een doorwaadbaar beekje? Soms is het ook best een beetje spannend, want wat als je verdwaald bent of die wandeling toch net wat langer duurt dan jullie hadden gedacht?


op avontuur lieveheersbeestje detailAan de voet van de ‘boom’ is centraal op de kijktafel een ‘lieveheersbeestje’ geland. Het staat symbool voor het feit dat God ons altijd vergezelt en we er op kunnen vertrouwen dat het echt gaat lukken vandaag: een goed humeur, de moed erin houden en een schietgebedje zijn meestal voldoende om terug te kijken op een fijn avontuur!

op avontuur detail bos onderzetter roeienHet lichtje brandt op de onderzetter ‘Dankuwel voor deze dag’, het is fijn om te mogen genieten van de natuur en daar op ontdekkingstocht in te mogen gaan. Zie je op die plaats ook voor jou nieuwe planten, bomen, dieren, insecten, vogels?

“Dank U wel, God, dat we deze dag een fijn avontuur mochten beleven"


Dus: kijk wat je in huis hebt om verschillende ondergronden te maken (denk aan decoratiesteentjes, kleine kiezels, klei- of kattebakkorrels, zand, aarde, stukjes schors, lapjes in groen/aardetinten, lontwol. Ik kocht ooit enkele rotsachtige stenen geschikt voor in een aquarium, die vormen op deze kijktafel de grot en de berg.  
Voeg ook 'echte' natuur toe, bijvoorbeeld in de vorm van lange grassprieten, groen van bodembedekkers en/of zomerse bloemetjes.
Met een zekere regelmaat kan je in de grote warenhuizen of tuincentra nep-insecten vinden. Op dit moment loopt er een insecten-spaaractie bij de Hema. 
De onderzetter zit in het koffertje 'Beginnen maar!' en ook in de kaft van het Kijktafelboek.

Deze kijktafel is gemaakt om te inspireren. Geef er je eigen draai aan en het is natuurlijk de bedoeling dat je kind(eren) bij het maken van deze kijktafel betrekt!

Ik wens jullie een mooie, avontuurlijke zomer!

Ellie Keller-Hoonhout

Artikelen in dit thema Op avontuur!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook