Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over kijken vanuit een ander perspectief

Wat zie je als je door je knieën gaat? Opeens ziet de wereld er heel anders uit. Je krijgt letterlijk en figuurlijk een nieuw perspectief. In deze boeken wordt gespeeld met klein en groot. Hele kleine Muis en Hele grote Muis maken dezelfde wandeling. Toch zien ze heel verschillende dingen. In Andersomdag gaan de grote mensen naar school en maken de kinderen voor één dag de dienst uit. In Wiplala ontdek je wat er gebeurt als je zo klein wordt als je duim. Verrassende verhalen, die uitnodigen tot gesprek: hoe zie jij eigenlijk de wereld? Wat zou er gebeuren als we een dagje zouden ruilen? Als jij klein bent en ik groot, waar ontmoeten we elkaar dan? Eén ding is zeker: samen genieten van een mooi verhaal verbindt en biedt mogelijkheden om elkaar ‘op ooghoogte’ te ontmoeten.

Dierenverhalen van Toon Tellegen

illustratie toon tellegenToon Tellegen heeft een heleboel prachtige dierenverhalen geschreven. Ze zijn verzameld in dikke voorleesbundels, zoals Misschien wisten ze alles, Iedereen was er en Ze wisten er meer van. Bijzonder aan de verhalen van Toon Tellegen is dat alle dieren in het bos even groot zijn. Zo kunnen ze op ooghoogte met elkaar praten en elkaar van hart tot hart ontmoeten. Een van de verhalen waaruit dat blijkt is het verhaal waarin de olifant in het huisje van de slak kruipt: 

Midden in het bos kwamen de olifant en de slak elkaar tegen. "Hallo olifant", zei de slak. "Dag slak", zei de olifant. Op dat moment begon het te regenen.
"Kom maar even binnen", zei de slak.
"Graag", zei de olifant en hij stapte het huis van de slak in. Het was warm en donker daarbinnen, terwijl de regen op het dak kletterde. cover toon tellegenDat het wel een beetje krap is, blijkt als de olifant knikt. Daar was het huisje nou nét te klein voor.

In de wereld van Toon Tellegen is ieder dier gelijk, ondanks dat ze elk hun eigen karakter en eigenaardigheden hebben. Leeftijdloze verhalen, om samen van te genieten.

Toon Tellegen, Langzaam, zo snel als ze konden en vele andere bundels

 

 

 

Kom mee Kees

cover kom mee kees 

Bij Kikker Kees valt een uitnodiging in de bus voor een concert van papa’s lievelingsband. De post heeft er wel lang over gedaan, dus het concert is vandaag al. Papa maant Kees om op te schieten onderweg, maar Kees ziet zoveel moois dat hij steeds vertraagt. Dan blijkt dat het maar goed is dat Kees zo veel om zich heen kijkt: hij ziet de gevaarlijke snoek, die wel zin heeft in een lekkere kikker!

spreadkommeekeeswebsiteloesriphagen2In dit prentenboek valt steeds iets nieuws te ontdekken. Loes Riphagen heeft overal kleine grapjes verstopt en de vele details zorgen voor veel kijkplezier.

Loes Riphagen, Kom mee Kees

 

 

 

Hele Grote Muis en Hele Kleine Muis

cover muizensoepEr waren eens een hele grote muis en een hele kleine muis, die de beste vrienden waren. grote en kleine muisAls ze samen een wandeling maken, zien ze hele andere dingen: Hallo vogels, zei Hele Grote Muis. Hallo torretjes, zei Hele Kleine Muis. Als het gaat regenen, rennen ze gauw een huis binnen. Hallo plafond, zei Hele Grote Muis. Hallo vloer, zei Hele Kleine Muis. Als de bui over is, tilt Hele Grote Muis de Kleine Muis op. Zo kunnen ze samen genieten van de regenboog.

Hele Grote Muis en Hele Kleine Muis, uit: Arnold Lobel, Muizensoep en tranenthee

 

 

Het feest Andersom

cover feest andersomIn dit prentenboek van Paul Biegel worden de rollen omgekeerd: het is Andersomdag, dus de kinderen nemen de beroepen van de volwassenen over en de volwassenen gaan naar school. Verpleegkundige Bas plakt een pleister op het been van opa Jansen,illlustratie andersomdag Bram van zes staat voor de klas en spreekt de meester streng toe, als hij te laat komt. ’s Avonds leggen de kinderen de volwassenen op bed en dan kijken ze tevreden naar het journaal, waar verslag wordt gedaan van deze dag.


Jammer dat Andersomdag niet meer bestaat!

Paul Biegel, Het feest Andersom

 

 

Wiplala

cover wiplalaWiplala is een klein mannetje, dat kan tinkelen, een soort toveren. Helaas kan hij het niet zo erg goed: soms lukt het wel, soms niet en iets wat hij heeft betinkeld, kan hij niet zo gemakkelijk terug tinkelen. Op een dag betinkelt hij de familie bij wie hij woont: vader, Johannes en Nella Della. Nu zijn ze net zo groot als Wiplala en moeten ze zich zien te redden in een veel te grote wereld. Tegelijkertijd biedt hun kleine formaat ook nieuwe kansen: zo spelen ze heerlijk met de trein van Johannes. Maar kunnen ze ook weer groot worden? wiplala illustratie

Een voorproefje van dit boek vind je in Het mooiste van Annie MG Schmidt.

 

Artikelen in dit thema Op ooghoogte

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook