Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Door het oog van de naald

Als ik aan geld denk, denk ik soms aan een parochiaan van een kerk in Amerika, waar ik vroeger heb gewerkt. Deze man was een rijke ondernemer die een bod had gedaan op de Seattle Mariners, het lokale professionele honkbalteam. Zoveel geld had hij dus. Hij droeg een grote, gouden ring met daarop een indrukwekkende steen. Elke zondagochtend zat hij na de mis aan tafel in de parochiezaal, genietend van de ‘coffee and donuts’, omringd door minder geslaagde zakenmannen die aan zijn lippen hingen. Ik zat ik er ook soms bij – als stafmedewerker van de parochie en als iemand die benieuwd was naar hoe het was om zoveel geld te hebben. 
            
Uiteindelijk ben ik daar niet veel wijzer van geworden. De man leerde ik niet echt kennen, en zelf ben ik nooit rijk geworden. Maar geld houdt mij nog steeds bezig. Het kan bijna niet anders, want geld hebben we nodig om te leven. Zonder geld kom je niet ver.
 
Jezus over geld
In de Bijbel heeft Jezus het soms over geld, en wat Hij zegt is vaak confronterend. Hoor zijn woorden tegen een rijke jongeman: “Ga verkopen wat u hebt en geef het aan de armen, en u zult een schat hebben in de hemel… Een kameel komt gemakkelijker door het oog van een naald dan een rijke man in het Koninkrijk van God” (Marcus 10:21-25). Voor mij is dit een lastig maatstaf geworden van mijn christen-zijn, een waarschuwing. Want ik weet hoe comfortabel mijn leven is. Help!
 
Geld hebben is op zich niet verkeerd, laat Jezus weten. In één van zijn parabels prijst Hij de rentmeester die goed omgaat met de bezittingen die aan hem toevertrouwd zijn en ze zelfs vermenigvuldigt (Lucas 16:1-13). Jezus looft ook de vrijgevigheid van de arme weduwe (Marcus 12:41-44). Met geld kun je mensen helpen: zie de barmhartige Samaritaan die betaalt voor zorg voor de man die halfdood aan de kant van de weg ligt (Lucas 10:29-37).
Geld wordt echter wél een probleem wanneer we het (als een idool) in plaats van God dienen: “Je kunt niet tegelijk God en de geldduivel dienen,” zegt de Heer (Marcus 16:13). 
 
monopolieZorgen
Helaas is geld vaak een punt van zorg in het familieleven. Soms komt het door geldgebrek, waardoor het gezin moeilijk rondkomt. Dat levert stress op. Maar zelfs waar een gezin welgesteld is, kan geld spanning geven. We leven in een kapitalistische, consumerende samenleving waarin we aangespoord worden om veel geld te innen – en het vervolgens uit te geven aan dure spullen en ervaringen. Ouders en kinderen willen allebei graag ‘erbij horen’, met de ‘juiste’ kleding, auto’s, vakanties… Voor ouders blijft het een uitdaging om verstandige keuzes te maken. Want ja, natuurlijk: je wilt je kinderen een zorgeloos leven geven. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat ze verwende, hebberige mensen worden.
 
Goed over geld praten – eerst met elkaar als opvoeders en dan met je kinderen – is een belangrijke taak van de opvoeding. Ieders omgaan met geld is gekleurd door zijn of haar specifieke achtergrond. Omdat ik zelf in een minder welgesteld gezin opgegroeid ben, ben ik soms geneigd om te gul te zijn naar mijn kinderen. Dan zegt mijn vrouw nuchter, “Het hoeft niet zoveel te zijn.” Het raadplegen van de website van Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft ons meerdere keren geholpen om (hopelijk!) verstandige keuzes te maken.  
 
dollarbiljetHier aan het einde van mijn betoog komt er nog een herinnering op uit mijn dagen in Seattle. Het zijn woorden van de toenmalige aartsbisschop, Thomas Murphy, een fijne, wijze man. Hij vertelde me een keer: “Een van de rijkste mensen die ik ken is tegelijk een toonbeeld van vrijheid. Want hij heeft controle over zijn geld, en niet andersom.”
Op de Amerikaanse dollar staat: “In God we trust.” Mag het zo zijn!
 
Tim Schilling

Artikelen in dit thema Rondom geld

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook