Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Geld in de Bijbel: Acht verhalen van Jezus

Jezus vertelt veel verhalen. En als je goed oplet, herken je in de verhalen mensen die bezig zijn met de kost verdienen of geld uitgeven. Maar vaak geeft Jezus een eigen draai aan de wijze waarop. Een twist die je achter je oren laat krabben. Wat wil Jezus ons zeggen over onze manier van omgaan met geld?
 
Acht verhalen van Jezus
Neem nu de acht verhalen die Nick Butterworth en Mick Inkpen op zo’n leuke manier hebben verteld en geïllustreerd. Het eerste verhaal uit dit kleine kinderbijbeltje gaat over het verloren schaap. De boer is, zoals elke avond, zijn schapen aan het tellen en mist er eentje. Het zouden er honderd moeten zijn. Dat is een groot verlies. Ons spontane gevoel zou zeggen: ‘breng dan in ieder geval eerst de andere 99 schapen veilig onder dak en ga dan pas zoeken naar dat ene verloren schaap.’ Maar de boer laat ze achter in de woestijn en zoekt net zo lang naar dat ene verloren schaapje tot hij het vindt. Want de schaapjes zijn voor hem meer dan alleen een verdienmodel. Hij houdt van ze. 

Ook de kostbare parel is een verhaal over geld. Wat moet je doen als je iets vindt wat je het aller-, allerliefste op de wereld wil hebben? Dan verkoop je alles en koop je dat. Ga voor wat je belangrijk vindt. 

inkpen geld verlorenEen derde verhaal gaat over een vrouw die een deel van haar geld verloren is. Ze kan het nergens meer vinden. Maar ze geeft het zoeken niet snel op, veegt het hele huis aan en ruimt alles aan kant. En gelukkig, ze vindt haar geld terug. Dat is een feestje waard. 

En wat te denken van de succesvolle boer. Zijn schuren zijn te klein voor zijn oogst. Er moeten grotere schuren komen. Hij bouwt grotere schuren, maar wat gebeurt er? Het volgende jaar is de oogst nog overvloediger en moeten er nog grotere schuren komen. Ook die bouwt hij. Zijn expansiedrift is niet te stoppen. Maar zijn hart wel. Dat geeft het op, juist in de nacht voordat hij de oogst kan binnenhalen. En de wilde konijntjes doen zich tegoed aan de rijke oogst. Je kan ook teveel willen. 

Het slot van het verhaal van de barmhartige Samaritaan krijgt niet altijd evenveel aandacht. Toch zit ook daar een boodschap in verstopt. Zoals we weten was het onverwacht een vreemdeling die zich ontfermde over een gewonde man. Hij geeft hem te drinken, verbindt zijn wonden en brengt hem dan naar een herberg, waar hij de waard betaalt om verder voor de gewonde te zorgen. Je hoeft niet je hele leven op de kop te zetten als je iemand wilt helpen.
 
En dan de rijkversierde kameel die niet door het kleine poortje kon. Pas nadat hij alle toeters en bellen heeft afgelegd en door de knieën gaat kan hij de stad in. Pas je een beetje aan aan de omstandigheden. 

Zo gaan zes van de acht verhalen over geld of rijkdom en hoe je daarmee omgaat. Je vindt ze natuurlijk ook terug in andere kinderbijbels. 

kinderbijbel acht verhalen van jezus

 

Acht verhalen van Jezus,

Nick Butterworth en Mick Inkpen, Ark boeken

Bij het boek is ook een kleurboek verkrijgbaar met uit elk verhaal een aantal kleurplaten,
én een zoek-de-verschillenplaat. 

 

 

 

 

 

 

Eén van de kleurplaten bij het verhaal van het kleine poortje kun je alvast maken. 

kinderbijbel kleurboek kameel en poortje

Wies Sarot
 

Artikelen in dit thema Rondom geld

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook