Wie is je familie?

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Knutsel: Maak je eigen familieboom

Onze Bijbel is een boek vol verhalen van mensen die bij elkaar horen. Soms zijn ze zelfs familie en kan je in lange lijsten van namen lezen wie er de vader of de moeder van wie was. De verhalen van al die mensen staan opgeschreven, omdat het ook een beetje onze verhalen zijn, en wij bij Gods grote familie van mensen horen die zo talrijk is als de sterren aan de hemel en de korrels zand aan het strand.

Zo’n lijst met namen van mensen die familie van elkaar zijn noem je een stamboom. Het is mooi om samen eens te bedenken welke mensen er eigenlijk bij jouw familie horen. Daarom maken we je eigen familieboom, met daarin ruimte voor je familie, maar ook voor mensen die als familie voelen, mensen die bij jou horen. Dat hoeft niet altijd je familie te zijn.

Wat heb je nodig?familieboom 1 nodig
- Lijm 
- Schaar
- Lege wc-rollen
- Verf (bruin, groen, geel, rood, oranje)
- Pen/stift
- Groot vel papier
- Touw

Hoe maak je jouw familieboom?
1. Bedenk welke mensen er bij jouw familie horen, je ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, misschien ook wel je overgroot opa’s en oma’s. Maak een lijstje.

2. Pak de wc rollen en knip ze in een stam, takken en bladeren (zie het voorbeeld). Bedenk hoe veel bladeren je nodig hebt aan jouw boom (ieder blad is een persoon).

3. Verf de stam en de bladeren in de kleuren die jij goed vindt voor jouw familieboom.

familieboom 2 bladerenfamilieboom 3 stamfamilieboom 4 geverfd

4. Plak eerst de stam op een groot vel papier. Niet helemaal onderaan, zorg dat er onder de stam nog ruimte is voor wortels.

5. Jij zelf bent het middelpunt, dus de stam van de boom. Maak twee takken met bladeren in het midden. Dat is het plekje voor je ouders. Maak een plekje voor je broers en zussen als je die hebt, opa’s en oma’s, ooms en tantes en neefjes en nichtjes.

familieboom 5 stam op bladfamilieboom 6 bladeren en takkenfamilieboom 7 takken bladeren

6. Bij jouw boom is natuurlijk ook plek voor mensen die al zijn overleden maar wel bij jou en jouw familie horen. Je kan daar dwarrelende blaadjes van maken. Ze zitten niet meer aan de boom vast maar zijn nog vlakbij en horen bij de boom en dus bij jou.

7. Schrijf de namen van je familie in de blaadjes.

familieboom 8 losse blaadjesfamilieboom 9 met namen

8. Je hebt natuurlijk ook mensen die geen familie zijn, maar wel als familie of hele goede vrienden voelen. Zij horen ook bij jou en krijgen een plekje in de boom. Zij zijn de wortels van andere bomen die onder de grond vergroeien met de wortels van jouw boom.

9. Maak de wortels van jouw boom en andere bomen door stukjes touw met lijm kronkelig op te plakken onder jouw boom.

10. Schrijf de namen van de mensen die bij de wortels horen erbij.

familieboom 10 wortelsfamilieboom 11 klaar

11. Je familieboom is klaar!

Meike Hettinga

Artikelen in dit thema Wie is je familie?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook