Wie is je familie?

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelse familie

Met familie in de Bijbel is het vaak net weer anders gesteld dat je zou verwachten. Maar altijd is familie belangrijk.  

Abraham en de sterren
bijbel abrahamAbraham woonde met zijn hele familie in het land Haran. Hij was al oud. Sara en Abraham hadden geen kinderen. Op een dag zei God tegen Abraham: "Ga weg uit je land, je familie en het huis van je vader. Ga naar een land dat Ik je wijzen zal. Ik zal je zegenen. Ik maak een groot volk van jou." Toen Abraham en Sara in het land Kanaän waren, zei God tegen Abraham: "Al het land dat je kunt zien, geef ik aan jou en aan je kinderen, en aan de kinderen van je kinderen. Zie je hoeveel sterren er aan de hemel staan? Zo groot zal jouw volk zijn."  

Het verhaal van Abraham staat in veel kinderbijbels, bijvoorbeeld in Schitterende bijbelverhalen om voor te lezen van Marie-Hélène Delval met illustraties van Ulises Wensell.


 

 

Meisjes kunnen niet erven
bijbel vijf dochters van zelafeadIn het erfrecht in oudtestamentische verhalen zijn zonen belangrijker dan dochters. Via de mannelijke lijn blijft het familiebezit bij elkaar en leeft de naam van de familie voort. Maar wat moet er gebeuren als er alleen maar dochters zijn in een familie? Wie zal er dan erven? Wie zorgt dat de naam voortleeft? De vijf dochters van Zeláfead laten zich niet op de kop zitten en eisen het recht op om het familiebezit en de familienaam zelf in stand te houden. Ze houden daarvoor een vurig pleidooi bij Mozes. Mozes weet niet goed wat hij met dit verzoek moet, maar als hij tot God bidt krijgt hij een duidelijk antwoord. Deze vijf dochters mogen zorgen dat de naam van hun vader zal voortleven.

Dit verhaal, met veel achtergrondweetjes, staat in Bijbelverhalen voor jou, Francine Rivers en Shannon Rivers Coibion, Illustraties Pascale Constantin.

 

 

Een vader met twee zonen
cover verloren zoonIn Lucas 15,11-31 vertelt Jezus een verhaal over een vader met twee zonen. De zonen zijn zo verschillend, maar ze zijn de vader allebei even lief. Deze parabel gaat door het leven als "de parabel van de verloren zoon". Maar allebei de zonen zijn belangrijk. Wanneer de jongste het geld van zijn erfenis vraagt en op reis gaat, blijft de oudste thuis aan het werk. Met hangende pootjes keert de jongste terug. Zijn avontuur is afgelopen. De vader ontvangt hem met open armen, maar voor de oudste broer is dit moeilijk. De vader viert groot feest, niet ter ere van de jongste zoon, maar omdat de familie weer compleet is en de familieband hersteld. 

Niet elke kinderbijbel heeft dit verhaal. Een mooie vertelling is te vinden in Woord voor woord van Karel Eykman
of in Bijbelse Prentenboeken, De verloren zoon, van Greet Brokerhof - van der Waa met illustraties va Dieter Konsek.

 

 

Twee zussen en hun broer
bijbel marta en mariaJezus had veel goede vrienden. Zo ging Hij regelmatig langs in Betanië, bij de zussen Marta en Maria en hun broer Lazarus. De zussen waren heel verschillend. Martha was een doener, altijd actief. Ze nam nooit een blad voor haar mond. Maria was meer een denker. Ze luisterde graag. Soms botste de zussen wel eens. Maar meestal vulden ze elkaar heel goed aan. Op een dag wordt hun broer Lazarus ziek. Vol vertrouwen vragen ze aan Jezus of Hij wil komen om hun broer te genezen. Maar Jezus is te laat. Of toch niet?

Het verhaal van deze drie vrienden vind je o.a. in Bijbelverhalen voor jou, Francine Rivers en Shannon Rivers Coibion, Illustraties Pascale Constantin.

 

 

 


De boom van Jesse
bijbel boom van jesseDe kinderbijbel De boom van Jesse heeft als basis de stamboom van Jezus. Deze stamboom, die op schilderijen uit de middeleeuwen vaak is afgebeeld heeft steeds wisselende personen. Geraldine McCaughrean voert ons aan de hand van een mopperige timmerman langs alle belangrijke verhalen uit de stamboom van Jezus, om tenslotte bij Jezus zelf uit te komen. Elke dag krijgt de timmerman bezoek van een vrijpostige jongen die hem aanvankelijk met moeite, maar op den duur steeds sneller weet te verleiden om het verhaal dat hij aan het houtsnijden is te vertellen. De jongen stelt leuke vragen die je aan het denken zetten en de bijbelverhalen diepgang geven.

De Boom van Jesse, Geraldine McCaughrean met illustraties van Bee Willey

 

Wies Sarot en Edith Vos

 

Artikelen in dit thema Wie is je familie?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook