Eilanden vol hoop

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Eilanden vol hoop, waarom dit thema?

slecht nieuws koppen uit krant IMG 0214

Hulde aan de hoop
Veel ouders vinden de situatie in de wereld zorgwekkend. De klimaatberichten, de oorlogen, het geweld tegen bepaalde bevolkingsgroepen.

Kinderen gun je een onbezorgde kindertijd, maar zelfs jonge kinderen maken zich al  bezorgd door wat ze mee krijgen via de media.

narcis1Een moeder zei: “Ik laat mijn kinderen expres niet naar het jeugdjournaal kijken, want ze kunnen er echt wakker van liggen, maar nu wordt er op school gekeken.” Je kunt je kinderen niet helemaal beschermen op dit punt.
Lea Dasberg, emeritus hoogleraar pedagogiek, schrijft in haar boekje ‘Hulde aan de Hoop’: "We moeten sociale en politieke problemen niet weer gaan verdoezelen voor kinderen, maar we moeten ze bij presentatie aan hen wel pedagogisch vertalen. Dat wil onder andere zeggen dat we rekening moeten houden met de behoefte van kinderen aan concreetheid en rechtlijnigheid; presentatie van leed en onrecht moet gepaard gaan met de presentatie van hoop en mogelijkheden tot verbetering. En die mogelijkheden moeten binnen kinderbereik liggen."

Vier het goede nieuws
In de kerk lezen we altijd uit het evangelie; dit woord betekent letterlijk ‘goed nieuws’. Elke week wordt het goede nieuws daar verteld en gevierd. Het geeft hoop om dit samen te doen.
De beroemde antropoloog Margaret Mead beschrijft hoe mensen op een eiland in de Stille Zuidzee op het strand samenkomen als er een gevaarlijke storm nadert. Ze zingen daar samen een lied. Dit geeft hen moed en vertrouwen om de storm te trotseren. Misschien kunnen we ook deze voorbeelden – naast de tips van Lea Dasberg- ter harte nemen.

de redactie

Artikelen in dit thema Eilanden vol hoop

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook