Van dood naar leven! 1

Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Kleuren in de kerk

Als je een viering bijwoont in de kerk, dan is het je misschien opgevallen dat er telkens een andere basiskleur in de viering te zien is.
De stola"s of kazuifels van de voorgangers zijn soms wit, soms paars of groen en een enkele keer rood. Hetzelfde geldt voor de kleden op het altaar of bij de lezenaar. Deze kleurkeuze is niet willekeurig, er zit een systeem in. Met feesten zoals Kerstmis en Pasen is de kleur feestelijk wit. Maar ook bijvoorbeeld op het feest van de Heilige Drie-Eenheid (4 juni) of Sacramentsdag.

kwartetkaart liturgie wit

In de vier weken voor Kerstmis, de Advent en de voorbereidingstijd op Pasen, de 40dagen-of Vastentijd is de kleur paars: de kleur van inkeer en boete. Eén van de kwarttetten uit het koffertje "Ga je mee?"gaat over deze liturgische kleuren, de illustraties bij dit stukje komen dan ook uit dit kwartet.Met Pinksteren en op gedenkdagen van martelaren zien we de kleur van de liefde en vuur: rood.

kwartet liturgie rood

Op alle andere zondagen, die heten dan ook de gewone zondagen door het jaar, is de kleur groen. Tussen Pinksteren en de Advent is de kleur op de zondagen dus meestal groen (behalve dus als het een feestdag is): de kleur die ook past bij de zomer.

kwartetkaart liturgie groen

terug naar nieuwspagina
lees verder in de rubriek Vieren

Artikelen in dit thema Van dood naar leven! 1

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook