Van dood naar leven! 1

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Tips voor de veertigdagentijd, Goede Week en Pasen

Lezen en eten
Bijbellezen aan tafel? Voor of na het eten?Tip 1: Vader Frank is katholiek, moeder Herma is protestants en zij doen het zó: tijdens het eten leest iemand een stukje verhaal voor. Dan is er geen ongeduldig geknor van magen zoals vóór het eten, en ook geen ongeduld zoals erna. Kortom … een protestantse gewoonte in een katholiek jasje, immers in kloosters wordt tijdens de maaltijd voorgelezen.

Tip 2: Vraag na het lezen "Wat was het laatste woord?" Als dit een gewoonte wordt, luisteren de kinderen aandachtiger en vinden ze het een sport om het laatste woord te weten. Als ze iets ouder zijn kun je eraan toevoegen: "En wat was het belangrijkste woord?" Dat is een mening. En daarmee een opstapje tot gesprek. Waarom vond je dat woord het belangrijkst?

Tip 3: Het hoeft niet altijd de (kinder)bijbel te zijn, ook een ander boek is prima. Bij voorkeur geen prentenboek, maar een echt leesverhaal waarbij in jezelf beelden ontstaan.

Spanningsboog

De Veertigdagentijd duurt voor een kind best lang, ruim 6 weken (vergelijk: Advent duurt maar 4 weken). In 2010 duurt hij van 17 februari tot 4 april. Hoe houd je de spanning erin?

Tip 1. Door de boog CONCREET te maken. Maak iets bijzonders van Pasen. Hang een afstreepkalender op, plak elke dag een klein vilten kuikentje op de vaas waar de paastakken inkomen (Xenos), zaai langzaam ontkiemend zaad, of zet een vastendoosje neer waar elke dag een munt in gaat tot hij vol is. Spreek versobering af gedurende die weken.

vaas met kuikentjes beplakt (aftellen naar Pasen)

De tafelkalender "Jezus zei" in het groene geloofskoffertje is gemaakt als houvast.

Tip 2. Door de periode in TWEE DELEN te knippen. De kerk kent "halfvasten", een feestelijke zondag midden in de Veertigdagentijd op 22 maart. Die zondag heet in het Latijn Laetare (wees blij).

Tip 3. Door de periode (gevoelsmatig) te VERKORTEN. Met kinderen kun je naar Palmpasen toeleven. Dit valt een week vóór Pasen, op 28 maart. Palmpasen is concreet omdat je zaterdag 27 maart een Palmpaasstok kunt versieren, die je zondag wegbrengt naar een zieke. In je parochie is er wellicht een knutselmiddag op 27 maart of een kinderviering op 28 maart.

palmpasenstokken maken

Tip 4. Maak de periode nog compacter (als je kinderen klein zijn). Maak er een VEERTIENDAGENTIJD van, van zondag 21 maart tot 4 april. Je leeft één week toe naar Palmpasen en nog één week - de Goede Week - naar Pasen. In die twee weken kun je wat over Jezus vertellen.

Tip 5. Ga met je kinderen naar BUITEN, naar het park en bos. Laat ze zien hoe de natuur ontluikt. Bolletjes die boven de grond komen, takken die uitbotten, vogels en eenden die nestjes gaan maken! Zo wordt Pasen, het feest van het nieuwe leven concreet zichtbaar. En natuurlijk tijdens deze ontdekkingstocht lekker genieten in de speeltuin!

kinderen in speeltuin foto Tim

Je eigen groei

Ten slotte: probeer ZELF (weer) met de kern van Pasen vertrouwd te worden. Het is een echt Jezus-feest. Het gaat over hoe belangrijk hij was, en is. Dat Jezus nog steeds tegenwoordig is, is de kern van de Verrijzenis die we vieren met Pasen.
Verdiep je bijvoorbeeld wat meer in wat Jezus zei en deed. De tafelkalender "Jezus zei" in het groene geloofskoffertje is ervoor gemaakt. Je kunt ook in de Bijbel* een van de evangeliën Matteüs, Marcus of Lucas kiezen en dit in stukjes doornemen. Zelfstandig, met je partner of met vrienden.
Heb je nog geen Bijbel, shop dan eens in de webwinkel van de Katholieke Bijbelstichting, www.bijbel.net.MdJ

Artikelen in dit thema Van dood naar leven! 1

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook