Bidden en vieren

Hier vind je voorbeelden van gebedjes en viermomenten voor thuis,
en informatie over rituelen en tradities.

Pasen en het voorjaar vieren met eieren!

Ei in de Joodse traditie
Ieder jaar gedenkt de Joodse gemeenschap de uittocht uit Egypte. De bevrijding door God uit het land van dood en slavernij. Zij doen dit met een maaltijd, de sedermaaltijd, die vol met rituelen zit. Op tafel staan o.a. bittere kruiden en matzes, ongedesemd brood. In het bijbelboek Exodus, hoofdstuk 13, wordt dit feest ingesteld.
De joodse gewoonte van het ei op de Sedertafel symboliseert een belofte.

sederschotel

In het Jodendom kent men ook de gewoonte om een een ei als eerste voedsel aan te bieden aan joodse rouwdragenden.

Ei in Christelijke traditie
In het Christendom worden aan het eind van de vasten traditioneel eieren gegeten, want tijdens de vasten was het verboden voedsel.

zelfgeverfde paaseiren in nestje

Omdat het ei werd geassocieerd met de belofte en hoop van het voorjaar, kon het zijn plaats innemen in de christelijke paasliturgie als symbool van de wederopstanding.

paaseieren verven

Paaseieren verven
De voorpret van Pasen begint natuurlijk met het verven van de eieren. Beschilder ze samen met je kinderen met vrolijke voorjaarskleuren en motieven. Er zijn eierverfsetjes te koop, plakplaatjes voor op de eieren enz. Maar met een kwastje en gewone waterverf gaat het ook prima en worden de eieren op zijn 'paasbest'.

paastakken

Paastakken met eieren
Eieren in een paasboom is een traditie van vroeger. Aan een stok werden vier dwarslatten bevestigd waaraan gekleurde eieren gehangen werden. Die eieren hadden een symbolische betekenis: ze vertegenwoordigden nieuw leven, want groeit er in het verborgene van het ei niet een nieuw kuikentje? Nu worden er in de periode voor de paasdagen siertakken van de hazelaar of kronkelwilg verkocht. Daarin kun je vrolijke gekleurde eieren hangen, als een soort paasboom.

paastuin 2011, detail met haasjes

Paashaas en eieren
In de vroege ochtend van eerste paasdag worden er eieren verstopt... door de paashaas! Volgens de overlevering is die haas een heel bijzonder dier: hij heeft een gouden vacht en is bovendien bijna onzichtbaar. Dat die haas ook zelf de eieren zou leggen, zoals vroeger wel werd verteld, is te verklaren uit het feit dat vogels soms een verlaten hazenleger gebruiken als nest. Hun eieren werden gezien als "hazeneieren".

kind zoekt paaseieren

Paaseieren zoeken
Op Paasmorgen worden er traditioneel eieren verstopt in de tuin, de paashaas zou ze hebben gebracht. Maar je kunt deze gewoonte ook anders uitleggen. Het ei, symbool van het nieuwe leven, moet ontdekt worden. In het vroege voorjaar zit alles nog in de knop verscholen. Het leven moet als het ware nog 'ont-luiken'. Je kunt bijna niet geloven dat straks de natuur weer volop zal bloeien.

paaseitjes zoeken met mandje

Net als de eerste leerlingen moet het geloof in de verrijzenis nog doordringen. Ze moeten het als het ware -net als Thomas- met eigen ogen zien. Geloof in de opstanding, erin geloven dat de dood het laatste woord niet heeft, maar God's liefde voor Jezus en voor ons, dat moeten we stapje voor stapje ontdekken. Net zoals de paaseitjes in de tuin!

oma ziet gevonden paaseitjes

Het is dus een mooi idee om deze traditie in ere te houden. Een spannende zoektocht naar het verborgen leven, naar de verborgen boodschap van Pasen. Vaak kunnen de kinderen er geen genoeg van krijgen. Je kan de eitjes niet alleen door een volwassenen laten verstoppen, maar ook door je oudste kind en daarna door het jongste. Steek een vuurkorf aan zodat jullie het niet koud krijgen en zet een vaas met kale paastakken neer. Daar kunnen de gevonden eieren dan ingehangen worden...

kinderen bij paastakken en eitjes

MH, MV en EK

Artikelen in dit thema Als nieuw!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook