Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Voor de lente: Als nieuw!

Pasgeboren lammetjes in de wei

Op een mooie voorjaarsdag op de fiets kan je je kind al gauw op de pasgeboren lammetjes wijzen. Ook op de kinderboerderij kan je ze bewonderen. Lente en nieuw leven horen bij elkaar. Uit de bolletjes komen krokussen, blauwe druifjes of narcissen. Van dichtbij kan je het goed zien: uit de knoppen van de takken aan struiken en bomen komen nieuwe frisgroene blaadjes: de natuur wordt weer als nieuw!

kijktafel als nieuw: lammetjes, narcissen en onderzetter

Verdeel over een platte glazen schaal wat nep-gras. Ik gebruikte een donker- en lichtgroene variant. Zet deze schaal op een lichtgroene placemat of lapje stof. Enkele narcissenbolletjes staan in een vrolijk geel potje en het lichtje staat op de gele onderzetter (uit het koffertje 'Beginnen maar!) met de tekst 'leve het nieuwe leven'. Twee kleine, pasgeboren schaapjes maken deze kijktafel tot een echte lentekijktafel. De natuur is als nieuw!

kijktafel als nieuw: lente met lammetjes en gele onderzetter

Het leven overwint de dood

Op paasmorgen vinden de vrouwen die het lichaam van Jezus willen gaan verzorgen de steen weggerold van het graf. Het graf is leeg. Het 'God, mijn God waarom hebt U mijn verlaten' wat Jezus vlak voor zijn dood op Goede Vrijdag uitriep, heeft niet het laatste woord. Jezus Vader in de hemel heeft hem niet aan de dood overgelaten. God heeft Jezus nieuw leven geschonken. Het kruis waarop een ei is vastgezet is daar op deze kijktafel het symbool van. (in de rubriek 'Tips' laat Marjet de Jong zien hoe je dit symbool maakt)

kijktafel als nieuw, eieren en kruis detail

De ondergrond van deze kijktafel is dezelfde als die hierboven. Maar nu staat in het gras een kaars in de vorm van een ei en er liggen enkele chocolade eitjes in het gras. Eieren zijn symbool van het nieuwe leven.

kijktafel als nieuw, kruis/ei + eieren, lente

Het nieuwe verbond

In het verhaal van de ark van Noach beloofd God dat het leven op aarde nooit allemaal meer zal verdwijnen in een vloed van water. Als teken van deze belofte zet hij de regenboog aan de hemel. De regenboog en de duif met een olijftakje in zijn snavel uit dit bijbelverhaal siert deze huis-paaskaars 2013. De regenboog: symbool van ons geloof dat God de wereld elke dag weer maakt als nieuw en onze fouten vergeeft.

detail paaskaars 2013, regenboog

Als de paaskaars in de paasnacht de donkere kerk wordt binnengedragen zingen we: 'Licht van Christus'. Het licht van Christus verspreidt zich door de kerk, want de kaarsen van alle aanwezigen worden aangestoken met het licht van Christus. Het duister is verdreven. De wereld wordt als nieuw.

Kijktafel als nieuw: Paaskaars met regenboog, lentebloesem en grafsteen

Op een lichtgroene placemat staat de huispaarkaars centraal. Samen met een grote steen, die van het graf is weggerold, voorjaarsbolletjes, een bloesemtak en enkele eitjes in een nestje, maken deze kijktafel tot een echte paas-voorjaars-kijktafel.

Nieuw leven in het water

Niet alleen is er nieuw leven te ontdekken in het weiland, ook in de sloten zien we nieuw leven ontstaan. Welk kind vindt het niet spannend om met een schepnetje kikkerdril te 'vangen' en in een glazen pot/aquarium te doen? Zo zie je van dichtbij hoe er uit het kikkerdril eerst kleine kikkervisjes ontstaan, die later heuse kleine kikkertjes worden. Wel terugbrengen naar de sloot!

kijkatefl als nieuw: lente met kikkers

Op de lichtgroene ronde placemat staan enkele bolletjes, het lichtje zit in een lichtgroen glazen houdertje en staat op de gele onderzetter. Een kikker op een blad, gemaakt van crêpepapier en gekocht bij Xenos, is omringd door kleine kikkertjes. De kaart met een afbeelding een glanzende waterdruppel op riet staat in de gebedskaarthouder (uit het rode of groene koffertje)

kijkatfel kikkers detail

Lente-schoonmaak

Kriebelt het bij jullie ook? Hup, laat een frisse voorjaarswind door je huis waaien. Vul een emmer met sop. De speelgoedkast kan wel een opruimbeurt gebruiken: groot en klein helpt mee. Maak er een klein feestje van. Zomerkleren worden gepast en de wintertruien kunnen worden opgeborgen. Waar wordt nog mee gespeeld? Wat is te kinderachtig geworden? Wat kan gerepareerd? Wat willen jullie op Koninginnedag, sorry Koningsdag, verkopen? Zo wordt de oude knuffel, voorleesboek of spelletje voor een ander iets helemaal nieuws.

kijktafel als nieuw: lenteschoonmaak 2

Zet bij de bolletjes en het lichtje een afbeelding van schoonmaakspullen (afbeeldingenbestand Google). Op de achtergrond zie je enkele kleine doekjes. Knip deze uit een oud schoonmaakdoekje, zeem en/of spons.

lente-schoonmaak detail

Maak de tuin als nieuw

De pagina 'in de lentetuin' van het boek 'Van winterkrans tot Zomerdans' vormt de achtergrond van deze kijktafel.
Het boek wordt opengehouden met behulp van enkele kiezelsteentjes en staat op een rechthoekige lichtgroene placemat.

kijktafel als nieuw in de lententuin geheel

Zet enkele voorjaarsbloemetjes op de kijktafel. Gebruik blauwe druifjes of narcissen, gele viooltjes of sleutelbloemen.

kijktafel als nieuw lentetuin, helft met eitjes en blauw druifje en onderzetter

Bij de kiezelsteentjes liggen enkele paaseitjes in 'schutkleur'. Ontdekken je kinderen deze meteen?

kijktafel als nieuw in d elentetuin, detail eitjes

Vul een schoteltje met wat aarde en zaai er samen met je kinderen wat tuinkers in. Zet de zaadjes op de kijktafel. In de tuin worden de laatste herfstbladeren bij elkaar geharkt. De nieuwe plantjes moeten wel regelmatig water krijgen! Dit doen natuurlijk je kleine tuinhulpjes!

kijktafel als nieuw: lentetuin, detail zaaien en harken

Na een week is de tuinkers opgekomen en kan je het eten. Lekker bij een beschuitje met kaas of door de sla!

tuinkers opgekomen

EK

Artikelen in dit thema Als nieuw!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook