Warm lopen voor...

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Samen doen: uitje naar museum voor moderne kunst

Kies iets wat past
Toen de kinderen nog klein waren, ging dat niet zomaar, een bezoek aan een museum. Alleen de meest kindvriendelijke en dynamische musea (zoals het Spoorwegmuseum of Archeon) slaagde erin om hun aandacht te houden. In een ouderwets museum dat voornamelijk gericht was op de geschiedenis of kunst vonden ze het snel te saai en teveel lopen. Maar vanaf een jaar of acht kwam er verandering in. Ze hadden meer geduld en meer belangstelling voor wat er op de muren hing. Dus ging het prima kort geleden met ons bezoek aan het Stedelijk Museum Amsterdam. De moderne kunst is verrassend en roept veel vragen op. Aan de hand van de eigen nieuwsgierigheid hebben we een rondleiding gemaakt. We gingen vooral op kunstwerken af die ons meteen aanspraken. De terugkerende vragen waren: Wat is dit? Wat is hier aan de hand? Wat vind je hier leuk/niet leuk/interessant aan? Waar doet het je aan denken? Wat wil de kunstenaar ons hiermee zeggen?

moderne kunst, man met kruiwagen die een oog/zon draagt

terughoudend
De vragen opgeroepen door de kunst kunnen diepzinnig zijn (filosofisch! theologisch!), maar als geloofsopvoeder zou ik voorzichtig zijn met pogingen om het gesprek te sturen. Tijdens het kijken met mijn eigen kinderen heb ik bijvoorbeeld wel verwezen naar het "kruispunt" dat afgebeeld werd in een foto (van een fietser op een schaduwrijke, eenzame straat) zonder daarbij een theologie van "het kruis" aan te bieden.

kindvriendelijke tips
Voor wie graag hulp heeft bij de rondleiding zijn er meestal gidsen (personeel en boeken) beschikbaar in de musea. Zie ook de tips in onderstaande video van J/M voor Ouders:
Kijken naar kunst met kinderen.
En de website Kunst & Kinderen.
Voor een breed assortiment van kindvriendelijke mogelijkheden ga naar: Kindvriendelijk.startpagina.nl.

Veel belevingsplezier!

TS

Artikelen in dit thema Warm lopen voor...

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook