Wie zie jij in de spiegel?

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Niemand is zoals jij

Kinderen kunnen, net als volwassenen, het soms moeilijk hebben met hun zelfbeeld. Wat vinden anderen van me, voldoe ik wel aan de norm, val ik niet buiten de groep, ben ik wel goed genoeg? Een van mijn kinderen worstelt daar ook nog wel eens mee.

In het prentenboek Niemand is zoals jij van Max Lucado wordt op ontroerende wijze verwoord dat alle mensen bijzonder zijn in Gods ogen. Hij houdt van ons wie we ook zijn. "Jij bent bijzonder omdat ik je heb gemaakt. En ik maak geen fouten."

illustratie uit niemand is zoals jij

Het boek gaat over de Nerflanders, een volkje van mensen van hout. De hele dag zijn ze druk met stickers plakken op elkaar. Wie knap is of iets goed kan krijgt een ster; wie lelijk is of een fout maakt krijgt een stip. Een van de Nerflanders, Wout, zit vol met stippen. In de ogen van de anderen kan hij geen goed doen. Hij wordt er steeds verdrietiger van. Tot hij op een dag bij Eli terecht komt. Eli is de houtsnijder die alle Nerflanders gemaakt heeft. Hij leert Wout dat het niet uitmaakt wat andere Nerflanders van hem vinden. "Het gaat er om wat ik van je vind. En ik vind jou heel bijzonder".

illustratie uit niemand is zoals jij

We hebben dit samen vaak gelezen, mijn zoon en ik. Steeds wordt het een beetje stil naast mij. Het levendige mannetje luistert ademloos toe hoe Wout wordt vol geplakt met grijze stippen. Dit beeld komt dichtbij, merk ik. Net als Wout is hij verbaasd dat Eli zijn naam kent. "Natuurlijk weet ik wie je bent. Ik heb je zelf gemaakt." Dan legt de houtsnijder aan Wout uit waarom hij hem bijzonder vindt en voel ik hem wat dichter tegen me aan kruipen: "Omdat je bij mij hoort. Daarom vind ik jou zo bijzonder. Ik houd van jou." En hij wordt geraakt door de boodschap dat het niet uitmaakt wat anderen van je vinden. " Hoe meer je op mijn liefde vertrouwt, hoe minder belangrijk je de stickers van andere mensen vindt."

Aan het eind van het verhaal zit Wout nog steeds vol met stippen. Maar hij begint te vertrouwen op de woorden van zijn Maker en de eerste stip valt van hem af. Het begin is er.

Het verhaal is uit. Naast me klinkt een diepe zucht. Soms praten we er nog even over na. Maar vaak is de beste afsluiting een dikke knuffel.

Max Lucado, Niemand is zoals jij, Ark Boeken. ISBN 97890 3383894 2

MH

Artikelen in dit thema Wie zie jij in de spiegel?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook