Wie zie jij in de spiegel?

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Over beelden en spiegels

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in het land?

Bij het onderwerp spiegels en (spiegel) beelden hoort natuurlijk het sprookje van Sneeuwwitje
Het sprookje begint met "Het was in het hartje van de winter. Sneeuwvlokken vielen als veren uit de hemel neer; en er was een koningin ..". Ze wenst zich een kindje, zo wit als sneeuw, zo rood als bloed en zo zwart als ebbenhout. En zo wordt Sneeuwwitje geboren. Maar deze koningin sterft en de koning hertrouwt. De boze, ijdele stiefmoeder heeft een toverspiegel en deze geeft antwoord op al je vragen. Ook op de vraag wie er de mooiste is in het land. Als de spiegel op een gegeven moment het antwoord geeft dat sneeuwwitje de mooiste is in het land dan broedt zij een boos plan uit.....

boze stiefmoeder voor spiegel uit Sneeuwwitje

Dus voorlezen dit sprookje van de gebroeders Grimm of luister naar het sprookje voorgelezen door Jan Declair in Efteling decor. Ga naar....

_____________________________________

Waarom jij er bent

waarom jij er bent vk

De hond, de bakker, de soldaat, de grootmoeder, de steen, de dood en als laatste de moeder, allemaal geven ze hun eigen antwoord op de grote vraag waarom jij er bent. De piloot zegt bijvoorbeeld: "Jij bent er om de wolken te kussen"

waarom jij er bent, binnenkant:piloot/wolken kussen

De moeder zegt: "Jij bent er omdat ik van je hou" en zo ontdekt iedereen steeds weer nieuwe , andere antwoorden met het verstrijken van de jaren.

waarom jij er bent, de moeder

Wolf Erlbruch, Waarom jij er bent, isbn 90 451 0139 4, geschikt voor 5+

_________________________

Niemand is zoals jij

Voorkant prentenboek, Niemand is zoals jij

Hoe dit prachtige prentenboek kan helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, bespreekt Mirjam Hartman in de andere bijdrage in deze rubriek.

Niemand is zoals jij. isbn 97890 33828 94 2, vanaf 6+

___________________________

Kleine man en God

god verandert

In het prentenboek "Kleine man en God" van Kitty Crowther ziet kleine man op een morgen iets vreemds aan de kant van de weg. "Wie bent U?" vraagt hij voorzichtig. "Ik ben God". "Bent U God? De GOD? Ik dacht dat u er heel anders uitzag."

Kleine man en God wandelen samen verder en dan blijkt God allerlei gedaanten aan te kunnen nemen. Hij verandert voortdurend voor de ogen van Kleine man.

kleine man en god wandelen samen

God lijkt ook op de vader van kleine man:

bk kleine man en god: lijkt op vader

god lijkt op vader

Na een dag samen doorgebracht te hebben nemen ze afscheid van elkaar. God weet dat kleine man "Theo" heet. Dat is/betekent hetzelfde als God.

bk kleine man en god laatste pagina Theo/God

Een boeiend, speels en bijzonder boek dat speelt met Gods-beelden en dat God en mens verschillend zijn, maar ook op elkaar lijken en van dezelfde dingen kunnen genieten. Dit boek kreeg de Astrid Lindgrin Prijs in 2010. Kitty Crowther, Kleine man en God, isbn9 789058 387127 , vanaf 7/8+

______________________

De spiegeltent

In "de spiegeltent" staan tien verhalen. Tien verhalen waar je van opkijkt. Ze lopen allemaal anders af dan je verwacht. Het zijn verhalen die laten zien dat de dingen niet altijd zijn wat ze lijken.. Dat je op allerlei manieren tegen de wereld aan kunt kijken. Dat het soms anders loopt dan je had gepland.

Hoe zou het komen dat in een van de verhalen je ziet dat het vrolijke hondje nog vrolijker uit de spiegeltent komt en het bange hondje nog banger?

hondje in de spiegeltent

De koning staat perplex. Overal in het dorp ziet hij pijlen die midden in de roos zijn geschoten. Tenminste, dat denkt hij....

Het lijkt misschien dom dat de waterdrager zijn lekke emmer niet repareert. Zo komt hij elke dag met een halfvolle emmer aan. Maar weet je waarom de mensen graag over het pad lopen dat hij altijd neemt?

bk de spiegeltent, verschillende spiegels

Maria Donkelaar & Martine van Rooyen, De spiegeltent, isbn 9 7890 5670 261 8, vanaf 8+.

EK

Artikelen in dit thema Wie zie jij in de spiegel?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook