Een buiging voor jou

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Kijktafelboom, mijter en boek knutselen

Je hebt in onze kijktafels weleens een gefiguurzaagde uitneembare boom zien staan. Deze boom kun je, als je dat leuk vindt, namaken!

Gebruik stevig karton of, als je een echte creabea bent (of kent), figuurzaag je hem uit dun mdf of multiplex. De twee delen zijn afgebeeld op ruitjes van 3 x 3 cm, de boom is dan precies 30 cm hoog. Als je de hokjes kleiner of groter maakt, wordt de boom vanzelf kleiner of groter.

De twee delen zijn grotendeels gelijk, alleen loopt de sleuf in het ene deel van beneden naar het midden, en in het andere van boven naar het midden. Let erop dat je de sleuf net zo breed maakt als de dikte van het materiaal dat je gebruikt. Anders wordt de boom wiebelig. Ook zit het zijtakje aan 'de andere kant'. Je kunt de takken naar believen aanpassen.
zomerse-vogeltjesboom-bloemenkaart-lichtje

zwarte-boom-sinterklaasMaak de delen af zoals je wilt, geverfd of ongeverfd. Ellie Keller gebruikt voor haar kijktafels soms een een zwarte en soms een lichtblauwe. Beide hebben een eigen sfeer. Voor de Sinterklaaskijktafel is boom in een een donkere/zwarte kleur heel geschikt, omdat deze goed past bij de donkere herfst/wintertijd, wanneer de kale takken tegen de lucht afsteken.

TIP: budgetversie: melkpak-karton lijkt kwetsbaar maar is behoorlijk sterk en goed te knippen. Om een goed uitgangspunt te hebben snijd en trek je twee lege pakken helemaal open. Verlijm de twee lagen kruislings op elkaar (bedrukte kant binnen). Je hebt dan een vel van ongeveer 25 cm, dus maak je de hokjes 2,5 cm.

TIP: Maak je de boom voor een grote ruimte, zoals een kerk of klaslokaal, neem dan plaatmateriaal en vergroot de boom tot bijvoorbeeld 60 cm hoogte (hokjes van 6 cm).

kijktafelboom knutselen 1 001

kijktafelboom knutselen 2 001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de werktekening 1 op ware grootte om te printen klik hier...

Voor werktekening 2 op ware grootte om te printen klik hier...

P.S. Stuur je ons een foto van het resultaat? Leuk!

----

Deze knutsels zijn leuk voor op de Sinterklaas kijktafel. Niet moeilijk, veel succes!
 
Het grote boek van Sinterklaas
 
boek-knutsel-nodig

Nodig
* 1 luciferdoosje (huls)
* 2 A4’tje wit papier
* Rood papier/goud papier
* Potlood/lineaal/schaar/lijm/(plakband)

De luciferhuls wordt de kaft van het boek, van het witte papier maak je de bladzijden.

 

 

Doen
1. Vouw de witte vellen doormidden, weer open en vouw daarna de randen naar de middenvouw.
2. Knip dit ‘pakketje’ in drie gelijke stukken: meet eerst langs de vouw driemaal de hoogte van het luciferdoosje af, zet dan twee hulplijnen en knip de stukken af.
3. Kort elk deel aan de open kant in, tot de breedte van het luciferdoosje. Nu heb je drie ‘katernen’ die je op elkaar lijmt tot een boekje. Versterk eventueel de ‘rug’ met een strook plakband.
4. Knip een ruw zijkantje van de luciferhuls af. (Dit stukje is een ideaal lijm-hulpje!)
5. Teken van het rode papier een strook af zo hoog als het luciferdoosje. Hiermee bekleed je de kaft. Ook een stukje naar de binnenkant toe bekleden.
6. Maak het boek af door de eerste en laatste witte bladzijde tegen de binnenzijde van de kaft te lijmen.
7. Versier het boek van Sinterklaas met een kruis van stukjes goudpapier. (Schrijf er eventueel wat in: Annemieke lief, Kevin zoet, papa slaapkop e.d.)

boek-knutsel-2

 boek-knutsel-3boek-knutsel-4

boek-knutsel-6boek-knutsel-7boek-knutsel-8

boek-knutsel-9boek-knutsel-11boek-knutsel-12-en-13

 Mijter van Sinterklaas
 
Nodig
* Restje papier voor het patroon
* Rood papier/goud papier
* Potlood/schaar/lijm

Doen
1. Knip een symmetrische mijtervorm door het restje papier doormidden te vouwen, bovenaan vanuit de vouw een schuine hoek mooi af te knippen en het papier weer open te vouwen. De halve mijter is bijvoorbeeld 5 cm breed.
2. Knip de hele mijtervorm uit dubbelgevouwen rood papier. De linkerkant ligt aan de vouw, aan de rechterkant knip je een extra plakrandje mee.
3. Versier de mijter met een kruis van goudpapier en andere gouden biesjes, eventueel ‘bling’ steentjes.
4. Plak de zijkant dicht en zet de mijter rond, zodat hij kan staan. Misschien moet er een kartonnen spalkje in om hem open te laten staan, maar iets zwaars erin zetten kan ook (borrelglaasje, keitje).

mijter-2mijter-3mijter-5

 

mijter-7amijter-7mijter-8

En dit is dan het prachtige eindresultaat!

mijter-en-boek-klaar-foto-46

MdJ

 

Artikelen in dit thema Een buiging voor jou

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook