Een buiging voor jou

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Elisabeth van Thüringen

Elisabeth-van-Thuringen-2-IMG 7254

Elisabeth, de dochter van de koning van Hongarije, trouwt in 1207 met de landgraaf van Thüringen. Elisabeth is een vrouw die werk maakt van de werken van barmhartigheid. Ze draagt zorg voor de armen en weigert bijvoorbeeld brood te eten dat op oneerlijke wijze is verkregen van de boeren. Ze zorgt voor zieken en melaatsen. In veel legendes rond haar persoon speelt een van de werken van barmhartigheid een rol. Tijdens de hongersnood van 1226 bijvoorbeeld geeft Elisabeth de dorstigen te drinken; het vat bier van de plaatselijke herberg raakt hierdoor nooit leeg. We zien haar daarom vaak afgebeeld met een bierkan in de hand. Ze naait zelf kleding en geeft deze weg. De bekenste legende is het verhaal over haar strenge schoonvader die het helemaal niet eens is met de wijze waarop ze omgaat met het geld en goed van het kasteel de Wartburg, waar zij en haar man wonen:

Elisabeth heeft in de keuken van het kasteel versgebakken brood gepakt en dat in haar schort gewikkeld. Ze wil hiermee op weg gaan naar de armen om het brood uit te delen. Maar haar schoonvader ziet haar wegglippen en houdt haar streng tegen. 'Waar ga je heen, Elisabeth? En wat heb je daar in je schoot verborgen?' Het brood in haar schoot verandert tijdens de berisping in rozen. 'Niets bijzonders, schoonpapa', zegt Elisabeth. 'Ik was rozen aan het knippen voor de tafelversiering'.  En als Elisabeth haar schort opent, liggen daar de prachtigste rozen in die ze ooit gezien heeft...

Elisabeth wordt slechts 24 jaar en wordt vier jaar na haar dood in 1235 door paus Gregorius IX heilig verklaard. Een sterke vrouw, die Christus herkent in ieder die ze ontmoet. Veel ziekenhuizen zijn naar Elisabeth genoemd.

 

 

Uit: Clemens Jockle, Heiligen van alle tijden, levens-legenden-iconografie.

Artikelen in dit thema Een buiging voor jou

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook