Een buiging voor jou

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Eer aan de doden

Tip 1: Maak een herdenkingsplekje voor een dierbare overledene.

kijktafel-oma-2-IMG 7257


Versje

Dag oma, je bent de liefste voor mij.

Wij denken aan jou, maar je bent er niet bij.

We moeten je missen, je stem en je lach,

we missen je eventjes elke dag.

Het komt heus wel goed, je bent bij God

Maar soms voel ik mij behoorlijk rot.

Dan denk ik maar terug aan wat je zei:

Ik laat iets moois achter, en dat ben jij!

 

2014 MdJ

 

 

Tip 2: Kinderen en volwassenen rouwen anders

Kleine kinderen hebben een ander tijdsbesef dan volwassenen. Volwassenen beseffen welke impact het heeft om voor altijd iemand te moeten missen. Kinderen weten niet wat 'altijd' of 'nooit meer' betekent. Kleine kinderen denken hoogstens 'nog een paar nachtjes slapen' vooruit. Meestal komen mensen ook gewoon weer thuis, bijvoorbeeld na een vakantie of een zakenreis. Ze zien mensen die verder weg wonen via skype of facetime. Het is moelijk voor kleine kinderen om zich voor te stellen wat het voor hen persoonlijk betekent dat ze bijvoorbeeld opa, oma of de buurvrouw nooit meer kunnen spreken, met hen spelen, op bezoek kunnen gaan. Kinderen spelen dan ook gewoon door... Ze zien wel dat volwassenen verdrietig zijn, maar zelf zijn ze niet op die manier verdrietig. Ze weten niet waarom, ze kunnen zich het slecht voorstellen. Realiseer je dus dat kinderen anders rouwen dan jezelf.

Een spelend kind dat een huisje bouwt onder de kist. Een jongetje dat tijdens de condoleance met een plakje cake in zijn hand zegt: "Leuk feest, he? Iedereen die we kennen is er! " Het snijdt ons, volwassenen door de ziel, maar een kind is zich daarvan helemaal niet bewust. Het wordt pas verdrietig op het moment dat oma er niet is om uit zijn lievelingsboek voor te lezen, of niet opbelt om mee te gaan naar de speeltuin. Of dat mama er alweer niet is om hem welterusten te zeggen. Al gaandeweg ontdekken ze wat 'nooit meer' betekent voor hen persoonlijk. 

Kinderen bedenken ook zo hun eigen oplossingen. Ze spelen dat ze in een vliegtuig even naar de hemel gaan om opa een bezoekje te brengen. Ze sturen brieven aan een ballon. Ze praten met de overledene op hun vaste bankje in de tuin of park.

 

Tip 3: Zorg voor een prentenboek in jullie kast dat in eenvoudige woorden iets verteld over doodgaan en begraven. 

* Over begraven:

de-mooiste-begrafenis-van-de-wereld-vk-IMG 7248Ulf Nilsson & Eva Eriksson,  De mooiste begrafenis van de wereld

We verveelden ons. Ester vond een dode hommel en we besloten hem te begraven, met een kruis en bloemen en een gedicht, want dat hoort erbij. Toen kreeg Ester een geweldig idee. Al die zielige dode dieren die zomaar op de grond lagen, kregen van ons de mooiste begrafenissen van de wereld!

 

 

 

om-nooit-te-vergeten-vk-IMG 7249

 

Linda Klein & Nynke Mare Talsma, Om nooit te vergeten, samen lezen en praten over de dood.

'Imme', zegt mama, 'Stippel is doodgegaan.' Imme schrikt. 'Stippel was nog helemaal niet oud!' Mama zucht. 'Niet iedereen gaat pas dood als hij oud is'. Imme is even stil. 'Lotte was ook niet oud, opa wel. Ik vergeet ze nooit.'

Een boekje voor ouders, leerkrachten en andere betrokkenen met een gelovig perspectief: God zal bij ons zijn, dat heeft hij beloofd!

 

* Over doodgaan:

de-ballonreis-vk-IMG 7247Marinus van den Berg & Sil van Oort, De ballonreis

De ballonreis gaat over een opa en zijn kleinkind. Wat betekent het voor een kleinkind als opa of oma ziek wordt en sterft? De opa heet 'Opa dichtbij' , hij was er altijd....

 

 

 

Mols-hoop-vk-IMG 7246

 

Helen van Vliet & Kristina Van Remoortel, Mols hoop

Hond mist Boer. Als hij alleen is, jankt hij stilletjes. Hond kijkt en luistert naar de andere dieren op de boerderij. Missen zij Boer ook?

 Een gloednieuw boek over weg zijn en missen.

 

 

 

 

 

* Over  Gods liefde voor altijd

ik-beloof-het-je-vk-IMG 7250Max Lucado & Esther Leeuwrik,  Ik beloof het je

Een prachtig boek dat je kind wil meegeven dat jij als ouder altijd van je kind zal houden, het troosten en er voor hem/haar zijn. 'Maar God wil ook dat ik je vertel over de hemel. Het is een fantastische plek. Er is geen donker om bang voor te zijn. Er zijn kinderen die je soms plagen. Je mag er voor altijd bij Hem zijn. In de hemel zijn we altijd samen, heb je nooit honger en wordt je nooit meer moe. Het is er warm, veilig en fijn. Nu zorg ik voor jou. Ik bescherm je, ik troost je en ik ben er voor je. En later in de hemel heb je een Vader die dat nog veel beter kan. Het zal door geweldig zijn. Ik beloof het je!'

 

 

 

Tip 4: Website 'In de wolken'

De website van de stichting 'in de wolken', richt zich op jonge kinderen en tieners die te maken krijgen met rouw en verlies. Je vindt er boeken, kaarten, achtergrondinformatie en nog veel meer. Ga naar...

EK

 

Artikelen in dit thema Een buiging voor jou

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook