Heb 't lef!

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Kijken waar jij 't lef voor hebt

De zomervakanties zijn afgelopen. Het gewone leven vindt weer zijn bedding. Maar in deze periode zijn ook vaak nieuwe dingen te beleven. Een nieuwe groep, een andere school. Lid worden van een club. Voor het eerst op voetbal, naar scouting, een nieuw muziekinstrument leren bespelen. Nieuwe vaardigheden aanleren. Soms is dat ook allemaal een beetje eng. Er is moed voor nodig om keuzes te maken, om door te zetten, om nieuwe vrienden te maken, om opnieuw te beginnen. De kijktafels voor deze periode sluiten hierop aan. Ons thema is 'Heb het lef!. Je kunt op verschillende manieren verbeelden.

MOED + HART = LEF

HtL-detail-herfstvruchtjes-van-uil-en-spinnen-IMG 7081Ondergrond
Kies voor je kijktafels voor deze nazomer-periode een passende kleur. Ik koos voor een groene of oranje placemat en bedekte deze laatste met herfstbladeren. Echte herfstbladeren moet je eerst laten drogen. bijv. tussen krantenpapier met daarop iets zwaars. Zo drogen de bladeren zonder dat ze gaan krullen. Ik gebruikte enkele 'nep'-bladeren. 

Lichtje
Zet in een passende houder een waxinelichtje of kies een stompkaarsje in een mooie nazomer-tint.

Iets uit de natuur
Je hoeft maar door een straat of park te lopen of je kinderen vinden een herfst-'schat'L de eerste eikels, kastanjes, vruchtjes van de esdoorn, rozenbottels, zaaddozen van stokrozen. Gebruik deze als decoratie op de kijktafel. Denk ook aan stukjes schors e.d.

__________

HtL-detail-uil-en-spinnen

 

WAARVOOR BEN JIJ BANG?

Sommige kinderen zijn bang voor wespen, kakkerlakken of spinnen. Vleermuizen die in de avondschemering vlak langs je scheren of het geluid van een uil die 'oehoe' roept.

De eerste kijktafel gaat hierover. Wees moedig en bekijk een spinnetje eens van dichtbij. Waar zou je bang voor zijn? Zelfs een grote spin is heel klein vergeleken met jezelf. Het zou logischer zijn als de spin bang was voor jóu...

HtL-detail-uil-en-spin-IMG 7085De uil is een waxinelichtjes houder. Zo verspreidt de uil licht rondom zich. Al die dieren waarvoor grote en kleine mensen bang zijn, zijn allemaal door God gemaakt. Ze zijn allemaal verschillend en maken deel uit van de schepping en hebben hun eigen rol daarbinnen. Spinnen eten bijvoorbeeld muggen en vliegjes. Uilen eten muizen, zo voorkomen ze een muizenplaag.

__________

HtL-slootje-spingen-bovenaanzicht-IMG 7136

 

WIE DURFT?

HtL-slootje-spingen-detail-aanloop-jongentje-IMG 7139Op een rieten groene placemat ligt een groot gevlochten hart. Met behulp van een streng blauw vilt is een slootje gemaakt. Een zonnebloem-kaars ligt op een glazen kaarsenplateautje en vormt het lichtje op deze kijktafel. De zonnig-gele bloemen plukte ik uit de tuin.

Ware moed tonen mensen - groot en klein - als ze in hun hart overwegen of datgene wat ze willen gaan doen ook echt de bedoeling is. Is het voor iedereen fijn wat je gaat doen? Is het niet te gevaarlijk? Mag het van je vader en moeder? Willen jullie elkaar helpen?

Deze twee kinderen zijn niet bang. Ze proberen over de sloot te springen. Ze moedigen elkaar aan en lachen samen als ze toch natte voeten krijgen! En stoppen op tijd, want sommige slootjes zijn echt te breed. Er is ook lef voor nodig om op tijd 'stop' te zeggen. En dat geldt niet alleen bij slootje springen....

___________

 

HtL-hart-en-klimtouw-geheel-IMG 7119

 

MOED EN HART VERBINDEN

Een klimtouw is met behulp van plakband aan de achterkant van het hart vastgemaakt. Het is een houten snijplank.

In een aardenwerken potje staan zaaddozen van een klimroos samen met wat nazomerbloemetjes. Het waxinelichtje staat in een geel, glazen houdertje.

HtL-hart-en-klimtouw-detail-touw-IMG 7118Deze kijktafel symboliseert dat mensen die lef hebben moedig zijn en iets durven (te gaan) doen. Maar ze overwegen ook in hun hart of het ook uit liefde is, dat ze dat gaan doen. Met andere woorden: zou je ook kunnen zeggen of het in de ogen van God ook standhoudt? Louter bravoure of enkel stoerdoenerij horen daar dus niet bij!

__________

HtL-klimboom-met-trompet-bovenaanzicht-IMG 7126

 

TEST JE MOED!

Rond het Michaëlsfeest op 29 september zou je een kijktafel kunnen maken rond een spel dat de moed test. In de rubriek 'Knutselen en doen' geven we tips voor verschillende spelen.

In dit geval is het spel een klimboom waar in de top een trompet is vastgemaakt.

Wie overwint zijn hoogtevrees? Wie durft voor de eerste keer zo hoog te klimmen? Wie test zijn moed tot het uiterste?

Als je de trompet bereikt hebt en op een stevige tak staat, pak je de trompet en blaas je erop. De test is gelukt! Iedereen mag het horen!

HtL-klimboom-en-trompet-geheel-2-IMG 7122

 

 

 

De klimboom staat op een oranje placemat die bekleed is met herfstbladeren. Een dode tak (uit het bos of het tuincentrum) staat tussen enkele stenen geklemd en wordt zo tot een echte klimboom. Het lichtje is een paars stompkaarsje en staat op een glazen onderzettertje.

HtL-detasil-trompet-van-klimboom-IMG 7127

 

Rond de klimboom is volop plaats voor de herfstschatten die je kinderen in de komende tijd zullen vinden. Kies de mooiste eikels, kastanjes, beukennootjes, elzenpropjes uit en leg ze in aardenwerken schaaltjes of in kleine hoopjes.

 

 

___________

HtL-de-draak-van-het-kwaad-geheel-2-IMG 7104

 

DE DRAAK VAN HET KWAAD

St. Joris verslaat de draak. Dit verhaal gaat over de legendarische draak van het kwaad. Hij terrorriseert de stad en bedreigt ieder gezin dat er woont, omdat hij telkens een kind opeist. 

Je kunt de draak zien als een symbool en vertalen naar je eigen situatie. Iedereen vecht op zijn/haar eigen manier tegen draken. Het kan alles zijn waar  'te' voor staat.

Je bent te bang, te gulzig, te opschepperig, te hebberig, te intimiderend, te streng, te makkelijk, te slordig, te onaardig, te ...

Heb je 't lef om tegen deze draak te vechten? Je zou een kijktafel kunnen maken waarin een draak centraal staat. HtL-detail-draak-van-draak-van-het-kwaad-IMG 7103Deze hier is gevonden via Google, geprint en uitgeknipt. Een ijsstokje steunt zijn nek. De draak is tussen een aantal rotsblokken gezet. Een stukje schors en herfstvondsten vormen de decoratie en vertegenwoordigen de 'natuur' op deze kijktafel. De draak staat op een snijplank in de vorm van en hart.

In je hart weet je welk kwaad, welk 'te' je zou moeten/willen bestrijden. Je weet wat je wens is. Daarom liggen er enkele wenshartjes op de kijktafel. Ik vond deze in de wereldwinkel.

HtL-draak-van-het-kwaad-detail-wenshartjes-IMG 7107Deze kijktafel is ook geschikt als je al wat oudere kinderen hebt. De draak van het kwaad regeert niet alleen in het klein, maar ook op vele plekken in onze wereld. Oorlog, terrorisme, aanslagen, martelingen ... We staan er vaak machteloos tegenover. Laat je kinderen hun wens voor de wereld op een klein papiertje schrijven en in een wenshartje stoppen. Leg dit hartje op de kijktafel. Zo kan je deze wens ook toevertrouwen aan God. Steek het kaarsje aan en leg de wenshartjes plechtig op de kijktafel en zeg erbij: 'Goed God, wij leggen onze wensen aan u voor. Onze wens voor de wereld, dat de draak van het kwaad wordt verslagen. Amen.'

___________

HtL-klimboom-en-wenshartje-geheel-IMG 7132

 

ERGENS TEGENOP ZIEN

Soms zie je ergens huizenhoog tegenop. Je stelt het uit, je durft niet goed. Je bent bang dat het toch niet lukt.

De 'boom' is zo hoog als een huis en aan de voet ervan ligt een wenshartje. Je zou willen dat je het lef kreeg om het wél te gaan doen, het wel te proberen, wel te beginnen, wel vol te houden, wel door te zetten.

Stop je wens om lef in het wenshartje en vertrouw de wens toe aan God.

HtL-detail-kakkerlak-wenshartje-en-spin-bij-klimboom-IMG 7130Trouwens. Het feit dat je voor jezelf toegeeft dat je op dit moment er het lef niet voor hebt, getuigt echt wel van moed!

 

 

DIERENDAG

Tau-kruisje-met-musje-IMG 7094

 

SINT FRANCISCUS , 4 oktober

Dit jaar geen afbeelding van Franciscus van Assisi, maar een kruis wat symbool voor hem staat. Het is een zogenaamd Tau-kruis. Dit kruis, de Griekse letter T (Tau) wordt door alle volgelingen van Franciscus, de Fransiscanen, gedragen.

Franciscus noemde alle dieren zijn broers en zusjes. Daarom staat zijn 'zusje mus' ook op de kijktafel. Hij was iemand die tegen de stroom in ging en in veel dingen anders dan anders was. Een heilige uit de twaalfde eeuw vol lef!

 

TIP: Dierendag
Als je in ons archief thema's (knop rechtsboven in het scherm) zoekt op thema's van periode 'zomer/nazomer' dan vind je snel nog andere voorbeelden voor een kijktafel voor Dierendag, voor groot en klein.

 

 

EK

 

Artikelen in dit thema Heb 't lef!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook