Heb 't lef!

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Spelletjes om je moed te testen

Organiseer rond het Michaelfeest, dat op 29 september wordt gevierd, een spelletjesmiddag. Doe spelletjes die in het teken staan van je moed testen. Soms durf je meer dan je dacht.

Vraag aan je school of jullie dat op het schoolplein mogen doen, of organiseer met enkele ouders een dergelijke middag in de speeltuin, het park of bij iemand die een grote tuin heeft. Vraag of de kinderen meehelpen met het verzinnen van spellen en natuurlijk bij het opbouwen en klaarzetten! Hou het veilig! Zorg voor matten en dergelijke.

ballen gooien eng bord imagesBallen gooien
Beschilder een groot bord met enge afbeeldingen of drakenkoppen. Maak er openingen in. Het kleinste gat is het moeilijkst en hoort bij de grootste draak. Wie durft? Wie gooit zijn bal erdoorheen en verslaat zo een of meer draken?

Klimmen
Maak aan het hoogste punt van het klimrek een trompet vast aan een touw.
Als er een klimboom op het speelterrein of een boomhut in de tuin is, is dat natuurlijk nog spannerder. Maak de trompet dan vast op een hoog punt.

Ieder kind probeert naar dit hoogste punt te klimmen en te daar gaan staan. Als je rechtop staat blaas je op de trompet. Iedereen kan het dan horen! Je hebt het gedurfd.

op ladders lopen imagesEvenwichtsbalk over het water
Vul een speelzwembad(je) met water. Zet aan weerskanten schragen en (keuken)trapjes om erop en eraf te kunnen komen. Leg op de schragen een stevige, smalle plank. Maak alles stevig vast. Wie heeft zoveel lef om erover heen te lopen en niet in het water te vallen...

Griezel-cakes eten
Bak lekkere chocolade cupcakes en maak er giga spinnen van. Wie durft hier in te happen? Het recept hiervoor vind je in verderop in deze rubriek, zie 'griezelcupcakes'.

Doolhof/circuit
Maak met behulp van grote lappen, speelslurven, ladders en grote dozen een doolhof/circuit.  We durft er in?! Wat kom je allemaal tegen op dit onbekende terrein?

Voorleeshoek
In  de voorleeshoek lees je het verhaal voor van St. Joris en de draak, zie de rubriek 'Vertellen'. Je kunt er ook een kleine theatervoorstelling van maken. Welke geluideffecten heb je? Welke attributen? Wie wordt de draak? Wie St. Joris, de prinses, de koning? Het publiek kan de rol van de stadsbewoners spelen.

blinddemannetje imagesKnutselen
Maskers maken. Zorg voor een aantal basis-maskers, wol om haren van te maken, gekleurd papier, stiften, kleurpotloden, lijm en scharen. De opdracht is om een eng masker te maken. Een onafhankelijke 'jury' reikt een prijs uit voor het engste masker.

Blindemannetje
Blinddoek alle deelnemers van dit spel. Zoek elkaar en probeer door voorzichtig te voelen, wie je voor je hebt. Je mag enge geluiden maken!

kaarten-spel-karakter-IMG 7071

Alternatief voor binnen: speel het bordspel 'Karakter':
In de Geloven thuis koffer 'Het geheim van het vuur' zit het bordspel 'Karakter'. In dit spannende spel trek je door het labyrinth van het leven. Elke speler verzamelt steeds meer 'karakter'.

Een van de spelers heeft het karakter 'moedig', maar al spelend leer je dat 'moedig zijn' alleen niet genoeg is en je het niet redt in het leven zonder eerlijkheid, verstand en bescheidenheid.

Een leuk spel voor vier spelers bedoeld voor tieners en jongeren.

 

NS en EK

 

 

Artikelen in dit thema Heb 't lef!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook