Stille grond

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Bij het thema ’Stille grond’

Je zou kunnen zeggen dat de natuur in de winter in rust is. De takken aan de bomen zijn kaal, de wind heeft vrij spel. Je ziet bijna geen dieren, ze houden hun winterslaap. De akkers liggen braak, geploegd in rechte voren. De bevroren dauw glinstert in de takken. De kou lijkt alles letterlijk te hebben bevroren. Maar in het verborgene bereidt de natuur zich voor op de lente.

naar buiten

gezin-met-dassen-om-op-boswandeling-

Op de eerste kijktafel gaat een gezinnetje op pad. De kou bijt in je wangen, maar een das houdt je lekker warm. Wat is het stil in het bos....

stille-grond-boswandeling

Op een grof gevlochten placemat van touw ligt een stuk gebogen schors. Er achter staat in een bloemenprikker een boompje met glinsterende takken. Het lichtje is een witte stompkaars en staat op een glazen onderzetter. Waar zijn alle dieren?
praat met je kleine kinderen over de dieren die een winterslaap houden en lees een passend prentenboek voor. In de rubriek 'verhalen vertellen' vind je hiervoor tips

_________

winterslaap

winterslaap-egel-verstopt-bij-kale-boom geheel

De wandeling gaat verder. Op dezelfde placemat staat nu een grote kale boom en aan de voet van deze boom kun je als je heel goed kijkt - daar in de opgewaaide oude blaadjes - tussen de wortels, iets zien zitten. Zien jullie hem ook? In een oud verkade-glaasje brandt het waxinelichtje, dat op de onderzetter staat met de tekst 'bewaar in uw hand'. Als het lichtje brandt, vragen we God als het ware ons en alle mensen en levende schepselen deze winter te bewaren in zijn hand. Deze blauwe onderzetter komt uit het eerste rode koffertje 'Beginnen maar!'

egel-bij-boom-verstopt-detail-+-lichtje-I

__________

Het eenzame boompje

Op deze kijktafel heeft het gesneeuwd. Midden op een wei staat een eenzame, grote boom. De ondergrond is een zilveren schaal gevuld met nep-sneeuw. De boom is gemaakt van samengebonden, witgeverfde berkentakken en staat stevig (onder de sneeuw verstopt) in een bloemenprikker of een stuk klei.

stille-grond-eenzame-boom-geheel-

Deze kijktafel is geïnspireerd op het prentenboek 'Het eenzame boompje'. Het boek begint in de winter en je ziet hoe de eenzame boom tijdens alle seizoenen een schuil- en woonplek is voor verschillende dieren. Het verhaal 'Het eenzame boompje' kun je bekijken op youtube. Ga naar...

Stille grond-eenzame-boom-sneeuw-detail-onderzetter-

__________

stille grond

Na een fikse wandeling is het fijn om even uit te rusten op een bankje. Het staat uitnodigend klaar aan de rand van een akker.

op-bankje-

De aarde is geploegd in rechte voren, klaar om ingezaaid te worden. Staat de mais hier in zomer zo hoog, dat je er bijna niet overheen kunt kijken, nu zie je de winterse luchten, en de kale bomen steken er zwart tegen af.

stille-grond-boven-en-onder-de-grond-geheel-I

Terwijl je een beetje voor je uit zit te mijmeren in de winterstilte, merk je niet wat er zich vlak onder je voeten afspeelt. Daar hebben de regenwormen zich diep in de grond strak opgerold en wachten zo totdat het weer warmer wordt. Maar ook de mol heeft er zijn holletje, waarin hij tijdens de koude winter veel slaapt.

verborgen-leven-in-de-aarde

De glazen hoge schaal staat op een zwart onderzetter met kleine winters-witte accentjes. Aan de binnenkant van de schaal zijn enkele zwart/wit afbeeldingen geplakt van regenwormen en een mol. Zo zien je kinderen iets van het leven wat zich in de bodem afspeelt. Juist ook in de winter.

plaatje-mol-onder-de-grond-op-rand-schaal-

De plaatjes zijn gevonden in Google-afbeeldingen, uitgeknipt en met behulp van plakband op de schaal bevestigd.

plaatjes-leven-onder-de-grond-

Als je deze pagina uitprint (m.b.v. het printertje onderaan de pagina), heb je de afbeeldingen zelf snel tot je beschikking. En kun je deze kijktafel met het accent op actieve rust makkelijk namaken. Het bankje is van Playmobil en het poppetje is een kind uit het poppenhuis. Wel een warme das omdoen, want het is koud buiten! Op de achtergrond wat takken met kleine winterse ijskristalletjes. Wat uitgebloeide bloemen van de hortensia vormen de 'struiken'

stille-grond-boven-de-aarde

__________

de schat in de akker

De kale, winterse landerijen, de zwarte geploegde akkers met hun rechte voren roepen ook de bijbelse associatie op met het Koninkrijk Gods. Het koninkrijk Gods is hier op aarde al aanwezig. Het is iets kostbaars, je moet er oog voor hebben en alles wat je hebt ervoor inzetten. In Matteüs 44,44 gebruikt Jezus een mooie vergelijking:
Het gaat met het koninkrijk der hemelen als met een schat, in de akker verborgen. Toen iemand hem vond, verborg hij hem en van blijdschap ging hij alles verkopen wat hij bezat en kocht die akker.

schat-voordat-hij-begraven-is-in-de-akker-

Het kistje met daarin het goud van de Driekoningen uit een Playmobil serie wordt hier getransformeerd tot 'schat'. Heb je een dergelijk kistje met gouden munten niet, dan kan je ook enkele -oude- muntjes gestopt in een klein stukje plastic met een lintje eromheen als 'schat' gebruiken. Begraaf de schat in de aarde.

stille-grond-schat-verborgen-in-de-akker

Ergens op deze akker is een schat verborgen. Laat je kinderen eerst heel goed kijken. Is dat een restje maisstengel of glimt het net iets meer? Lukt het niet om zo de schat te vinden, laat ze dan met behulp van een satéprikker naar de schat zoeken.

klein-zichtbaar-stukje-van-de-verborgen-schat-

__________

verborgen leven

In de winterse, stille grond zijn nog talloze andere schatten verborgen. Schatten in de vorm van bloembolletjes bijvoorbeeld.

bolletjes-aan-rand-schaal-verstopt

Plant voor deze kijktafel in een glazen schaal bolletjes van blauwe druifjes. De puntjes komen nog niet boven de grond uit, maar aan de zijkant van de schaal kun je ze wel zien!

bolletjes-in-de-grond-I

Zet de schaal op een placemat met een winterse uitstraling en steek enkele winterse takjes in de grond. Wat stuifsneeuw maakt de aarde tot winterse grond. Het lichtje staat op de blauwe onderzetter met de tekst:
' bewaar in u hand' , als het lichtje brandt komt de kijktafel tot leven.

stille-grond-bolletjes-geheel

Kleine kinderen identificeren zich makkelijk met een kijktafel als ze er zelf een rol op/in spelen. Het poppenhuispoppetje verbeeldt je zoon of dochter, hij/zij zit lekker op een bankje 'stil' te zijn.

stille-grond-met-bolletjes-en-een-extra-bankje

Even op adem komen. De drukte in je hoofd en lijf stil laten worden. Even alleen zijn. Rustig. Zo kom je tot jezelf.
Wat zit er in jouw binnenste verborgen? Wat leeft er in jou? Aan gevoelens, aan gedachten?
En diep in ieder mensenkind verborgen leeft God. Ja, ook in jou!

stille-grond-met-bolletjes-en-bankje-geheel-

__________

in het verborgene

In mijn verzameling symbolische spulletjes zit al heel lang een pop van een zijderups. Hij heeft een donzig, wit uiterlijk. Deze 'pop' staat centraal op de laatste kijktafel rond 'stille grond'. Hij ligt op een glazen onderzettertje.
Binnen in deze pop wordt hard gewerkt. Een rups verandert binnenin dit coconnetje in een prachtige vlinder. Een wonderlijke metamorfose. Als het zonlicht weer warmer wordt 'kust' deze als het ware de vlinder wakker.

pop-zijderups-detail-kijktafel-stille-grond

De aarde van deze kijktafel is verder bedekt geraakt met stuifsneeuw en er staat een zilveren boompje in de aarde.

stille-grond-met-zijderups-pop-2-

Het lichtje staat in een takjeshouder vol met ijskristalletjes. Zo verbeeldt ook deze kijktafel iets van 'stille grond' en het verborgen leven dat overal te ontdekken is.

lichte-detail-stille-grond-met-pop-zijderups-

EK

Artikelen in dit thema Stille grond

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook