Stille grond

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Zonder woorden

Weinig dingen zijn knusser dan samen een prentenboek lezen. Kinderen vinden het vaak heerlijk om keer op keer hetzelfde verhaal voorgelezen te krijgen. O wee, als je per ongeluk een woord verkeerd leest of een zin overslaat!
Maar er zijn ook boeken waarin alleen illustraties het verhaal vertellen, prentenboeken zonder tekst.

de boomhut, binnenkant prentenboek Marije Tolman

Toen mijn kinderen klein waren was ik altijd geneigd om er zelf de tekst bij te gaan verzinnen en zat ik soms koortsachtig te bedenken wat ik de vorige keer ook al weer gezegd had. Maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet. Kijk gewoon maar eens samen stil en aandachtig naar de prenten.

Sssst

Sommige kinderen gaan op deze manier al helemaal op in het verhaal. In zo"n stille, geconcentreerde aandacht kan een blik of een half woord genoeg zijn om er samen van te genieten.
Voor anderen biedt de stilte ruimte om zelf woorden te vinden.

binnenkant de sneeuwman

En dat kan wel eens heel anders uitpakken dan je had verwacht. Details waar je zelf overheen had gekeken, bijvoorbeeld, kunnen voor kinderen juist heel meteen opvallen. Neem de ruimte en de stilte om je samen te laten raken.

Naast De boomhut van Marije Tolman en De sneeuwman van Raymond Briggs waaruit bovenstaande illustraties komen, tippen we hier nog enkele prentenboeken zonder woorden:

monkie, voorkant prentenboek

Dieter Schubert, Monkie

de paraplu, voorkant prentenboek van Ingrid en Dieter Schubert

Ingrid en Dieter Schubert, de Paraplu

het eiland prentenboek Marije Tolman  voorkant

Marije Tolman, Het eiland

Veel plezier, met jullie momenten zonder woorden!

MH

Artikelen in dit thema Stille grond

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook