Wereld van ons allemaal

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Samen met je kind trainen in dankbaarheid

Een klein berichtje in de Libelle: "Dat dankbaarheid een belangrijk onderdeel is van geluk is al een tijdje bekend. " Inderdaad, je zou zelfs kunnen zeggen: het is al langer dan een tijdje bekend. Modern psychologisch onderzoek bevestigt hier eeuwenoude gelovige praktijken: oefenen, trainen in dankbaarheid is heel belangrijk. Hiermee geef je je kind echt iets van waarde mee!

open-hands-24222992leven is gegeven
Van oudsher deed je dat bv. door te bidden, thuis bij het eten of bij het naar bed gaan. En ook in de kerk. Zo is er de geloofsbelijdenis die in de kerk gebeden wordt, die begint met, "Ik geloof in God, de Almachtige Vader, Schepper van hemel en aarde..." Dit is niet een weerlegging van de evolutietheorie, maar een heel plechtige manier om te zeggen dat we het leven gekregen hebben, dat we het allemaal niet zomaar in eigen hand hebben en naar onze eigen hand kunnen zetten, dat het leven iets is om dankbaar voor te zijn.

oefenen in dankbaarheid
Hoe oefen je met je kinderen in dankbaarheid? Bidden blijft mogelijk. Een andere manier is die van de Joodse arts Janusz Korczak, directeur van het Joodse kindertehuis in Warschau tot in de Tweede Wereldoorlog. Hij liet de kinderen elke dag 's avonds iets opschrijven, wat die dag gebeurd was, iets waarvoor ze echt dankbaar waren. Het mochten geen algemeenheden zijn, zoals we dat al te vaak wel in gebedjes doen: dank U voor mijn ouders, voor de bloemen enz. Het moest iets zijn waar het kind echt blij om was. Bijvoorbeeld, je stond in een winkel, allerlei mensen kropen voor, je durfde niks te zeggen, maar toen zei zomaar een mevrouw: nee, eerst is hij aan de beurt!

drie minuten aandacht
Volgens het onderzoek uit Libelle moet je anderhalve maand lang drie minuten focussen op het goede in je leven en in de wereld. Dan wordt het brein zo gevormd dat dankbaarheid er een vaste plaats inneemt. Een goed begin. Al denkt onze geloofstraditie dat het goed is om te blijven oefenen.

NS

 

Artikelen in dit thema Wereld van ons allemaal

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiƫle steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook