Wereld van ons allemaal

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Op de vlucht: enkele bijbelverhalen

Net als nu blijven in de Bijbel mensen niet altijd in hun eigen land wonen. Ze verlaten huis en haard om ergens anders een nieuw leven te beginnen. Soms alleen, soms met een heel volk.
Omdat er hongersnood heerst, omdat hun leven gevaar loopt, of omdat iets of iemand hen oproept om weg te gaan.

KB-Abraham-IMG 8412Abraham hoorde die roep, van God zelf. 'Neem je tent op, Abraham, en ga op weg, ik zal je een nieuw land wijzen', zei God. En Abraham ging. Hij liet alles wat hij kende achter, in groot vertrouwen dat in het nieuwe land iets moois op hem stond te wachten.

Ruth voelde het van binnen. Toen haar man gestorven was en ze niemand meer had dan haar buitenlandse, Joodse schoonmoeder, voelde ze dat ze niet meer in haar eigen land wilde blijven wonen. Haar schoonmoeder ging terug naar haar eigen land en Ruth ging met haar mee. Trouw en liefde waren belangrijker dan de plek waar ze geboren was: uw volk is mijn volk, uw god is mijn god. Waar u gaat, daar ga ik ook.

Soms willen mensen helemaal niet weg uit hun land, maar moeten ze wel. Als er hongersnood is, bijvoorbeeld. Dat gebeurt vaak in de Bijbel. Grote droogtes, oogsten die mislukken – er is niets meer te eten. Het enige dat je nog kunt doen is wat spullen oppakken en vluchten naar een plek waar wel eten is. Je kunt alleen maar hopen dat mensen in het andere land hun voedsel met je willen delen.
KB-Uittocht-2-IMG 8414Het overkwam Jakob bijvoorbeeld. Uit wanhoop over de grote hongersnood stuurt hij zijn zonen naar Egypte. Ze vinden er eten in overvloed. En ze vinden nog meer; ze vinden er hun broer Jozef terug. Jozef, die jaren ervoor door hun schuld meegevoerd was in een karavaan naar Egypte – geen vluchteling maar een gevangene, verkocht door diezelfde broers die hem nu om hulp komen smeken. Jozef heeft, ondanks die moeilijke start, een nieuw leven op kunnen bouwen in Egypte; hij kan het zelfs opbrengen om zijn broers te vergeven nu hun een nieuwe start te bieden.

Als je leven te zwaar wordt in je eigen land, als je er geen toekomst meer voelt, ook dan kan vluchten de enige manier zijn om verder te leven. Zoals bij Mozes; als Israëlitisch jongetje geadopteerd door een Egyptische prinses leidde hij een mooi leventje aan het hof van de farao. Maar hij zag hoe zijn volksgenoten leden als slaven. Op een dag werd het hem te erg: toen hij zag hoe een Egyptenaar een Israëlische slaaf mishandelde, doodde hij de Egyptenaar. Zo werd het daar te gevaarlijk voor hem en moest hij vluchten. Maar echt vrij was hij nog niet. Dat werd hij pas toen hij terugkeerde naar het gehate Egypte en zijn eigen volk naar de vrijheid leidde.

KB-vlucht-naar-Egypte-IMG 8415De jongste vluchteling in de Bijbel is Jezus. Pasgeboren is hij nog maar als zijn leven bedreigd wordt door de wrede koning Herodes. Jozef en Maria trekken met hem naar de veiligheid van Egypte.

* Bovenstaande verhalen  staan in bijna alle kinderbijbels.

* De illustraties komen uit 'Schitterende bijbelverhalen om voor te lezen.'

MH

 

 

 

Artikelen in dit thema Wereld van ons allemaal

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook