Reis naar dichtbij

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Ga op ontdekkingsreis op een kleine schaal

Met een loep in de aanslag zie je hoe mooi en precies God alles gemaakt heeft. Je hoeft geen verre reizen te maken om te zien hoe gewone, kleine dingen wonderen bevatten.

NAAR HET BUURTPARK

Kijktafel-reis-naar-dichtbij-picknick-geheel-IMG 9489

De eerste voorbeeld kijktafel laat zien hoe je volop plezier kunt hebben in het park, gewoon bij jullie in de buurt.

Picknickmand mee - en vergeet daar niet een vergrootglas in te stoppen. Buiten lijkt alles net iets lekkerder te smaken en als de wespen ook willen meegenieten? Bestudeer ze dan eens van heel dichtbij....

Op een felroze placemat staat een ronde zilverkleurige schaal met daarin een op maat geknipt nep-grasmatje.

Door de kleur alleen al, kom je meteen in zomer-sfeer.

kijktafel-picknick-detail-onderzetter-IMG 9493Op het gras staan in een klein paars borrelglaasje enkele zomerse bloemetjes. Zo is de natuur op de kijktafel ook vertegenwoordigd. Het lichtje staat in een roze glazen houder op de roze tekst-onderzetter met de tekst 'dankuwel voor deze dag'. 

Deze onderzetter zit in het rode koffertje 'Beginnen maar!' maar ook verborgen in de in de kaft van het  'Kijktafelboek', waar je ook andere zomerse kijktafelvoorbeelden in kunt vinden.

Door het rood-geruite kleedje dan het mandje afdekt, zie je meteen dat er gepicknickt gaat worden.

Wat zou er klaargemaakt zijn? Welke lekkere dingen zijn erin verborgen? Dat wordt een verrassing als jullie ze er een voor een uithalen!

Kijktafel-picknick-detail-wespen-onder-de-loep-IMG 9488

 

Achter het vergrootglas zijn twee wespen geland.

Insecten die je vergroot, zijn heel bijzonder. Ze blijken bijvoorbeeld haartjes op hun poten te hebben en andere dingen die je nog nooit gezien hebt. Mieren, torretjes, lieveheersbeestjes, spinnen, een pissebed. Bekijk en bestudeer ze eens door een loep.

Zo begint een prachtig avontuur gewoon dicht bij huis.

MET RECEPTEN OP WERELDREIS

Kijktafel-resi-om-de-wereld-met-recepten-IMG 9523

Vanuit jullie eigen keuken aan jullie eigen eettafel thuis, kan je alle landen die je maar wilt bezoeken.

Schaf een kookboek aan met recepten vanuit de hele wereld.
Dit soort receptenboeken zijn er ook speciaal voor kinderen.

Maak een aantal dagen achter elkaar in de vakantie een recept uit een ander land, of zelfs uit een ander werelddeel. Ga op culinaire ontdekkingstocht en activeer de smaakpapillen.

 

Geniet van de bijzondere smaken,
ruik een ander land,
maak kennis met iets
dat je nog nooit geproefd hebt..

 OP REIS IN EEN KOOL

Kijktafel-reis-naar-dichtbij-doorgesneden-kool-geheel-IMG 9496

In de rubriek vertellen vind je het verhaal van een oude mevrouw die een driedaagse reis maakt naar dichtbij. Ga naar....
Dit verhaal vormt de inspiratiebron van ons derde voorbeeld.

De zomerse roze placemat en de schaal gevuld met gras vormen weer de basis.

Ook het lichtje op de zomerse onderzetter met de tekst 'dankuwel voor deze dag' is weer gebruikt.

Met een tekst-onderzetter nodigt de kijktafel ook uit tot een moment van stilte en gebed. Als je het lichtje aansteekt en brandt kan je samen met je kinderen God bedanken voor alles wat jullie deze dag hebben meegemaakt, voor de bijzondere dingen die jullie hebben gezien.

Kijktafel-reis-naar-dichtbij-detail-kool-onder-loep-IMG 9501Als je een kool doorsnijdt en je bestudeert de binnenkant met een loep, dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

Een prachtig landschap ontvouwt zich voor je ogen!

Wandel maar naar binnen en ontdek een wereld in miniatuur met:
prachtige kronkelweggetjes,
onverwachte doorkijkjes,
doodlopende paadjes,
plekken om tot rust te komen,
brede en smalle laantjes,
verschillende tinten groen...

MOETEN WE DE ZEE OVER OF VINDEN WE HET DICHTER BIJ HUIS?

Kijktafel-reis-naar-dichtbij-strand-met-vergoot-hartje-IMG 9506

De vierde kijktafel brengt ons naar het strand in Nederland. Aan de rand van de zee met de horizon in de verte, daar waar hemel en water elkaar raken, droomt iedereen wel eens van een nieuwe wereld, het engelland van over zee.

Op de roze placemat is een schaal gevuld met zand gezet.

Er liggen enkele schelpen in het zand: mosselen, scheermesjes, kokkels. Gewone schelpen die je in grote getale aan onze kust kan vinden.

Maar hebben jullie de schelpen wel eens heel goed bekeken? Zie je dat er niet eentje precies hetzelfde is?

Neem als jullie een dagje naar het strand gaan dus ook een vergrootglas mee. De zandkorreltjes lijken wel rotsen en een stukje zeewier op een duister bos. En ieder schelpje is een echt beetje anders dan de anderen. De gekleurde streepjes hebben net een andere kleurnuance of zijn een piepklein beetje smaller. Allemaal uniek!

Achter het vergrootglas ligt een klein houten hartje (wereldwinkel). Zo vertelt deze kijktafel nog een ander verhaal, namelijk dat we in ons hart - dichterbij kan eigenlijk niet - God kunnen ontmoeten. Zijn woord is ons neergelegd. In het boek Deuteronomium (30, 11-14) staat dat we dit woord niet hoog in de hemel kunnen vinden en ook dat we niet de zee over hoeven gaan om het te ontdekken: het woord is dichtbij, in ons hart....

HET RIJK VAN GOD ontdekken IN HUIS, TUIN EN KEUKEN

Kijktafel-het-rijk-van-God-lijkt-op-IMG 9520Op de roze placemat staat een zilverkleurige schaal. Met vijf symbolen die verwijzen naar het rijk Gods:
gist, mosterdzaad, licht, zout en graan.

Het rijk van God is te vinden in ons gewone, alledaagse leven, maar je moet er wel naar zoeken en in het kleine het grote zien.

Niet denken: wat heb je aan een enkel, klein lichtpuntje of een paar korreltjes zout. Maar je er bewust van zijn dat het één kaars is die de duisternis doet wijken en dat een klein beetje zout het verschil maakt tussen smakeloos en erg lekker. Zo is het ook met de christenen in onze wereld. Het gaat niet om het grote getal of een enorm charisma.  Het gaat erom of wij ons licht durven laten stralen en/of het verschil willen maken.

Kijktafel-reis-naar-dichtbij-het-rijk-van-God-symbolen-IMG 9511Dus: blijf niet opgesloten in je verpakking vastzitten, maar word als gist werkzaam in meel, als zout in de soep, als graan in de aarde.

Want zelfs het kleine mosterdzaadje kan uitgroeien tot een grote struik, waarin de vogels kunnen nestelen.

Jezus maakt in zijn gelijkenissen over het koninkrijk van God niet voor niets gebruik van voorbeelden uit de huis-, tuin- en keukenwereld, beelden die iedereen kan begrijpen. In de rubriek vertellen, vind je een aantal van deze gelijkenissen naverteld.

Je zou op je eigen zomerse kijktafel elke week van de zomervakantie een ander symbool kunnen neerzetten en in die week de bijbehorende gelijkenis vertellen.

kijktafel-detail-gist-IMG 9513 kijktafel-detail-mosterdzaad-IMG 9514 kijktafel-detail-zout-IMG 9517

detail-het-groeit-IMG 9515

 

Neem als het ware een loep in de hand en vertel aan elkaar waar jullie deze week iets van het rijk van God ontdekt hebben en hoe het zichtbaar werd in jullie leven deze zomervakantie. Waar je deze ook doorbrengt, verderweg of dichtbij.

Zo worden we ons er meer en meer van bewust en groeit het onmiskenbaar, net zoals dit kleine berkenboompje uit een bijna onzichtbaar zaadje is opgeschoten.

Succes!

EK

Artikelen in dit thema Reis naar dichtbij

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook