Reis naar dichtbij

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Beeldsonnetten maken

driedelig-paard-site

 

Driedelig paard van Ted van Lieshout

Dit prachtige boek staat vol met blokgedichten en beeldsonnetten.
Wat dat zijn, legt Ted van Lieshout zo uit achterin het boek.

Dit zijn de regels voor het blokgedicht:
'- De tekst moet geschreven worden in de vorm van een blok: je mag alleen op een nieuwe regel schrijven als de vorige vol is. Regels overslaan mag niet.
- Er mag niet boven staan waar en wanneer de tekst geschreven is of voor wie het bericht bestemd is. Er mag ook niet onderstaan van wie de boodschap afkomstig is. Als een paard waarvan het hoofd (de kop) en de staart zijn weggelaten.'

 

beeldsonnets-siteEen beeldsonnet 'rijmt net als een taalsonnet', maar dan met beelden. Het bestaat net als een woord-sonnet uit elf regels.

 

 

Beeldonnet champignons

 

 

Champignons

Voor dit beeldsonnet geldt namelijk nog meer dan voor andere dat je bij snel en oppervlakkig kijken alleen maar vier blokjes champignons ziet. Maar even beter kijken leert dat niet alle champignons hetzelfde zijn.

En wie nog eens kijkt, ziet dat er een abba, cddc, fgf, hgh rijmschema in zit.
En voordat je het weet, zit je een hele tijd te kijken of je nog meet verschillen en overeenkomsten ziet tussen de champignons en of er zelfs unieke exemplaren te vinden zijn. (Ja.)

Ted van Lieshout maakt beeldsonnetten van knijpers, van wereldbolletjes, van tomaatjes en radijsjes.


Andere beeldsonnetten hebben iets meer variatie: in kleur, in vorm (open en dichtgevouwen ijsparapluutjes, grote en kleine pruimen, ) en in soort (soorten fruit of bloemetjes).

 En nu jij!

Laat je door deze voorbeelden inspireren en maak zelf ook een mooi beeldsonnet.
Waarmee? Dat mag je zelf weten. Veel plezier!

de redactie

Artikelen in dit thema Reis naar dichtbij

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook