Reis naar dichtbij

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelse gelijkenissen over het rijk van God

Jezus vertelt over het Rijk Gods aan de hand van huis-tuin-en keukenvoorbeelden. Want het rijk van God kan in  ons allerdaagse leven, dichtbij, ontdekt worden en gestalte krijgen.

Zout, soep koken
(overgenomen uit Hoor eens even, verhalen van Jezus)

Peter helpt moeder Ria. Hij gaat soep maken.
Hij doet bruine bonen in een kom water.
Hij laat het een dagje staan.
Dan kunnen de bonen het water opdrinken.

Hij kookt de bonen in de pan.
Na een uur zijn ze zacht.
Nu prakt hij ze door een zeefje heen.
De velletjes blijven in de zeef.
De bonenpuree gaat terug in de pan.
Daar mag het pruttelen. Zo wordt het bonensoep.
Peter proeft.
Hij vindt er niets aan. Slappe troep.

brood-bakken-hoor-eens-even-IMG 9478

Peter gaat het nog eens proberen.
Samen met moeder Ria.
Ze doen bruine bonen in een kom water.
Dan kunnen de bonen het water opdrinken.
Ze koken de bonen in de pan.
Na een uur zijn ze zacht.

Nu prakt Peter het door een zeefje heen.
De velletjes blijven in de zeef.
De bonenpuree mag terug in de pan.
Daar mag het pruttelen.
Moeder doet er een klein beetje zout bij.
Zo wordt het bonensoep.

Peter proeft de soep.
Het is nu erg lekker.
'Weet je het verschil met vorige keer?' vraagt moeder.
'Het verschilt maar een klein beetje, maar weinig kan veel'.

brood-bakken-schitterende-bijbelverhalen-IMG 9477

Gist
(overgenomen uit: Schitterende bijbelverhalen om voor te lezen)

Ook zei hij:
-Het rijk van God lijkt op gist.
Een vrouw die brood gaat bakken,
maakt het deeg van een heleboel meel
en een klein beetje gist.
Door de gist gaat het deeg rijzen
en wordt het hele brood luchtig.

Mosterdzaadje
(overgenomen uit 'Op weg')

'Het koninkrijk van God lijkt op een mosterdzaadje', zegt Jezus.
"Dat is het kleinste van alle zaadjes. Je kunt het haast niet zien, maar als het in de aarde valt, gaat het groeien. Dan wordt het een boom met heel veel takken en bladeren'
Jezus kijkt de kinderen aan en zegt: 'Is het geen wonder? Zo'n piepklein zaadje en dan zo'n grote boom! De vogels kunnen er nesten in bouwen. Zo is het ook met het Koninkrijk van God. Dat begint heel klein, maar het zal groeien als jullie mijn woorden horen en doen'.

of uit 'Woord voor woord'

vinger-met-mosterdzaadje-IMG 9482Op een keer vroeg Simon Petrus:'Hoe moet dat nu met ons? Wij zijn met zo weinig. Een handjevol mensen en er zijn zoveel anderen, die weten nog van niets. Er zijn zoveel mensen, die zullen zich niets aantrekken van wat wij geloven dat kan. Als je met zo weinig bent, waarom zouden we dan ons best doen?'
Jezus zei toen: 'Misschien heb je gelijk. Misschien zullen de mensen niet willen wat wij denken dat kan. Soms denk ik dat ook. Maar soms denk ik: je weet nooit. Kijk hier. Hier op mijn vinger. Een piepklein puntje. Dat is een zaadje van de mosterdplant. En kijk daar: daar is een fort, een kasteel. Dat is toch sterker dan zo'n zaadje.

Maar mosterdzaadjes vliegen soms met de wind mee. Ze komen soms tegen zo'n muur terecht. Daar blijft het zitten. De soldaten van het fort letten daar niet zo op. Die gaan hun gewone gang. Maar ondertussen. Zo'n mosterdzaadje blijft groeien. Het wordt een klein plantje. Met zijn wortels maakt het een scheur in de muur. Soms gebeurt dat wel. Het wordt een boompje dat nog meer plantjes maakt. In alle gaatjes en gaten van het kasteel. Er komen nog meer scheuren. Er komen grotere scheuren. Daar kunnen nog meer plantjes in gaan groeien.

kasteel-ruine-woord-voor-woord-IMG 9484Tenslotte zal dat hele kasteel wel in elkaar gaan zakken. Van al die plantjes. Dan wonen er geen soldaten meer. Dan wonen er vogels in de mosterdstruiken. En dat is eigenlijk wel zo goed. Toch begon het zo klein. Op zo'n manier gaat het altijd met onkruid. Het lijkt maar klein en je ziet het niet zitten. Maar aan het eind is het sterker dan dikke muren. Dat is het leuke van kleine onkruidzaadjes. Zo moeten wij het ook maar doen...

Het verhaal van het mosterdzaadje staat ook in 'Het begon met Licht, bijbelverhalen voor groot en klein'.

Muntje
(Het verloren muntje, overgenomen uit 'Hoor eens even')

Moeder Ria heeft een mooie ketting om; die kreeg ze toen ze trouwde van oma. Er zitten tien gouden muntjes aan. 'Als je het niet gelooft, tel je ze maar', zegt ze tegen Jos. Jos telt:'Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht, negen.' Negen, geen tien.
Moeder kijkt in de spiegel. Nu ziet ze het ook. Negen, geen tien. Ze doet de ketting af, kijkt nog eens. Negen, geen tien. Ze schrikt. Ze kijkt op de grond, ze kijkt om zich heen. Ze ziet het tiende muntje nergens. Ze kijkt onder de tafel, ze kruipt over de grond en ze kijkt onder de kast: ze vindt niks.

muntje-uit-hoor-eens-even-IMG 9479'Help eens zoeken', zegt ze tegen Jos. 'Ik ben ongerust. Hij moet ergens zijn. Hij kan niet nergens zijn. Hij is weg, maar hij kan niet weg zijn. Een ketting met negen muntjes, dat kan niet. Het moeten er tien zijn, dan is hij pas compleet. Ik moet hem echt vinden, hij hoort bij de negen anderen.
Jos en zijn moeder zoeken nu overal. In het bed, in de wasmand, onder het fornuis en onder de kachel. Moeder kiepert de vuilnisbak om, maar het muntje zit niet tussen de rommel. Alle troep moet terug in de vuilnisbak. Ze moet bijna huilen omdat het weg is.

Ze roept Peter. Peter moet helpen met zoeken. Ze gaat naar de buurvrouw aan de overkant, ze gaat naar de buurvrouw van opzij. Iedereen moet meehelpen zoeken. Peter zoekt in het bed en onder het bed. De buurvrouw van de overkant zoekt onder de bank en op de bank. De buurvrouw van opzij zoekt in de kast en onder de kast. Ze tillen het vloerkleed op, maar ze vinden niets.

poes-muntje-hoor-eens-even-IMG 9485De poes zit in zijn mandje en kijkt toe. Hij doet niets. 'Luiwammes', zegt Jos tegen de poes. "Ga eens opzij', dan zoek ik in je mandje. En wat ligt daar in het poezenmandje? Het gouden muntje, het tiende muntje! Kom gauw kijken', roept Jos. Allemaal komen ze eraan. Ze zien het muntje liggen. Ze vinden dat het prachtig glimt.

'De poes heeft er goed op gepast', zegt Jos. Moeder Ria doet het muntje weer aan de ketting. 'Nu zie je niet meer dat hij weg is', zegt ze. "is het geen prachtige ketting?' Ik ben blij, ik ga trakteren'. Jos en Peter mogen naar de bakker. Ze halen zeven gebakjes. Een voor moeder, een voor de buurvrouw van opzij, een voor de buurvrouw van de overkant, een voor Peter, een voor Jos, en ook een voor de poes, die van slagroom houdt en een voor vader als hij thuiskomt.
Ze eten het lekker op. 'Wat een feest voor een zo'n muntje, zegt Peter. Maar Jos zegt:'Het is eigenlijk feest voor alle tien de muntjes, omdat ze weer samen bij elkaar zijn.

Iedereen mag mee doen met het Rijk van God. En ook als je een poosje of langer niet hebt meegedaan? Jazeker! Onze Vader in de hemel is blij als je je laat vinden en er weer helemaal bij wilt horen.

zaaier-Op-weg-IMG 9486Zaaien

Een grote menigte verzamelde zich en uit alle steden kwamen de mensen naar Hem toe. Toen vertelde Hij deze gelijkenis: ‘Een zaaier ging het land op om zijn zaad te zaaien. Bij het zaaien viel er een deel op het pad; het werd vertrapt en de vogels van de hemel aten het op. Een ander deel viel op rotsige bodem; het kwam wel op, maar het verdorde door gebrek aan vocht. Weer een ander deel viel tussen de distels, maar ook de distels groeiden op en ze verstikten het. En weer een ander deel viel in goede aarde; het kwam op en droeg honderdvoudig vrucht.’ En Hij besloot met de uitroep: ‘Wie oren heeft om te horen, moet horen.’ (Lc 8, 4-9)

In 'Op weg' wordt dit verhaal zo afgemaakt:

Joel begrijp nog niet helemaal wat Jezus met dit verhaal bedoelde, maar Tista zegt: 'Jezus is zelf een zaaier. Zijn woorden zijn als tarwekorrels. Ze vallen in goede aarde als we doen wat Jezus heeft gezegd. Zo kan het koninkrijk van God op aarde groeien'.

vk-bij-jezus-in-de-buurt-zoekboek-IMG 9469KIJK-en zoekboek: Bij Jezus in de buurt

Het kijk-en zoekboek van Iris boter past heel goed bij ons thema 'reis naar dichtbij' Het boek bevat 12 zoekplaten en de vele details bieden een kijkje in het dagelijks leven van 200 jaar geleden.

verloren-zoon-en-zaaier-zoekboek-IMG 9473De verhalen die je op de pagina's ziet uitgebeeld, zullen de kinderen snel herkennen. Op alle pagina's komen dezelfde figuren terug en op de achtergrond zitten ook kleine verhaallijnen die de gelijkenissen vertellen. Het is een uitdaging op alle gelijkenissen te ontdekken. Je kunt zoeken naar het verhaal van de verloren zoon, het verloren schaap, het verloren muntje, de barmhartige samaritaan, de zaaier, en de kameel die door het oog van de naald moet.

Genoemde kinderbijbels:

* Karel Eykman & Jansje Bouman, Hoor eens even, verhalen van Jezus (niet meer verkrijgbaar)
* Marie-Helene Delval & Ulises Wensell, Schitterende bijbelverhalen om voor te lezen, deze kinderbijbel vor 4-8 jaar is verkrijgbaar in onze webwinkel. Interesse? Ga naar...
* Gerrie Huiberts & Anne Westerduin, Het begon met licht, deze kinderbijbel voor 8+ is verkrijgbaar in onze webwinkel. Interesse? Ga naar..
* Karel Eykman & Bert Bouman, Woord voor woord, oude en nieuwe testament
* Baukje Offringa & Lika Tov, Op weg, verhalen uit de bijbel voor kinderen

EK

Artikelen in dit thema Reis naar dichtbij

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook