Reis naar dichtbij

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Ver weg is dichtbij

Er was eens ergens, een paar straten verderop, een oude vrouw die niet op reis kon. Haar benen leken vastgeroest. Ze kon er alleen schuifelpasjes mee maken en die brengen je niet ver.

Op een dag in de zomer had de vrouw een gedachte. Ze hield ervan als er gedachten in haar opkwamen, want die waren nog lenig. Ze dacht: de mensen willen steeds verder reizen, van het gewone vandaan, omdat ze denken dat het dan mooier wordt. Maar misschien kun je ook almaar dichterbij reizen, van het gewone vandaan, en misschien kun je dan ook denken dat het mooier wordt.

Ze had een vergrootglas dat ze altijd gebruikte om te kunnen lezen. Het was een heel sterk vergrootglas waardoor je maar één letter tegelijk kon lezen, zodat elk woord een vergissing voor haar werd.
Maar nu ging ze er niet mee lezen. Ze schuifelde ermee weg om een paar dagen vakantie te nemen.
De eerste dag bekeek ze een kruimel op het donkerblauwe tafelzeil in haar keuken, en hoe langer ze ernaar keek, hoe meer die kruimel ging lijken op een verre meteoriet in de eindeloze ruimte.
loep1De tweede dag dook ze in het oerwoud van de kamerplantjes en kwam oog in oog te staan met een vreselijk groot insect.
De derde dag raakte ze verstrikt in de doolhof van een opengesneden rodekool, waar ze 's avonds een stukje van kookte en opat, zodat de kool op reis ging naar haar maag.

De vierde dag kwam ze terug van haar dichtbije reizen, want er stond visite op de stoep, visite die net terug was van een verre reis.
'Da's ook toevallig,' zei ze, 'ik kom net terug van een dichtbije reis.' En ze vertelde hoe prachtig alles was geweest.
De visite lachte alleen maar en fluisterde: 'Ze wordt nu wel echt oud, hè, met haar verroeste benen.'

uit: Joke Van Leeuwen, Twee beleefde dieven, Querido, 1996

kaft-even-naar-de-brievenbus

Even naar de brievenbus

Om spannende avonturen te beleven hoef je niet altijd een lange reis te maken. Ook dichtbij huis valt er veel te ontdekken. In Even naar de brievenbus van Alfons van Heusden en Ivo de Wijs gaat Eefje op weg om een brief te posten voor haar vriendje Mascha. Onderweg stuit ze op allerlei sprookjesachtige figuren, een ingewikkeld doolhof en spannende kronkelweggetjes.

Omdat de bladzijden halverwege doormidden zijn geknipt, kan de lezer zelf kiezen welke weg Eefje aflegt. Het grotendeels tekstloze prentenboek nodigt uit om zelf te bedenken welke avonturen Eefje onderweg beleeft.

Leuk om na afloop ook zelf een brief naar iemand te sturen!
Alfons van Heusden en Ivo de Wijs. Even naar de brievenbus. Alleen tweedehands leverbaar.

 

o-wat-mooi-is-panama-kaft

 

O, wat mooi is Panama!

Kleine Beer en Kleine Tijger wonen in een vriendelijk, klein huis aan de oever van de rivier. Ze zijn tevreden met het leven en met elkaar. Op een dag drijft er in een rivier een kist voorbij. De kleine beer vist de kist uit het water, ruikt eraan en zegt verrukt: ‘ Oooh, bananen.’ Op de zijkant van de kist staat ‘Panama’. Direct is het verlangen van kleine beer gewekt: ‘Die kist komt uit Panama, en Panama ruikt naar bananen. Aaah, Panama. Dat is het land van mijn dromen.’

illustratie-1-o-wat-mooi-is-panamaHij vertelt kleine tijger zo enthousiast over Panama, dat ze besluiten er naar toe te gaan. Van de kist maken ze een wegwijzer en ze slaan opgewekt de juiste richting in.

illustratie-2-o-wat-mooi-is-panamaOnderweg vragen ze regelmatig de weg, maar of de dieren hen de goede kant opsturen?

Na een lange reis komen ze in een prachtig land, vlakbij een rivier. In het gras ligt een houten bord: ‘ Panama’ staat erop.

illustratie-3-o-wat-mooi-is-panamaBeer en Tijger maken een dansje van vreugde. Als ze even verderop een klein huisje aantreffen, kunnen ze hun geluk niet op. Wat zijn ze gelukkig dat ze Panama gevonden hebben!

Een prachtige klassieker die laat zien dat het beloofde land soms dichterbij is dan je denkt.
Janosch, O, wat mooi is Panama!

RH

Artikelen in dit thema Reis naar dichtbij

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook