Wacht even!

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Tip: Een uitstekende gids voor het "Marcusjaar"

Cover God ontmoeten in MarcusGod ontmoeten in Marcus
Door Rowan Williams (Berne Media, 2017)

Is het u ooit opgevallen? Met de Advent, het begin van het kerkelijk jaar, begint ook een nieuwe cyclus lezingen in de liturgie. Hiervoor heeft de Kerk een roulatie bedacht. In jaar A lezen we voornamelijk uit Matteüs, in jaar B uit Marcus, en in jaar C uit Lucas. (Het Johannesevangelie zit verweven in elk jaar.) Nu gaan we het Marcus-jaar in, en daarom de volgende tip.

God ontmoeten in Marcus, door de Anglicaanse aartsbisschop Rowan Williams, dient zich aan als een uitstekende gids voor het nieuwe jaar. Hierin laat Williams zien hoe Marcus zijn eigen accenten legt. De Jezus van Marcus is 'vreemder, transcendenter en verontrustender' dan de Jezus van de andere evangeliën. Via Marcus zien we hoe God, tegen alle verwachtingen in, met ons omgaat. 'We hebben allemaal fantasieën over hoe God de wereld zou moeten veranderen', zegt Williams. 'De stem uit de hemel, het krachtige machtsvertoon… het woord of de daad die uiteindelijk alles recht trekt […] Maar God lijkt zich hiervan niet bewust te zijn.” Daarentegen openbaart Marcus een God die van binnenuit te werk gaat: subtiel, langzaam, door pijn en verdriet, en vooral via relaties.

Een mooie bezinning dus, voor ieder die wil groeien in zijn relatie met Jezus.

Tim Schilling

Artikelen in dit thema Wacht even!

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook