Wie is bang voor de wolf?

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Allerheiligen en Allerzielen, 1/2 november

Een kijktafel om onze dierbare doden te gedenken

Allerzielen site 4 IMG 0660Het feest van Allerzielen valt midden in de herfst, als de bladeren vallen.
De namen van overleden familieleden en vrienden staan geschreven op gedroogde herfstbladeren. Het lichtje is een 'stenen' kaarsje. Het vlammetje maakt het steentje zacht, net als ons verdriet dat naarmate de tijd verstrijkt zijn heftige scherpte verliest.
De bladeren hebben iets kwetsbaars, zij zullen vergaan. Net als de lichamen van onze doden, die aan de aarde zijn toevertrouwd. Maar hun namen en hun liefde worden niet vergeten, die zijn geborgen in Gods hand. De kleine groene randjes, naast het sombere bruin, zijn ook een teken van hoop op - en geloof in de barmhartige liefde van God en het nieuwe leven aan de andere zijde van de dood.
We steken de wierook in de houder aan, als teken van ons respect voor deze doden en de rook die omhoog kringelt tot aan het aanschijn van de Eeuwige, neemt onze gedachten, gevoelens en gebeden mee. "Goede God, laat hen wonen in uw licht."

Deze kijktafel heeft Ellie gemaakt voor dit boekje: 'Afscheid nemen' dat begin oktober 2017 bij Adveniat verschijnt. 

Prentenboeken over dood en doodgaan
In 2015 tipten we de mooiste prentenboeken over dood en doogaan. Ga naar...

Praten over dood en doogaan met jonge kinderen
Ellie Keller spreekt uit eigen ervaring en geeft een tiental tips over hoe je met jonge kinderen kunt praten over dood en doodgaan. Ga naar...

Achtergrondinformatie over Allerheiligen/Allerzielen
Wat korte achtergrondinformatie over de feesten van 1 en 2 november vind je hier.

NIEUW in de serie Inspiratieboekjes: 'Afscheid'
Verhalen over sterven, rituelen, gebeden en gedichten. Geleidelijke afscheid nemen thuis, het verlies van je kind, een verkeersongeluk... Afscheid kent veel verschillende contexten. Wat zeg je dan? Wat kun je doen? Indringende verhalen van Daan Westerink, Marinus van de Berg, John Dautzenberg e.v.a.
Het boekje is bedoeld voor volwassenen en verschijnt in oktober. Meer weten? Ga naar...

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Wie is bang voor de wolf?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook