Wie is bang voor de wolf?

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Dokter Kate over bange bibbers

Bang zijn… is dat alleen iets in je gedachten? Nee, je hele lichaam doet mee! We vroegen dokter Kate Murphy, huisarts in opleiding, om uit te leggen hoe dat zit!

‘Alle kinderen krijgen weleens ergens de bibbers van. Van een spin of een muis, van een spookverhaal of een griezel. Grote mensen ook. Ik krijg de bibbers van haaien en spookverhalen en ik ben een beetje bang voor slechteriken.’

Plaatje bange bibbersWat gebeurt er nu precies als iemand ergens bang voor is of iets spannend vindt?
‘Ons lichaam heeft miljoenen voelsprietjes die signalen aan ons geven als er iets gebeurt. We hebben voelsprietjes voor wanneer we moeten eten, slapen, opletten in de klas en nog veel meer. Als we ergens van schrikken of bang zijn, gaan de speciale angst-voelsprietjes werken. De voelsprietjes zorgen er bijvoorbeeld voor dat ons hart sneller gaat kloppen, dat we sneller gaan ademen, dat onze spieren warm worden en dat we kippenvel krijgen. Ons lichaam doet dit om ervoor te zorgen dat we heel snel kunnen wegrennen voor een griezel of kunnen vechten tegen slechteriken.
Soms schrikt ons lichaam zo erg, dat we stijf staan van angst en niet meer kunnen bewegen. Dit gebeurt vaak bij een enge film of als we denken dat er een monster onder het bed zit.’

Is dat enge gevoel iets goeds?
‘Het is heel fijn dat ons lichaam zo goed signalen kan geven, want daardoor weten wij wat we moeten doen. De voelsprietjes zijn een hulpje en het is belangrijk dat we daar goed naar luisteren. Maar … soms kan ons lichaam ook doen alsof er iets spannends of engs gebeurt, terwijl dit helemaal niet aan de hand is! Dan zijn onze voelsprietjes zijn een beetje in de war, waardoor we bang worden zonder dat dat nodig is.

Wat kun je daaraan doen?
Gelukkig kunnen we de voelsprietjes repareren door te praten over wat we spannend vinden en soms door te controleren of iets waar is of niet. Daardoor komen we er bijvoorbeeld achter dat er helemaal geen monster onder het bed ligt en dat spinnen en muizen niet eng zijn, maar dat ze heel belangrijk zijn voor het evenwicht van de natuur. Maar sommige dingen blijven altijd spannend, zoals een spookverhaal!

Waarom maken mensen elkaar expres bang met Haloween?
Eigenlijk oefen je dan je voelsprietjes om in actie te komen, maar ook weer rustig te worden. Want de angst is nep. En dan is griezelen leuk!

Dus angst is nuttig, maar te vaak onnodig angstig zijn, niet! Praat erover. Dat helpt je lichaam om geen onnodige bibbers te krijgen. Dankjewel, dokter Kate!

Dokter Kate Kate 3

Artikelen in dit thema Wie is bang voor de wolf?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook