Wie is bang voor de wolf?

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen over wolven én lammetjes


In de Bijbel komt een aantal keer een wolf voor. De wolf is gevaarlijk en vormt een bedreiging voor vrede en geluk. In psalm 23 beschermt de herder zijn schapen tegen de wolven en ook Jezus zegt dat Hij als een goede herder de gevaarlijke dieren weg wil jagen. De Bijbel spreekt ook over een prachtig visioen: ooit komt er een dag dat de wolf en het lam samen zullen optrekken. Dan breekt het Rijk van God aan, waarin geen kwaad meer bestaat.

Psalm 23

Karel Eykman bewerkte Psalm 23 tot een prachtig gedicht. Hoe eigenwijs het schaap ook is, de herder blijft voor hem zorgen. En hoe eng en gevaarlijk de weg ook is, het schaap loopt geen gevaar, want de herder is dichtbij. Zelfs wolven en leeuwen jaagt hij de stuipen op het lijf. Met zo’n herder hoef je nergens bang voor te zijn!

Was ik een schaap

was hij mijn herder.
Was ik een schaap
bracht hij mij verder.
Hij wist waar groen grasland was 
en fris helder water.
Als ik weg wilde lopen,
gaf hij mij een tik met zijn stok.
illustratie psalm 23En was ik zoek,
ging hij mij zoeken.
Was ik stom,
ging ik verdwalen,
hij keerde om
om mij te halen.
Ik was niet bang 
want hij was bij me.
Al moesten we langs 
smalle enge paden
ik durfde best
want leeuwen of wolven
jaagt hij de stuipen op het lijf.
Wie kwaad wil doen 
die lacht hij vierkant uit.
Ik voelde mij goed 
kon op hem bouwen.
Ik kreeg weer moed 
had weer vertrouwen.
Hij moedigt mij aan 
en maakt mij dapper.
Met hem erbij lukt het mij 
alle dagen van mijn leven.
Was ik een schaap 
dan wist ik het wel.

Karel Eykman, 
uit: 'Met open ogen.. 100 Bijbelse gedichten.' Baarn 2007
Illustratie afkomstig uit:  Anne Westerduin uit 'Beginnen maar! 


De profetie van Jesaja

De profeet Jesaja heeft een prachtige droom: ooit breekt er een tijd van vrede aan. De wolf en het lam zullen naast elkaar in het gras liggen. Een leeuw en een rund eten samen stro. Een kleine jongen past op een leeuw en een kalf, en een klein kind speelt met een slang. Niemand loopt meer gevaar, niemand sticht onheil. De wereld is vol van Gods goedheid en vrede.
Dit verhaal staat helaas in niet veel kinderbijbels, maar de website www.bijbelin1000seconden.nl heeft een mooie bewerking van dit verhaal gemaakt. Bovendien biedt deze site allerlei creatieve suggesties om deze profetie met kinderen te bespreken.

profetie van jesaja
Als die koning komt, zal er vrede zijn. De wolf en het lam zullen samen wonen, De panter zal naast het geitje liggen, Het kalf en het welpje van de leeuw zullen samen in de wei staan: een kind zal ervoor kunnen zorgen. De koe en de beer zullen vrienden zijn, hun jongen zullen bijeen liggen. De leeuw zal hooi eten met de koe, de baby zal spelen bij het hol van de adder, het kind zal zijn hand steken in het nest van de slang. Niemand zal nog ruzie maken, niemand zal nog kwaad doen. Want zoals het water de bodem van de zee bedekt, zo zal God een plaats hebben in het hart van iedere mens. 
C. Leterme

kinderbijbel cover volg mijDe goede Herder

Jezus gebruikt verschillende beelden om uit te leggen wie Hij is. Eén van deze beelden is dat van de herder.
Zoals een herder zorgt voor zijn schapen, zo zorgt Jezus voor zijn vrienden. Iemand die geen eigenaar van de kudde is, laat de schapen in de steek wanneer er een wolf komt.
Maar de Herder laat zijn schapen nooit alleen. Hij wil zelfs zijn leven voor hen geven. Dit verhaal vind je in de Bijbel in Johannes 10.
Het wordt o.a. naverteld in de kinderbijbel 'Volg mij!' van Liesbeth van Binsbergen.

Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Wie is bang voor de wolf?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook