Wie is bang voor de wolf?

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken over 'boze' wolven

Het thema van de komende kinderboekenweek is ‘Gruwelijk eng’- boeken over griezelen. Als Geloven thuis redactie reiken we graag een aantal boeken aan die raken aan dit thema, maar er net een ander licht opwerpen. Een wolf is een griezelig dier, maar als je hem beter leert kennen, blijkt hij vaak vriendelijker te zijn dan je dacht. Soms herken je zelfs iets van jezelf in de wolf. Door hem in de ogen te kijken, ontdek je dat je angst verdwijnt en kun je met een wolf zelfs vrienden worden.

prentenboek weerwolf plukPluk van de Pettefelet
In dit beroemde boek van Annie M.G. Schmidt duikt een bijzondere wolf op: een heen-en-weer wolf. Hij bemant een klein bootje op de grote rivier en zet graag mensen over. Helaas heeft hij al in geen jaren klandizie gehad. Pluk legt uit dat dit te maken heeft met zijn naam: een heen-en-weer wolf doet denken aan een weerwolf, en die zijn nog een stuk griezeliger dan gewone wolven. Gelukkig weet Pluk zijn angst te overwinnen en laat hij zich graag door de wolf overvaren. Een prachtig verhaal over vooroordelen en ongegronde angsten.
Annie M.G. Schmidt, Pluk van de Petteflet

-----

Prentenboek Grote wolf en kleine wolf coverKleine Wolf en Grote Wolf
Grote Wolf woont onder een boom, bovenop een heuvel. Op een dag verschijnt er een kleine Wolf, die zomaar onder de boom komt wonen. Ze bekijken elkaar voortdurend vanuit hun ooghoeken, maar leggen geen contact. prentenboek illustratie grote wolf en kleine wolfLangzaam ontdekt Grote Wolf dat Kleine Wolf geen bedreiging vormt en zoekt hij schoorvoetend wat toenadering: hij deelt zijn eten en als Kleine Wolf het koud heeft krijgt hij een piepklein stukje van de deken.
Totdat op een dag Kleine Wolf is verdwenen en Grote Wolf merkt hoezeer hij hem mist: Er was niemand meer onder de boom. Niemand groot, niemand klein.Het was net als vroeger. Behalve dat Grote Wolf nu verdrietig was.
Kleine Wolf, die eerst als een indringer werd beschouwd, heeft een bijzondere plek veroverd in het hart van Grote Wolf.
Nadine Brun- Cosme, Grote Wolf en Kleine Wolf

-----

prentenboek cover wow wat een wolfWow, wat een wolf
Laps is een konijn, dat vaak wordt uitgelachen omdat hij zo klein is. Hij wil graag een wolf worden en besluit daarom het bos in te trekken, om aan de wolf te vragen hoe dat moet. De ruwe wolf wordt geraakt door de vraag van het kleine konijn, dat er rotsvast van overtuigd is dat de wolf hem niets zal doen.
Beide dieren veranderen door deze bijzondere ontmoeting: Laps groeit, omdat hij iets heel dappers heeft gedaan, de wolf verandert in een geduldig en begripvol dier, dat het klein konijntje liefdevol terugbrengt naar zijn familie.
Stefan Boonen, Wow, wat een wolf ( alleen tweedehands verkrijgbaar)

-----

prentenboek cover de lieve boze wolfDe lieve, boze wolf
Papa Wolf heeft twee kinderen en die hebben honger. Hij gaat de koude winternacht in, op zoek naar eten. Algauw heeft hij een konijn te pakken. ‘Eet mij niet op,’ smeekt het konijn. ‘Mijn kinderen hebben ook honger en ik moet voor ze zorgen.’ De wolf krijgt medelijden en laat het konijn gaan. Maar ook de geit en het rendier smeken Wolf om genade. Aan het eind van de nacht ruikt Wolf de heerlijke geur van versgebakken brood. Hij wandelt de bakkerij binnen, waar de bakker van schrik op de vlucht slaat. Wolf vult zijn tas met de heerlijkste dingen, laat keurig geld achter voor de bakker en deelt op de terugweg zijn buit met de andere dieren.
Thuis vertelt hij echter dat hij de bakker heeft verslonden: hij is immers een grote, boze wolf? Een grappig prentenboek, dat uitnodigt om samen door te praten over de vraag welk beeld anderen van je hebben en of dat eigenlijk wel klopt.
Julie Bind, De lieve boze wolf

-----

prentenboek wolf en zijn schaduwDe wolf en zijn schaduw
Wolf is bang voor zijn schaduw, die hem altijd achtervolgt. Omdat de andere wolven zo stoer zijn, durft hij dat aan niemand te vertellen. Op een dag komen er jagers in het bos. Alle wolven zijn doodsbang. Wolf roept dat hij wordt achtervolgd door een monster. De jagers slaan op de vlucht en Wolf wordt de grote held. Een verrassend prentenboek dat laat zien dat angsthazen soms per ongeluk veranderen in grote helden.
Thierry Robberecht, De wolf en zijn schaduw

-----

prentenboek schaap met laarsjes coverSchaap met laarsjes
Op een koude winteravond komt Wolf aan bij een eenzame boerderij. In de stal vindt hij Schaap. Eindelijk een lekker hapje, denkt Wolf. Om de andere dieren niet te alarmeren, lokt hij Schaap mee naar buiten. Opgetogen trekt Schaap zijn laarsjes aan en stapt op Wolfs slee. Samen glijden ze door de koude nacht. Als ze bij een donker meer zijn aangekomen, vindt Wolf dat de tijd gekomen is. Maar het naïeve Schaap denkt dat het enig eetbare, waar Wolf het over heeft, de vissen onder het ijs zijn. prentenboek illustratie schaap met laarsjesVooruit, denkt Wolf, een vis als voorgercht, dat is niet gek. Maar dan zakt Wolf door het donkere ijs. Schaap kan hem nog net redden, sleept hem op de slee en brengt Wolf naar huis. Koortsig droomt Wolf over heerlijke schapenboutjes. Maar een vriend kun je toch niet opeten? Een warm verhaal over een onwaarschijnlijke vriendschap.
Maritgen Matter, Schaap met laarsjes

Ruth Hartog

Artikelen in dit thema Wie is bang voor de wolf?

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook