Vlinderlicht

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Feestelijke kijktafels voor de maanden mei en juni

Een kijktafel bestaat uit vier elementen:
* een ondergrond qua kleur passend bij de tijd van het jaar of feest
* iets uit de natuur
* een lichtje in een houder
* een symbool, dit kan een afbeelding of voorwerp zijn

Deze voorbeelden kan je namaken of je erdoor laten inspireren om er je eigen draai aan geven.

detail vlinder in handpalmen kijktafel vlinderlicht IMG 7644

VLINDERLICHT

Is er wel eens een vlinder op je hand of arm geland?
Dan zal je hebben gemerkt dat een vlinder bijna niets weegt.

Het zijn prachtige insecten. Wie had gedacht dat er uit een rups die rondkruipt op de aarde of een plant, zo'n ingrijpende verandering kan ondergaan en zich ontpopt tot een vlinder die naar het licht toe vliegt.

Zoek een mooie afbeelding in het internet, waar een vlinder op een hand, vinger of arm geland is. Dit is het centrale symbool voor deze kijktafel. Ik gebruikt een kaart uit mijn bakje waar ik mooie kaarten in verzamel.kijktafel vlinderlicht

Op een lichtgroene ronde placemat ligt een houten schijf gezaagd uit een boomstam.

Erop staat in een klein groen vaasje gevuld met enkele voorjaarsbloemetjes geplakt uit de tuin.

Het waxinelichtje staat in een blauwe glazen houder.

De vlinderkaart staat centraal op deze kijktafel.

Door het licht dat op de handen schijnt symboliseert deze afbeeldingen op twee verschillende manieren dat een vlinder en het woord 'licht' met elkaar te maken hebben:

Ze zijn vederlicht en vliegen vooral als de zon schijnt, zo vertegenwoordigen ze tweeërlei wijze de lichtheid van ons bestaan!

Kijktafel met vlinderboom geheel 2 IMG 1170HEMELVAART I

Op deze kijktafel is een hemelsblauwe place-mat als ondergrond gebruikt. Dit heeft te maken dat deze kijktafel  voor het feest van Hemelvaart is ontworpen.

In een blauwe sieradenboom zijn talloze vlinders neergestreken.

Uit wit papier zijn twee wolken geknipt die op de muur achter de kijktafel met een plakbandje zijn bevestigd. Er zijn twee vlinders die het luchtruim hebben gekozen en mooi afsteken tegen de witte wolken.

Tussen de bloemen zit een vergeet-me-nietje. Een mooi bloemetje met een bijzondere naam. Het doet denken aan datgene wat Jezus aan de leerlingen zei op de dag dat hij terugkeerde naar zijn hemelse Vader: dat de leerlingen niet moesten vergeten wat hij hen had geleerd en erop uit moesten trekken tot aan de uiteinden van de aarde om de blijde boodschap mte verkondigen.

Kijktafel hemelvaart met vlinderboom en poppetjes en wolk IMG 1231Als je twee poppetjes op de kijktafel zet, kunnen deze twee van Jezus leerlingen verbeelden. Maar ze kunnen ook naar ons verwijzen.

Zoals vlinders steeds kleiner worden als ze hoog in de lucht vliegen, dan tot een klein stipje worden en daarna zelfs helemaal uit het zicht verdwijnen, zo - staat er in het eerste hoofdstuk uit de Handelingen van de apostelen - dat Jezus uit hun gezicht verdwijnt.

Een mooie manier om de ervaring van de leerlingen in de tijd na Pasen te verwoorden.

De leerlingen merkten dat het er nu op aan zou komen. Dat ze het nu zelf moesten doen, zonder hun meester.

Jezus was niet meer tastbaar in in hun midden aanwezig. Maar wel in hun hart, hun liefde en ook voelbaar en ervaarbaar als ze- in zijn geest en zijn naam- samen waren en Jezus zo in hun midden aanwezig was.

kijktafel hemelvaart met hartjeswolk geheel IMG 1195
HEMELVAART II

Een andere manier om hemelvaart te 'verbeelden' is met een afbeelding van een wolk in de vorm van een hart.
Ik vond deze afbeelding ook via het internet met de zoekterm 'hartjeswolk'.

Een vlinder mag natuurlijk niet ontbreken!
Als het lichtje brandt, komt de kijktafel tot leven.

Kijktafel vuur vlinders geheel IMG 1202
PINKSTEREN I

Vijftig dagen na Pasen vieren we het Pinksterfeest. Het feest van de komst van de Heilige Geest. Het is een van de drie grote feesten van de christelijke kerk, naast Kerstmis en Pasen en duurt daarom ook twee dagen!

Het (vrouwelijke) Hebreeuwse woord 'ruach' betekent én geest én adem of wind. Gods geest heeft dus iets ongrijpbaars.

Je merkt haar wel op, zoals je aan de bewegende takken van een boom ziet dat het waait. Maar de wind zelf zie je niet.

Je kunt hem wel voelen: als een vlinderlichte streling van adem op je wang.

Vlinders waaien op de wind mee en gaan zo ook waar de wind ze brengt. Net als de Geest waait waar zij wil.

Telkens zie je tekenen van Gods aanwezigheid opvlammen onze wereld. In mensen die enthousiast zijn, in mensen die zich ergens voor inzetten, in mensen die anderen aanvuren, aanmoedigen, in mensen met een charisma.

Op een rood kaarsenbord is een gebatikte lap gelegd in oranje, geel en rood: de kleuren van vuur en liefde.

In het midden staat een klein tapasschaaltje met een loodprikker gevuld met gele pluimbloemen, waaiertjes en rode toppen van een plant: een waaiend vuurtje

detail vlinderspiraal IMG 1199

Vlinders spiralen de lucht in en waaien mee op de wind...

De spiraal is gemaakt van dun ijzerdraad.

Vlinders vliegen ook van bloem tot bloem. Als je de weg die ze afleggen zou tekenen, dan zal dit vaak een spiraal zijn. Zo vliegend en fladderend verbinden ze de bloemen als het ware aan elkaar.

Zo brengt ook de H. Geest verbinding tussen mensen tot stand. Ze worden samen een gemeenschap, van veelkleurigheid.

PINKSTEREN II

detail windmolentje IMG 1162Een voorwerp wat past bij Pinksteren is een windmolentje. Op deze tweede Pinksterkijktafel ligt daarom een windmolentje. Als je er tegen blaast gaat het draaien. Aanschouwelijk onderwijs voor de kleinsten onder ons.

Zo ervaren kinderen aan den lijve wat de onzichtbare wind/adem doet. Het zet in beweging....

Kijktafel pinksteren vuur en vlinder olielampje 1 IMG 1193PINKSTEREN III

Dit is een eenvoudiger variant op de kijktafel hierboven.

Er staat een houten vlinder op de kijktafel i.p.v. de spiralende vlinders en het lichtje is een klein aardewerken 'olie'lampje.

Een kijktafel vol Heilige Geest waarvan we zingen 'Geest, die vuur en liefde zijt'. De liturgische kleur is met Pinksteren rood.

In onze huiskamer kunnen we door dezelfde kleur te kiezen als in de kerk een verbinding maken tussen thuis en onze geloofsgemeenschap.


Kijktafel hemelvaart op weg dienblad IMG 1182VLINDERS VOOR JE UIT

Op een wandeling kan het opeens gebeuren... Er fladdert een vlinder voor je uit die je als het ware lokt om steeds de volgende stap te zetten. Je lokt om nieuwe wegen te gaan, ongebaande paadjes te vinden en zo je eigen pad te maken.

Maak op een dienblad een buitentafereeltje.

Ik gebruikte een oud, wit -beetje verweerd- dienblad en legde daar een lichtgroene placemat op. Met kleine groene steentjes strooide ik er een 'weg 'op.

detail wolk met vlinders bij dienblad IMG 1177De blauwe (sieraden)boom geeft een vrolijke noot, maar je kunt natuurlijk ook (bloesem)takken in een vaasje zetten of takken gebruiken waar je de vlinders op laat landen.
Laat de vlinders dus maar voor je uit fladderen en je helpen te herinneren dat de tijd na Pinksteren een tijd is om erop uit te trekken...

 

detail kaart IMG 1187VLINDERS  en  VERANDERING

In het boek 'Volop leven' van Anselm Grun staan prachtige meditaties over 'transformatie'. Transformeren, veranderen, elke dag bied God ons daartoe de kans. Op pagina 128 lezen we bijvoorbeeld:

"... Het gebeurt als je je laat raken door zijn Geest. Het betekent voor ons dat de eigenlijke vorm doorbreekt, dat het beeld dat God van ons gemaakt heeft doorschijnt, dat het oerbeeld zichtbaar wordt, zoals het handen van God is voortgekomen.

'God, in het gebed schenkt  U ons uw Heilige Geest, Hij verandert en verheldert. Laat me zo bidden dat U mij helemaal vervult en verandert, dat uw aanwezigheid in mij opvlamt en het originele en authentieke beeld in mij laat stralen.'

Kijktafel vlinders met kaart IMG 1186Voor kinderen is het beeld van de vlinder, die eerst een rups was, een prachtig beeld om van bovenstaande al iets van te kunnen begrijpen. Dat God ons als stralende mensen bedoeld heeft. Dat in ons binnenste, in onze ziel, dit beeld altijd ongeschonden aanwezig is. Met andere woorden dat we mensen zijn, die er beseffen dat er een prachtige, unieke vlinder in hen schuilt....

Het Griekse woord 'psyche' betekent niet voor niets én 'vlinder' én 'ziel'!  Deze kijktafel vol vlinders herinnert ons eraan.

Een kaart met halmen en vlinders staat centraal op deze kijktafel. De ondergrond is een ronde, lichtgroene placemat en een houten boomstam-schijf.

De zelfklevende 3D-vlinders vond ik in de kantoorboekhandel.

De 'boom' is gemaakt van twee bloemen uit een gemengd boeket die in een hoog, smal groen glazen vaasje zijn gezet.

Ervoor staan nog vrolijke bloemen en overal zie je prachtige vlinders.  Als je het lichtje aansteekt, is dit een moment om onze ziel te laten vlinderen....

Ellie Keller

Artikelen in dit thema Vlinderlicht

Kapel: steek een kaarsje op

Steun Geloven thuis

Word vriend/vriendin van Geloven Thuis! Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Word jij een vriend uit duizenden? Je kleine of grotere gift is aftrekbaar!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook