Alleen en samen

Kijktafels

Hier vind je inspirerende voorbeelden van kijktafels passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Alleen en/of samen zijn

KT aes detail bloemetjes IMG 2437Een symbolische kijktafel bestaat uit vier elementen:
- een ondergrond
- iets uit de natuur
- een symbool
- een lichtje

Kies voor de deze periode een placemat en/of schaal in kleuren die het beste passen bij de nazomer. Dus niet meer de felle kleuren van de zomer, maar meer gedempte varianten.

Ook de bloemen in het kleine vaasje passen bij het kleurpalet en bloemen in de nazomer.


KT aes poppetjes alleen geheel1 IMG 1317Je hoort erbij

Je bent een individu. Er is niemand zoals jij. Alle mensen zijn verschillend, anders. Of je nu zwart bent of blank, klein of groot, met stekeltjeshaar of lange vlechten, een kleuter of 55+: allemaal zijn we een kind van God, broers en zussen van elkaar!

Om dit te laten zien, zet je op de kijktafel eerst een poppetje.

Praat met je kinderen over dit eerste 'kind'.
Wie zou het zijn? Hoe zou dit jongetje zich voelen? Wat zou hij het liefste doen? Stel je voor dat jij het was? Hoe zou dat zijn? ...

De ondergrond van deze kijktafel is een zonnig gele placemat en erop staat een grillig gevormde schaal met een paarlemoeren binnenkant. Want datgene dat erop komt te staan is kostbaar!

Op de achtergrond staan in een klein vaasje enkele bloemetjes, geplukt uit de balkonbakken en die in september nog bloeien. Op de voorgrond staat een lichtje in een gele, bijpassende, glazen onderzetter.

Voeg elke dag een poppetje toe: Een jonger kind, een opa, iemand met een andere kleur. Ik putte hiervoor uit mijn voorraad poppetjes (van de Hema en van Goki). Geknutselde poppetjes of playmobil kan ook.

Probeer telkens een gesprekje te voeren over het toegevoegde poppetje. Hoort deze persoon er ook bij? Zou deze persoon wel eens gepest worden? Wat voegt deze persoon toe aan het geheel? Wat kan je nu samen doen? Etc.

Alleen en toch samen

KT aes geheel poppetjes samen IMG 2458

We horen bij elkaar. Iedereen is van betekenis voor de ander!

Een mooie uitleg over het gebod: 'Bemin je naaste als jezelf'. Dit betekent niet dat je pas van een ander kan houden, als je (heel veel) van jezelf houdt. Nee, je kan de ander beminnen, juist omdat die ander precies is zoals als jij! Elk heb je mooie en minder mooie kanten, fouten en gebreken, een hart om lief te hebben. Kortom, de ander is een kind van God, net zoals jij!

Solo is mooi, maar samen kun je meer!

KT sea takje lavendel alleen detail IMG 2423Bijna iedereen heeft wel lavendel in de tuin staan of in de bakken op terras of balkon. Pluk een takje van de lavendelplant en zet deze in een klein vaasje.

Zet dit vaasje op jullie kijktafel. Bekijk samen met je kind het bloemetje eens van dichtbij. Pak er eventueel een vergrootglas bij. Zie je dat het allemaal afzonderlijke kleine bloemetjes zijn? Het lijkt één bloem, maar schijn bedriegt. En wat ruikt dat ene minibloempje al lekker...

KT sea lavendel bijelkaar gebonden detail IMG 2422Bundel na een paar dagen wat takjes lavendel samen en doe er een mooi lintje omheen. Leg dit bundeltje ook op de kijktafel.
Als je aan het bundeltje ruikt, is de geur vele malen sterker. Je kunt de lavendel ook laten opdrogen; de geur blijft nog heel lang waarneembaar en herinnert je zo aan de zomer.

Een simpele kijktafel die jullie iets laat ervaren van de schoonheid van het individuele en de bijzondere werking van het gezamenlijke...

KT sea lavendel geheel1 IMG 2421

Samen is pas compleet

KT aes het verloren schaap detail IMG 2461Het verhaal dat Jezus vertelde over 'het verloren schaap' is een prachtig verhaal. Als een schaap uit een kudde die 100 schapen telt verdwaalt, dan rust de herder niet totdat hij het schaapje gevonden heeft. Want pas als iedereen er is, is de vreugde compleet!

Een verhaal dat niet alleen laat zien dat ieder schaap/mens in Gods ogen heel veel waard is, maar ook dat - al ben je zelf bewust afgedwaald en heb je de kudde verlaten - God je blijft zoeken, totdat hij je weer gevonden heeft!

Op een grijsgroene rieten placemat staat 'Je eerste bijbel' open bij de twee platen die horen bij het verhaal. Twee grote kiezelstenen helpen om de bladzijden open te houden.


KT aes het verloren schaap geheel1 IMG 2459

Een klein 'echt' schaapje staat op de voorgrond en als het lichtje brandt komt het verhaal tot leven!

Gezelschapsspellen, samen spelen

KT aes detail spelletjes IMG 2454Op een grote ronde schaal liggen verschillende groepjes dingen die allemaal bij een ander gezelschapsspel horen: Kwartet, Rummikub, Timber, Monopoly, Vier-op-een-rij-, Mens-erger-je-niet, Domino etc. KT aes detail spelletjes stenen IMG 2450

(Haal uit alle spelletjesdozen die jullie hebben iets tevoorschijn voor de kijktafel)


Natuurlijk kun je in je eentje spelletjes doen op je telefoon, maar samen een gezelschapsspel doen is echt veel leuker en gezelliger.
Je leert er ook meer van: winnen - en verliezen, meeleven met de ander, elkaar misschien ook helpen, en dat valsspelen echt niet mag...

KT aes spelletjes samen doen geheel1 IMG 2452

Kies elke avond - als het lichtje aangestoken wordt - een spel uit dat jullie samen gaan spelen. Veel plezier!

Alleen en toch samen

Heel veel kinderen hebben het nodig. Ze praten tegen hun knuffel, maar het liefst knuffelen ze iets dat echt leeft, bijvoorbeeld hun hond of de poes. Want zo ben je alleen, maar toch ook samen.
Een dier geeft troost, warmte, veroordeelt je niet, je voelt je veilig...

KT aes samen met hond geheel1 IMG 2435

Een afbeelding van een kind samen met zijn hond staat daarom centraal op deze kijktafel. De afbeelding staat in een zwarte, houten licht gebogen tekeningenhouder op een oranje placemat. Samen met een lichtje en een bloemetje.

Je afzonderen is soms nodig

KT aes detail frederick verzamelt zonnestralen IMG 2424In het prentenboek 'Frederick' is het herfst. Alle muizen zijn druk om genoeg wintervoorraad te verzamelen om de koude, lang winter te kunnen overleven. Iedereen helpt mee met het verzamelen van graan en beukennootjes.

Iedereen, behalve Frederick. Die heeft zich afgezonderd en zit maar een beetje voor zich uit te staren.

Als de andere muizen vragen waarom hij niet meehelpt, zegt Frederick dat hij andere dingen verzamelt: zonneschijn, kleuren en woorden. Daar begrijpen ze helemaal niks van, maar ze laten Frederick verder met rust.

Als de verzamelde wintervoorraad op is, maar de koude winter nog lang niet voorbij, blijkt de 'voorraad' van Frederick van levensbelang...

KT aes Frederick geheel IMG 2426

Dit prentenboek van Leo Lionni kent vele 'lagen'. Bijvoorbeeld:
- de mens leeft niet van brood alleen
- zonderlinge mensen zijn van grote betekenis voor het geheel
- er moet een evenwicht zijn tussen bidden en werken
- aandacht hebben voor wat voedsel voor de ziel is
- niet iedereen is een 'kudde-dier'

Ieder mens kan anderen meedragen in zijn hart

KT aes uitgekniptpoppetjes ingevouwen alleen geheel1 IMG 1308In de rubriek 'knutselen en doen' doet Marjet je voor hoe je een 'uitvouw-poppetje' maakt. Ga naar...

Zet het poppetje (dat nog ingevouwen is) op de kijktafel.
Ik zette het in een kleine marmeren fotohouder- in de vorm van een hartje-  zodat het rechtop staat.

De ondergrond van de kijktafel is een oranje placemat, met daarom een grillig gevormde schuif hout. Het vaasje met bloemen en ook de lichtjeshouder matchen mooi bij elkaar.

Vouw na enkele dagen het poppetje uit, en zet de 'sliert' mensen mooi neer (eventueel met behulp van klein stukje plakband).

Deze kijktafel kan verschillende dingen symboliseren, kijk zelf welk verhaal je ermee wilt vertellen.
- Je kan willen vertellen dat mensen altijd anderen meedragen in hun hart.
- Je kan willen vertellen dat mensen altijd deel uitmaken van een geheel (jullie gezin, de vriendenkring, de maatschappij, de geloofsgemeenschap etc.)
- Je kan willen vertellen dat een mens niet gemaakt is om alleen te zijn.
- ....

KT aes uitgeknipte poppetjes aan elkaar geheel IMG 2442

KT aes detail alleen bidden IMG 2446Als je alleen bidt, voeg je je in een stroom

Je even terugtrekken, even alleen zijn. Ieder mens heeft dat nodig. De indrukken van de dag op rijtje zetten, kijken wat er anders had gekund of beter...
Soms verandert zo'n moment in bidden.
Je betrekt God bij je je gedachten, je vraagt om hulp, zegt dank U wel of bent gewoon stil in Gods aanwezigheid.
Zo lijkt dit een hele individuele bezigheid, iets wat je het beste alleen kunt doen.

KT aes deel2 alleen bidden in stroom IMG 2445Dit is een afbeelding van een boekje over bidden, dat helaas niet meer verkrijgbaar is. Als je de pagina omslaat vertelt het boekje dat op het moment dat je bidt, je je voegt in die grote stroom gebeden van mensen. Mensen die nu elders op de wereld bidden, maar ook in de mensen die in het verleden baden of dat in de toekomst zullen doen. We maken als we bidden deel uit van een stroom...

"Bidden is als een stroom...
een stroom die alle mensen draagt.
Als je bidt, zelf helemaal alleen in een hoekje,
zelfs dan ben je verbonden
met alle mensen die ook bidden.
Als je vandaag bidt, ben je verbonden
met alle mensen die ooit hebben gebeden."

Schrijf deze tekst op een stevige kaart en zet deze bij de kijktafel. Je kunt ook de 'sliert' mensen van de vorige kijktafel toevoegen...

KT aes alleen bidden deel1 geheel IMG 2447 KT aes bidden in de stroom voegen deel2 geheel IMG 2444

Opnieuw deel uit maken van de gemeenschap

KT aes zacheus detail illustratie IMG 2431Het prachtige verhaal van Zacheus kennen we bijna allemaal. Zacheus is klein van stuk en tollenaar. Hij heeft als belastinginner namens de keizer van Rome al heel vaak aan de mensen meer belasting gevraagd dan nodig en het verschil in eigen zak gestoken.

Wie weet werd hij wel veel gepest om zijn kleine gestalte en is dit zijn manier geweest om 'wraak' te nemen. Het Bijbelverhaal vertelt er niets over, alleen dat hij in een boom klimt, omdat hij heeft gehoord dat Jezus in zijn dorp zal arriveren en dat hij - omdat hij niet over de mensen heen kan kijken - en ze hem klaarblijkelijk ook niet vooraan laten staan- in een boom klimt.

Daar zit hij dan hoog verheven en zielsalleen boven de anderen, verborgen voor het oog van de mensen... maar niet voor God.

Als Jezus in het dorp arriveert blijft hij te midden van de samengestroomde mensen stilstaan en kijkt naar boven, ziet Zacheüs en roept Zacheüs bij zijn naam.

En zegt daarna dat hij die avond bij hem te gast wil zijn. Iedereen moppert. Waarom gaat hij die avond eten bij de gehate tollenaar?
Zacheüs is erg blij dat Jezus hem hem heeft gezien. Dit doet iets met zijn binnenste. Er is voorgoed iets in hem veranderd en hij kan zichzelf ook anders zien. Hij realiseert zich dat hij fout is geweest en belooft zijn fouten te herstellen en alles wat hij teveel en onterecht aan belasting heeft geïnd, viervoudig te vergoeden. Zo kan deze kleine man opnieuw deel gaan uitmaken van de gemeenschap van mensen waar hij bij hoort.

.KT aes zacheus geheel1 IMG 2433

De illustratie die je ziet is van Lika Tov en staat in de kinderbijbel 'Op weg' van Bauklje Offringa.

Ellie Keller-Hoonhout

Artikelen in dit thema Alleen en samen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook