Alleen en samen

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken

 

Soms is het heel fijn om even alleen te zijn. Om rustig na te denken, om thuis te komen bij jezelf. Maar als je altijd alleen zou zijn, dan wordt het wel erg stil. Samen is toch wel heel gezellig! Over samen en alleen zochten we een paar mooie prentenboeken uit. Over Geit, die snakt naar een plekje voor zichzelf. Over Woeste Willem, die altijd dacht dat hij het liefst alleen was, totdat Frank zijn leven binnenwandelt. Over Egel, die wel graag brieven wil, maar liever geen bezoek. En over Kleine Beer, die een heerlijk hol maakt, helemaal voor hem alleen. Fijne verhalen, om stilletjes van te genieten óf om samen naar te luisteren.

illustratie woeste willemWoeste Willem
Willem is een zeerover in ruste. Hij woont in een zelfgebouwd huis en heeft geen zin in pottenkijkers. Iedereen die het waagt in de buurt van zijn huis te komen, jaagt hij weg.
Op een avond staat er zomaar een jongetje op zijn dak, naast de schoorsteen. Hij heet Frank en durft niet meer naar beneden.
cover woeste willemMopperend haalt Woeste Willem Frank en zijn vlieger van het dak af en jaagt hem gauw weg.
Maar sinds die dag liggen er steeds geheimzinnige cadeautjes voor de deur van Woeste Willem… Een klassieker over een klein jongetje dat het hart van een woeste zeebonk weet te veroveren.
Ingrid en Dieter Schubert, Woeste Willem

 

Egel van Toon TellegenEgel
Egel voelt zich eenzaam. Hij zou wel eens iets van iemand willen horen. Plotseling beseft hij dat niemand weet waar hij woont. Daarom krast hij in de bast van een boom een boodschap:
'Brieven voor mij gaarne hier bezorgen
Egel'
Tevreden loopt Egel naar huis, totdat hij ongerust bedenkt dat sommige dieren zichzelf graag uitnodigen of zelfs ongevraagd langs komen. Dat is te veel, denkt Egel en daarom voegt hij er nog iets aan toe: Alleen brieven, niet zelf komen. En voor de zekerheid zet hij er ook nog bij: Geen uitnodigingen. Eekhoorn leest de mededeling van Egel. Het lijkt hem erg gezellig om Egel eens uit te nodigen, maar hij begrijpt dat Egel daar niet op zit te wachten. Daarom stuurt Eekhoorn hem een brief, waar Egel heel gelukkig mee is: ‘Beste Egel, las hij telkens weer, beste egel, beste egel. Ik ben een beste egel.’ Wat is het heerlijk om post te krijgen!

Het verhaal over Egel staat in de verhalenbundel 'Langzaam, zo snel als zij konden' van Toon Tellegen.

illustratie een is maar alleenEén is maar alleen

In dit zoekboek moet je steeds op zoek gaan naar het ene voorwerp of dier dat anders is dan alle anderen.

Waar is het gebroken potlood? Welke sok is anders dan de andere aan de lijn? En welk vliegtuig is alleen op zijn vlucht? Sommige zoekopdrachten zijn gemakkelijk, andere een stuk moeilijker. Een fijn zoekboek voor kinderen vanaf een jaar of vijf.

Britta Teckentrup, Eén is maar alleen

 

cover dikke doei dierentuinDikke doei dierentuin

Geit is het zat. Hij woont in de kinderboerderij en wordt iedere dag geknuffeld en geaaid. Hij verlangt naar een eigen plekje. Jaloers kijkt hij naar de dieren in de dierentuin, die rustig achter hun hek wonen. Op een dag springt hij de kinderboerderij uit en gaat op zoek naar een fijn plekje in de dierentuin, ver weg van de aaiende handjes van al die kinderen. Eindelijk vindt hij een heerlijk rustig plekje, onder een boom. Maar of Geit daar nu gelukkig wordt?

Je kunt via deze link een boektrailer bekijken van dit prentenboek:Jacob Grant, Dikke doei dierentuin

illustratie kikker en padKikker en Pad: Alleen

Als Pad naar het huis van Kikker gaat, ziet hij een briefje op de deur: ‘Beste Pad, ik ben niet thuis. Ik ben weggegaan. Ik wil alleen zijn.’ Pad begrijpt er niets van. Alleen? Maar ik ben Kikkers beste vriend! alle verhalen kikker en pad coverWaarom wil hij dan alleen zijn? Pad zoekt Kikker overal en vindt hem uiteindelijk op een eilandje in de rivier. Met boterhammen en limonade gaat Pad naar hem toe. Wil je alsjeblieft mijn vriend weer zijn, vraagt hij aan Kikker.


Maar Pad, zegt Kikker, ik ben heel gelukkig. Toen ik vanmorgen wakker werd, voelde ik me blij omdat de zon scheen. Ik voelde me blij omdat ik een kikker was. En ik voelde me blij omdat jij mijn vriend bent. Ik wilde alleen zijn. Ik wilde erover nadenken hoe mooi alles is.
Een prachtig verhaal dat duidelijk maakt dat er hele goede redenen kunnen zijn om even alleen te willen zijn.

Het complete verhaal vind je elders in onze rubriek vertellen. Ga naar...
Arnold Lobel, Alle verhalen van Kikker en Pad

illlustratie kleine beerWaar ben je, Kleine Beer?
Kleine Beer ontdekt een grot die precies groot genoeg is voor hem alleen. Hij maakt er zijn eigen huis en heeft het heel erg naar zijn zin. Hij mag er zelfs blijven eten en slapen. Maar als het donker wordt, wordt Kleine Beer ongerust. Zou Grote Beer hem niet erg missen? Kleine Beer besluit om naar beneden te gaan en deze nacht toch maar bij Grote Beer te blijven. Een heerlijk knus verhaal voor de allerkleinsten.

Martin Waddell en Barbara Firth, Waar ben je, Kleine Beer?

Ik zoek een hoekje

Tot slot een mooi gedichtje van Nannie Kuiper, over alleen zijn en toch samen:

Ik zoek

een hoekje

heel geheim

illustratie gedicht 

een plaatsje

in mijn huis


waar niemand

mij ooit

vinden kanen in mijn ééntje

denk ik dan


weg zijn

en toch thuis

Nannie Kuiper

Ruth Hartog-Hoogendam

 

Artikelen in dit thema Alleen en samen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook