Alleen en samen

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Bijbelverhalen

Samen zijn is een belangrijke rode draad in de Bijbel. Direct al in de eerste hoofdstukken spreekt God uit dat het niet goed is om alleen te zijn. Daarom maakt hij voor de mens een andere mens, die hem terzijde kan staan. Toch gebeurt het ook regelmatig dat mensen zich voor kortere of langere tijd afzonderen, om zo de stem van God te kunnen verstaan. Denk bijvoorbeeld aan Mozes, die God hoort spreken in de eenzaamheid van de woestijn, of aan Jezus, die zich regelmatig terugtrekt om te kunnen bidden. Dat geldt ook voor ons: soms is het goed om in de stilte en de eenzaamheid te zijn, om ons daarna weer met anderen te kunnen verbinden.

Adam en EvaDe schepping van de mens

Als Adam als eerste mens de taak van God krijgt om alle dieren een naam te geven, valt hem iets op. Ieder dier heeft een partner naast zich, iemand die precies bij hem past. Adam voelt zich alleen. 

Daarom laat God hem in een diepe slaap vallen. Hij neemt een rib van Adam en maakt daarvan een vrouw. Als Adam haar ziet, is hij verrukt: eindelijk iemand die bij mij past!

Je vindt het verhaal van de schepping van de mens o.a. in de Prentenbijbel van Marijke ten Cate

 

brandende braamstruik mozesDe roeping van Mozes

In het verhaal van de roeping van Mozes gaan alleen en samen hand in hand. Mozes ontvangt een bijzondere boodschap van God: hij moet het volk Israël bevrijden uit Egypte. God spreekt tot Mozes in de stilte en de afzondering van de woestijn. Maar als Mozes protesteert, geeft God hem een hulp. Zijn broer Aaron zal met Mozes meegaan en de Farao te woord staan. Mozes hoeft het niet alleen te doen.

Je vindt het verhaal van de roeping van Mozes o.a. in Bijbel voor kinderen Oude Testament van Marianne Busser en Ron Schroder

Mozes en de strijd tegen Amelek
Als het volk uit Egypte is bevrijd, zijn de moeilijkheden nog niet voorbij. Er wacht hun een lange en moeilijke reis door de woestijn. Onderweg worden ze aangevallen door het volk Amelek. Het wordt een hevige strijd. Mozes heft zijn handen omhoog tot God, om Hem om hulp te vragen. Als Mozes zijn armen omhoog houdt, wint het leger van Israël. Maar als Mozes zijn armen laat zakken, is Amelek aan de winnende hand. De strijd duurt lang en Mozes armen worden moe. Gelukkig hoeft hij het niet alleen te doen. Aaron en Chur ondersteunen zijn armen. Zo kunnen ze de strijd winnen.

Je vindt het verhaal van de strijd tegen Amelek o.a in Alle mensen van A.F. Troost

verloren schaapHet verloren schaap

Een van de bekendste gelijkenissen is de gelijkenis van het verloren schaap. In de Bijbel van Nick Butterworth wordt dit verhaal op een treffende manier weergegeven.

De herder zoekt overal naar het schaap dat kwijt is geraakt. Als hij het eindelijk gevonden heeft, neemt hij het op zijn schouders en draagt het naar huis. Dan is het feest. Alle schapen vieren mee. Je kunt niet eens meer zien welk schaap er was afgedwaald. Iedereen doet mee.

Zo maakt de illustrator duidelijk wat de boodschap van Jezus is: als er iemand mist uit de kudde, is het niet compleet.

Iedereen telt mee, niemand kan worden gemist.

Je vindt deze gelijkenis in 8 verhalen van Jezus van Nick Butterworth


Jezus bidt alleenJezus in de stilte

Regelmatig lees je in de Bijbel dat Jezus zich terugtrekt om te bidden. Zo ontvlucht hij de drukte en zoekt hij contact met God.

Zijn leerlingen begrijpen dat niet altijd. Ze zoeken hem op en vragen hem om mee te gaan. Iedereen moet het goede nieuws horen!

Je vindt dit verhaal in Marcus 1,35-38. Het staat o.a. in de kinderbijbel van Kolet Janssen, Hosanna!

 

Ruth Hartog-Hoogendam

Artikelen in dit thema Alleen en samen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook