Alleen en samen

Verdiepen

Hier vind je achtergrondinformatie bij het thema, voedsel voor je spiritualiteit
en tips voor de geloofsopvoeding.

Op jezelf zijn of toch liever samen zijn?

 

 

Als kind zeiden mijn vriendinnetje en ik soms hoopvol tegen elkaar als we naar school liepen: misschien is de school vannacht wel afgebrand. Heerlijk leek het ons om onverwacht vrij te krijgen. De afgelopen periode overkwam dit de schoolkinderen in Nederland: plotseling thuis.

Meisje Mariabeeldje Anne WesterduinSommige kinderen genoten van het niet hoeven, van het je eigen gang kunnen gaan. Het gewone, drukke, dagelijkse programma is vaak pittig voor kinderen. Er moet veel en er zijn weinig momenten om alles te laten bezinken en lekker alleen met je autootjes te spelen. Maar er waren ook verdrietige en boze kinderen, die het gewone leven misten en het thuisonderwijs maar niks vonden . Een moeder van een brugklasser schreef in Trouw dat haar kind helemaal wegzakte, vooral toen zijn jongere broertjes weer naar school konden en de ouders naar hun werk. En een leerkracht vertelde me hoe zij en haar collega’s genoten van al die blije gezichten van kinderen die weer naar school mochten.

Zijn er in het leven van je kind momenten dat het even op zichzelf kan zijn? En in je eigen leven? In de bijbel trekt Jezus zich regelmatig even alleen terug. Maria is alleen als de engel haar bezoekt.

In het verhaal van Kikker en Pad (zie de rubriek 'vertellen') wil Kikker alleen zijn, om even stil te staan bij hoe fijn alles is.
En zijn er dan momenten waarbij je echt samen kunt zijn met je kind?
In het boekje “Een Nazaret-manifest” onderscheidt theoloog en voorganger Samuel Wells vier manieren van met elkaar verbonden zijn;
. iets doen voor iemand,
. iets doen met iemand,
. er zijn voor iemand,
. er zijn met iemand.
En vanuit ons geloof is juist het laatste belangrijk.

Een oma vertelt dat haar kleinzoontje het het allerfijnst vindt om gewoon met opa te kijken wat je allemaal ziet in de tuin: een slakje, een vogeltje. Hij vindt het zelfs fijner dan voorlezen of andere activiteiten. Gewoon samen zijn. Of samen alleen zitten, zoals Kikker en Pad. Wat waren voor jou de fijnste momenten als kind, momenten die je bijgebleven zijn?

Nelleke Spiljard

Artikelen in dit thema Alleen en samen

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook