Door weer en wind

Kijken & spelen

Hier vind je inspirerende voorbeelden van hoe je kunt kijken en spelen passend bij het thema,
het seizoen en de feesten in deze tijd.

Storm buiten en binnenin je

Een tijdje geleden kreeg ik de weer-bouwset van Grimm cadeau. Het thema ‘Door weer en wind’ vormt een mooie gelegenheid om deze te voorschijn te halen. Heb je deze niet, kijk dan bij de rubriek ‘Knutselen en doen’ waar Marjet de Jong je voordoet hoe je zelf weerelementen kan knutselen voor op de kijktafel.

wogw geheel1
Zo maak je de kijktafel

– Zoek enkele dingen bij elkaar die als verhoging kunnen dienen (potten voor planten op zijn kop neergezet of schaaltjes bijvoorbeeld) en bedek deze met een doek in een aarde/herfsttint. Zo krijg je een heuvelig landschap. Ik koos voor een lap jute.


– Bind enkele kleine (afgevallen en opgeraapte) takjes met een stukje paktouw bij elkaar en zet hem in een stekertje: de herfstboom met zijn kale takken is zo makkelijk en snel gemaakt.


wogw detail mist

 

– Maak met behulp van herfstbladeren een weg en visualiseer op en tussen de heuveltjes de verschillende soorten weer met behulp van de weerset:

 

wogw regen en bliksem

 

Half-bewolkt, regen, mist, onweer, vorst aan de grond, een herfstzonnetje….

 

 

 


wogw koesternd herfstzonnetje

 

 

 

 

– Ik zette de herfstzon als laatste neer, samen met een klein bankje (playmobil).

 


wogw detail kind met mantel img 2743

 

 

– Maak met behulp van een stukje winterse stof een lekker warme mantel en hul een poppenhuispoppetje in deze mantel. Zet het poppetje op de herfstbladeren-weg. 


– Zet in een klein vaasje enkele herfstbloemen.

– Kleed jullie herfsttafel verder aan. Misschien heb je een mooi stukje schors? Gevonden herfstschatten als kastanjes, eikeltjes of beukennootjes?


wogw detail lichtje nachtvorst

 

 

 

 

– Zet het lichtje in een passende houder. Ik koos voor een opgerold stukje schors en zette daar eerst een glazen houdertje in. Zo is het lichtje beschermd tegen welke harde, onverwachte windvlaag ook!

 

 

Welk verhaal vertelt de kijktafel?
De kijktafel vertelt eigenlijk twee verhalen.
Het eerste verhaal is dat van het weer in de herfst met regen, zwiepende takken in de harde wind, mistige ochtenden, herfstnevel, maar ook van de momenten dat de zon schijnt en je uit de wind nog de laatste warmte van de zon kunt voelen.

Het tweede verhaal is hoe je, als je door ‘weer en wind' moet, als het hard stormt in je leven, dit kunt doorstaan. Daarvoor heb je een mantel nodig, die je figuurlijk om kunt slaan. Want wat we ook meemaken, God is als een mantel om ons heen. Soms biedt hij ons een mantel van troost. Of die van geduld, van vastberadenheid, van moed, van acceptatie, van ...

Praat eens met je kinderen over in welke situatie je welke mantel nodig zou kunnen hebben? Zou je die aan God kunnen vragen ?
De zon staat aan het einde van de weg, samen met een bankje. In het boek ‘De drie vogels’ van Marinus van den Berg staat een mooi beeld. Dit beeld kwam bij me op, toen ik rouwend over het overlijden van een heel goede vriend verdrietig op een bankje zat. Als moeder vogel is gestorven, zegt vader vogel tegen hun kind: 'Wij kunnen niet naar de zon toe vliegen, maar de warmte van de zon komt wel bij ons. Samen zullen we die warmte altijd opzoeken.'
Je koesteren in de warmte van de zon. Dat geeft een soort troost en ook ook het besef dat God van ons houdt. Zo ‘opgeladen’ kun je de stormen van het leven ook beter doorstaan.

Ellie Keller-Hoonhout

Artikelen in dit thema Door weer en wind

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook