Door weer en wind

Knutselen en doen

Hier vind je tips en ideeën om samen met je kinderen binnen of buiten
creatief bezig te zijn rond het thema.

Dwarrelmobile

DwarrelmobileDe gele van de berk, de bruine van de eik, de rode van de wingerd en natuurlijk de knalgeel-rood-groen-oranje-bruin-roze bladeren van de esdoorn. De herfstbladeren buiten zijn prachtig! Vergeet niet er wat op te rapen en mee te nemen. Het is leuk om van deze herfstweelde een dwarrelmobile te maken. Je kind speelt de wind en laat de blaadjes bewegen. De knutsel is niet moeilijk. Doe je mee?

Nodig:
- twee afgevallen stukjes tak. Je vindt ze vanzelf op straat of in de tuin. Nog wat blad eraan is mooi.
- metaaldraad om de stokken aan elkaar te binden en om de mobile op te hangen.
- Naaigaren, naald en schaar; wat aluminiumfolie
- Opgeraapte herfstbladeren, al dan niet (een weekje) gedroogd tussen een krant onder een stapel boeken.

Doen:Dwarrelmobile Basis
1. Leg de twee stokken/takken gekruist op elkaar en omwikkel het kruispunt met touw of metaaldraad.

2. Bind aan de vier einden dun metaaldraad (50 a 60 cm lang) en breng ze naar boven samen tot een ophangpunt. Zorg dat de takken horizontaal in balans hangen.

3. Knip 8 (12 of 16) stukken garen van iets verschillende lengte (20 à 40 cm). Knoop er 2 (3 of 4) aan elk takdeel. Die hangen omlaag. Laat ook vanuit het middelpunt een draad hangen.

4. Maak als ‘stoppers’ minipropjes aluminiumfolie, evenveel als het aantal bladeren dat je gaat gebruiken.

5. Rijg aan elke afhangende draad: een blad en een aluminium propje - met behulp van de naald. Prik dicht bij de middennerf. Maak een knoop onderaan de draad waar stoppertje en blad op blijven rusten. Til het geheel op en kijk of het blad mooi verdeeld is.

6. Hang de mobile op een leuke plek, bijvoorbeeld voor het raam of boven de eettafel. Laat maar dwarrelen!

Voor de enthousiaste creabea’s: op deze basis kun je variëren: meer draden, of meer bladeren per draad (stoppertjes ertussen); allerlei verschillende soorten blad (educatief!); andere herfstschatten zoals Physalis lampionnetjes, stukjes Hortensia, andere bloemen of besjes; aan de middendraad iets zwaars zoals eikeltjes of een pinda, of (voor wie durft) een plastic spin, op het kruispunt een decoratie vogeltje ...

Veel plezier!

Marjet de Jong

1 Benodigdheden comp comp3 Takken verbinden comp comp5 Kruispunt blaadje comp comp6 alufolie propjes comp comp

 

 7 Naald en draad blad comp comp8 Draad en alu propje blad comp comp9 Hangende bladeren comp comp10 Eindresultaat buiten comp comp12 Eindresultaat binnen comp comp

Artikelen in dit thema Door weer en wind

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook