Door weer en wind

Vertellen

Hier vind je nieuwe versjes en verhalen, en advies over kinderboeken
en bijbelverhalen bij het thema.

Prentenboeken

De herfst is begonnen! Buiten wordt het fris en guur. Binnen maken we het gezellig met kaarsjes en warme dekens. Het ideale moment om weg te duiken in een prachtig voorleesboek. De hoofdpersonen van deze boeken laten zich niet tegen houden door moeilijke omstandigheden Ze trotseren kolkende rivieren of gierende stormen om hun doel te bereiken. En als het er somber voor ze uit ziet, is de redding gelukkig dichtbij. Boeken om van te genieten!

Kikker is een held

illustratie kikker is een heldHet regent al dagenlang. De huisjes van Kikker, Varkentje en Eend lopen onder water. Gelukkig staat het huis van Haas op een heuvel. Hij ontvangt zijn vriendjes gastvrij en ze mogen blijven logeren. Maar dan raakt na een paar dagen het eten op.

kikker is een heldKikker kan het beste zwemmen en hij besluit om hulp te gaan halen.
Maar de sterke stroming van de rivier put hem uit en Kikker begint de moed te verliezen……

Max Velthuijs, Kikker is een held

 

 

Monki

illustratie monkieAls een peuter in een regenbui achterop de fiets zit bij zijn moeder, verliest hij zijn knuffel, zijn aap Monki.

Een zoektocht in de stromende regen levert niets op.
De aap is inmiddels meegesleept naar het hol van een aantal muizen. Daarna gaan er steeds andere dieren mee aan de haal, totdat hij gehavend in het water belandt.

cover monkiDaar wordt hij opgevist door een speelgoeddokter. Hij neemt Monki mee en repareert hem liefdevol. Hij zet het aapje in de etalage en op een dag vindt de peuter daar zijn lieveling weer terug. Een prachtig verhaal dat laat zien dat je soms in het leven kleerscheuren oploopt, maar dat er Iemand is die je zoekt en vindt.

Dieter Schubert, Monki

 

 

Anton en de blaadjes

cover anton en de blaadjesAnton werkt in de tuin. Hij heeft al een hele hoop blaadjes bij elkaar geharkt. Dan valt er nog een laatste blad van de boom. Net voordat Anton het te pakken heeft, blaast de wind het weg. Anton gaat er achteraan, maar de wind is hem te snel af. Gelukkig komen zijn vrienden hem te hulp. Samen gaan ze achter het blaadje aan. Als de wind draait gaat de jacht in omgekeerde richting verder. Als ze dan eindelijk het blad te pakken kunnen krijgen, springen ze er alle vier op, waarbij de grote hoop bladeren alle kanten opwaait. Maar daar laten ze zich niet door uit het veld slaan: tijd voor limonade en koek! Een vrolijk herfstverhaal over vriendschap en doorzettingsvermogen.

Ole Könnecke, Anton en de blaadjes

 

 

Wij gaan op berenjacht

cover wij gaan op berenjachtEen gezin bestaande uit een vader met vier kinderen gaat op berenjacht. Onderweg komen ze allerlei obstakels tegen: hoog gras, water, modder, een donker bos. Ze kunnen er niet onderdoor, ze kunnen er niet bovenover, ze moeten er wel dwars doorheen.

Gelukkig helpen ze elkaar en spreken ze elkaar moed in: wij zijn niet bang! Maar als ze dan écht een beer tegenkomen, weten ze niet hoe gauw ze naar huis moeten rennen.

Het boek is er ook als pop-up-boek, of als digitaal prentenboek.

pop up boek wij gaan op berenjachtHelen Oxenbury en Michael Rosen,

Wij gaan op berenjacht

 

 

Noten

illustratie notenMuis heeft een jas met grote zakken aangetrokken om noten te gaan verzamelen. Meeuw waarschuwt haar dat er storm op komst is, maar Muis hoort hem niet. Ook Haas roept dat ze gauw naar huis moet, maar zijn waarschuwing gaat verloren in de wind, net als die van de schapen.
notenAls Muis zich niet meer staande kan houden in de harde storm, krult ze zich op onder een boom en valt in slaap. De volgende dag zijn alle noten verdwenen en teleurgesteld gaat Muis naar huis. Daar wacht haar een grote verrassing!

Paula Gerritsen, Noten

 

 

Met de wind mee

cover met de wind mee

Beertje kan niet slapen door de harde wind. Zijn moeder, zusjes en broer doen hun winterslaap, maar Beertje kruipt naar buiten. De wind pakt hem op en neemt hem mee over de wereld. Beertje beleeft allerlei avonturen, voordat hij weer veilig in zijn bedje belandt. Is de reis echt of is het een droom, tijdens Beertjes winterslaap?

Je vindt een voorproefje van dit boek via deze link.

Mireille Geus en The Tjong King, Met de wind mee

Ruth Hartog - Hoogendam

Artikelen in dit thema Door weer en wind

Kapel: steek gratis kaarsje op

Steun Geloven thuis

Ben je een fan/vriendin van Geloven Thuis? Om door te kunnen gaan hebben wij jouw financiële steun hard nodig. Via deze button kun je ons (Adveniat) een bedrag schenken om de site mogelijk te maken. Word jij een vriend uit duizenden? Dankjewel!

Steun Geloven thuis

Gratis nieuwsbrief

Iedere maand leuke tips, knutsels en verhalen onder onze vaste rubrieken! Vul je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis nieuwsbrief.

Volg ons op facebook